Direktlänk till inlägg 13 januari 2013

Allemansrätten

Av Bengt Bertilsson - 13 januari 2013 08:07

Allemansrätten ger oss rättigheter men också skyldigheter. Grundreglerna är att allemansrätten ger oss en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär och svamp. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor. Ordet syftar främst på rätten så som den förekommer främst i Norden, med undantag för Danmark.

 

Tog mig en skogspromenad och allt såg så inbjudande ut. En stig som funnit så länge jag gått i området har jag dock aldrig gått den tyckte jag det var dags.

 

Gick inte många meter förrän jag såg att andra däremot gått är och frågan är om detta var kvarglömt utan mer att göra av sig sitt avfall. Även om dess innehåll var kompstavfall är det inte denna kompost den skall läggas i.

    Bredvid fann jag denna tuva istället som är vad jag är ute för att finna. Med lite fantasi tycker jag det såg ut som en skogs kulle med granskog och närmare såg det ut som en granplantering.
                      Stigen som från början mer var en stig som jägarna troligen brukade gå och troligen en fin djurstig då den går i kanten mellan granskogen och kärrmark torr och fin. Var den nu förvisso frysen men bredare och dessutom djupare. Stenar sticker upp som inte borde synas och det hade bildats diken där större fyrbenta djur gått fram.

Var säger markägaren?

Troligen inget eller så är vederbörande ovetande då det sägs att markägaren gett tillstånd att gå med hästar över skogsmarkerna, är det nu mer utbredd verksamhet och denna stig är bara en av många andra stigar jag såg.

Men i all bedrövelsen fann jag detta och det fanns också vackra stigar jag kom fram till. Detta vägskäl som tycker sig symbolisera en förfluten tid där stigar och vägar till torpodlingarna sammanstrålade. Stod idag en gran som grindvakt och två grindstolpar av naturmaterial.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Fredag 20 april 06:00

Välkommen vårfågel som framförallt hörs gästar fågelautomaten där det mestadels är restmat kvar        ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 19 april 06:00

Stenknäck hanne och hona (Coccothraustes coccothraustes) är en stor fink med mycket kraftig näbb. En annars sällangäst vid min fågelautomat men plötsligt så fick jag se den dels här utanför farstutrappan och flygandes ute på den gamla hästhagen som l...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 18 april 06:00

Körskador i skogen efter avverkning stoppar Fotskälsborna att ta sig upp till Ringsjöarna den närmaste tiden om inte skogsägaren eller ansvarig skogsbolag som avverkat rätta till vad de ställt till med eller skall det se ut så här i skogen i framtide...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 17 april 06:00

Äntligen så ligger båten fri från is och snö fast denna morgon så låg det lite is kvar i båten nattagammalt           ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 16 april 06:15

Hörde det plaskade i en lite skogsbäck och ser något som bubbla i vattnet och ser att här det barnkammmare på gång                  ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se