Direktlänk till inlägg 13 januari 2013

Allemansrätten

Av Bengt Bertilsson - 13 januari 2013 08:07

Allemansrätten ger oss rättigheter men också skyldigheter. Grundreglerna är att allemansrätten ger oss en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär och svamp. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor. Ordet syftar främst på rätten så som den förekommer främst i Norden, med undantag för Danmark.

 

Tog mig en skogspromenad och allt såg så inbjudande ut. En stig som funnit så länge jag gått i området har jag dock aldrig gått den tyckte jag det var dags.

 

Gick inte många meter förrän jag såg att andra däremot gått är och frågan är om detta var kvarglömt utan mer att göra av sig sitt avfall. Även om dess innehåll var kompstavfall är det inte denna kompost den skall läggas i.

    Bredvid fann jag denna tuva istället som är vad jag är ute för att finna. Med lite fantasi tycker jag det såg ut som en skogs kulle med granskog och närmare såg det ut som en granplantering.
                      Stigen som från början mer var en stig som jägarna troligen brukade gå och troligen en fin djurstig då den går i kanten mellan granskogen och kärrmark torr och fin. Var den nu förvisso frysen men bredare och dessutom djupare. Stenar sticker upp som inte borde synas och det hade bildats diken där större fyrbenta djur gått fram.

Var säger markägaren?

Troligen inget eller så är vederbörande ovetande då det sägs att markägaren gett tillstånd att gå med hästar över skogsmarkerna, är det nu mer utbredd verksamhet och denna stig är bara en av många andra stigar jag såg.

Men i all bedrövelsen fann jag detta och det fanns också vackra stigar jag kom fram till. Detta vägskäl som tycker sig symbolisera en förfluten tid där stigar och vägar till torpodlingarna sammanstrålade. Stod idag en gran som grindvakt och två grindstolpar av naturmaterial.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 16 okt 06:15

Svamparna trivs fotvarande ute i skogen, några ätbara andra bara fina att titta på                    ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 okt 06:15

En kustfågel har börjat dyka upp i våra insjöar och vattendrag. Sett de i Viskan Lekvard och nu även i ena Ringsöarna och räknas som invasiva arter i Sverige       Skarv Skarv Latinskt namn Phalacrocora´cidae   Skarven är en sjöfågel som...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 okt 06:00


Brittsommarvärme och detta fick bina att vakna till liv        ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 okt 00:15

Jag vill ha en egen måne, men ibland så får jag vara nöjd med en liten när jag försökt fånga månen med systemkameran blev kanske både bra som dåligt handlar det främst om objektivet ser jag efteråt även om jag lyckats fånga verkligheten. Jag har foto...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 14 okt 06:15

Brittsommarvärme och blåklockorna blommar i dikeskanten        ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se