Direktlänk till inlägg 13 januari 2013

Sidensvans

Av Bengt Bertilsson - 13 januari 2013 18:44

 

Överraskat besök av 8 st Sidensvansar idag när jag kom ut på min farstutrappa och mitt körsbärsträd är fullt med dessa fåglar.
Tror jag inte sett Sidensvansar på minst 50 år och jag får dra mig till miners till mitt föräldrahem i S. Unnaryd i Småland en kall vinterdag. Då det plötsligt dök upp en flock med Sidensvansar och kunde spåra deras flygväg till ett sur äppleträd som alltid fanns fallfrukt och äpplen som hängde kvar långt in på vintrarna.

             (Större bild klicka på fotot.)

Sidensvansen "Bombycilla garrulus" är under sommaren en riktig doldis som häckar i de norrländska barrskogarna. De olika paren häckar ofta långt ifrån varandra och håller sig för sig själva tillsammans med ungarna. Ofta lyckas ett par föda upp två kullar. De matar ungarna med insekter och bär.

När hösten kommer ändrar sidensvansarna beteende. De blir plötsligt sociala fåglar som samlas i stora flockar, lämnar skogarna och söker sig till områden medbärbuskar, bärande träd och buskar, gärna villaträdgårdar och rönnbärsalléer i bebyggda områden. Från mitten av oktober drar de söderut och framför allt under november ser man dem oftast i hela landet, vissa år i flockar på flera hundra. På lite håll kan det se ut som en tät flock med starar, men det ringande locklätet avslöjar genast att det rör sig om sidensvansar. Och på nära håll är det ju aldrig någon tvekan.

   

Nu var det inte bara dessa fåglar som dök upp denna dag som var nya gäster, men dessa lyckades jag inte fånga på foto.

En flock med grönsiskor till ett antal av 7 st. gästade fågelmatningsplatsen som hastigast och ville inte stanna kvar när jag dök upp på farstutrappan.  
Gulsparv är inte så vanliga gäster men idag 3 st. 
3 av mina hackspettar verkar nu komma bra överens med varandra och koltrastarna är inte fler (5) men det har försvunnit några 2 hannar och ersatts av honor.
Talgoxar och Blåmesar svärarmar det av, följt av talltitan och entitan, en och annan svartmes har också synts till. Stjärtmesarna har jag dock inte sett till men det brukar vara ett antal av dessa också är.  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Söndag 22 juli 06:00

Ett besök på andra sidan kölen är ett måste Røros är en tätort i Norge, centralort i Røros kommun, Trøndelag fylke. Förekomsten av kopparmalm ledde till byggandet av ett smältverk år 1644. Røros kopparverk var i drift fram till 1977. Sedan gruvepok...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 21 juli 06:00

Trotts inget regn men mycket sol så finns det sommarblommor att njuta av                      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 20 juli 06:15

Dimman låg lite som ett lock över nejden efter regnet som föll närjag vaknade på morgonen       ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 20 juli 06:00

På får väg uppåt mot Eva-graven ser vi långt bort i horisonten såg vi något sticka upp    Till får förtjusning ser vi det är en rentjur med ståtliga horn som ligger där i fjällgräset   Den ligger inte rakt i får färdväg men plötsligt när vi ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 19 juli 08:00

En fantastisk bra bärsäsong detta år trotts värmen och mycket lite regn verkar inte våra bärbuskar lida någon skada av detta utan gett oss riklig skörd. och frysboxen är välfylld för vintern           ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se