Alla inlägg under januari 2013

Av Bengt Bertilsson - 20 januari 2013 10:28

Känns som jag sitter på en flygplats och ser mina ”pjoddar” landar, tanka och lyfter på nytt från mina fågelstationer.

       

Stjärtmesar

               

Gulsparvar

           

Sidensvans

       

Koltrastar

     

Hakspett

            

Talgoxe och blåsmes

 

Rödhake


Av Bengt Bertilsson - 19 januari 2013 13:07

 

Vinterkylan slagit till i natt och det rådde nästan jämvikt siffermässigt ute som inne 

 

Gryningen kom och med den i uppgående sol fångad från farstutrappan genom ett av bokträden.

 

Förmiddagssolen får min omgivning att stråla och glimma.

 

Fast dag inte är natt ser vi månen inte tänkt gå och lägga sig.

Av Bengt Bertilsson - 17 januari 2013 12:47

Mina ”pjoddar” behöver energi och ny energi behövs till pannan och själv har energin tagit slut.

 

Från köksfönstret ser jag några av mina fågelautomater och när jag ändå står där kan jag passa på att diska och studera mina ”pjoddar” samtidigt som kommer på besök i gryningen. Kom inte och snacka att vi karlar inte kan göra mer än en samtidigt.
Som vanligt var det rusning, fast antalet ibland som psalmen men totalt räknade jag 22 st talgoxar o blåmesar. 7 Koltrastar, en rödhake, 2 nötvekar, 3 entita 2 talltita. Fångat detta på foto har jag gjort förr så denna gång fick detta fastna i minnet och jag kan sen visa det som en tavla på näthinnan.

  

Många frukostgäster blev det att fylla på dagens ranson på mina fågelstationer. Solrosfrö, blandfrö, jordnötter, talgboll och äpple. Dessutom så blev det lite bröd också utlagt.

       

Även jag hade energi och ena vedlådan nere i pannrummet gapade tomt och innehållslöst. Blev det att pälsa på sig rejält och bege sig ut i vedboa. Ved den värmer många gånger förvisso så finns ingen garanti för att jag blir varm omgående. Det blev den ena skott kärran efter den andra att köra över gårdsplanen. Kunde jag njuta av en energilampa som lyste så det blev lite ljummigt faktiskt efter en stund.

 

Sen bära ner veden till källaren och lava upp efter alla konstens regler så det blev 1 kubik till slut. Dessutom två lådor tändved så det blir en fin glöd som bör räcka ca 14 dagar om kylan består.


Efteråt tog ca 2 timmar, då var min energi slut och det var en trött gubbe som gick in och sen kravlade mig upp till köket och fixa middag och dagen till ära blev det rester från gårdagen då jag hade mycket energi och lagade för mycket.

     

En som inte haft någon energi alls idag är lillkatta. Här har hon tillbringat sin dag idag på sängen och gammelkatta hon förflytta sig lite hit och dit där hon finner värme.

Av Bengt Bertilsson - 17 januari 2013 07:46

Den som inga strumpor har får gå med foten bar. En annan har både skor och strumpor på när jag går ut på farstutrappan, men detta har inte våra husdjur.
Lillkatta satt där ute på stenplattan och lyfte sin ena framtass och första tanken var att hon fryser väl. Dock brukar hon göra detta ofta, t.o.m när det är varmt ute och det har hon efter mor sin som ofta gör det samma.
När hon upptäckte mig på farstutrappan började hon sakta gå mot mig och när hon lyfte för nästa steg viftade hon på framtassarna men även på bak tassarna viftade hon på. När hon sen blev insläppt i stugvärmen så slutade hon var det nog så hon frös om sina tassar.
Eller så var det något annat för detta beteende brukar uppstå när jag hällt ut tösalt då brukar katterna reagera och vill knappt gå in för saltet verkar frätta direkt på deras tassar.
Nu har jag inte lagt ut något salt ännu, fast det skulle nog behövas. Däremot finns det under bilen tösalt från vägsaltet och troligen hade hon varit där under då jag varit ute och kört kröp hon under för att få lite värme.
Tror mina katter men är bortskämda då de får ligga inne och sova hela dagen om de vill och behöver de gå ut är det max några minuter sen står de och krafsa på dörren och vill in. Kan inte vara roligt att gå ut och göra sina behov, vi människor slutade med detta för ett halvt sekel sedan. Fast nu för tiden så skiter vi inne och äter ute

Av Bengt Bertilsson - 16 januari 2013 08:07

Att fåglar sjunger och varje fågelsång är unik finns det de som översatt deras sång. Kom jag att tänka på när jag satt där ute på farstutrappan och tog en påtår hörde jag en ”pjodde” som hojtar ”sju” fast klockan var halv åtta. Sen är somliga vakna när tuppen golar andra är uppe med tuppen finns det vi som är uppe och väcker tuppen istället.
Nu är jag ganska tondöv och svårt att höra vilken ”pjodde” jag hör brukar jag lyssna ibland på P 2 Fåglar i Sveriges Radio men sen är minnet kort så nästa gång sitter jag där på nytt och inte minns sången.

Nu finns det alternativ där de översatt fågelsången i ”Svenska folkets fågelramsor

Låt oss se var sak har sin tid och konstatera att läser ni detta har du som jag kravlat er upp från sänghalmen även denna morgon. En ny dag är framför oss och hur den kommer att gestalta sig det vet vi inget mer än det vi planerat genomföra, sen återstår det att se om det blir genomfört det är annan sak.
Ta hand om dagen den försvinner fort och i kväll är den förbi och det är dags att krypa ner på nytt i bingen.
Fast då skall jag lagt dit ni sänghalm den gamla kommer jag att tvätta byken av och skulle jag sen hänga ut den så den blir rak och styv, fast till vilken nytta!

Förmiddagen kommer sen att domineras av media bevakning då vi i dag kommer få höra via våra medior hur bra vi är och hur bra vi har det.
Sen får vi veta hur bra vi klarat det och hur dåligt det är i omvärlden.
Därefter får vi höra hur bra det kommer att bli och hur dåligt det kan bli.
Det kommer att applåderas efter talarens styrkegruppering och mot slutet blir det spridda applåder när styrkorna minskat med tiden.

Av Bengt Bertilsson - 16 januari 2013 07:03

Att det kan vara lite ensamt där ute på farstutrappan i arla morgonstund är normalt och jag får spetsa mina öron för att uppfatta något och synfältet det består bara av några meter framför mig. Brukar alltid någon av mina katter dyka upp och stryker sig kring bena och hälsa och vill att jag öppna ytterdörren. Men idag så verkade de tagit en större inspektionstur i omgivningen för att kolla sitt revir.
Lika ensamt satt jag där igår eftermiddag fast det var ljust då såg jag inte en själ. Vid tre av mina fågelstationer fanns inte en enda ”pjodde” Dessutom var det vi säger dödstyst, ett fenomen som förvisso inträffa när skymningen övergår till kväll och ”pjoddarna” krypet in i sitt natt härbärge. Då kände jag mig övergiven och ensam i den stora världen.
Men kanske är det detta jag behöver uppleva också, det behövs inte vara fullt med liv runt omkring sig och jag som mina ”pjoddar” behöver ta det lite lugnt och inte flyga runt som ett ”tätting” jämt.

9/10 tillfällen så är det liv utanför, fast alla visar inte sig, skall jag få se flest ”pjoddar” får jag nog kolla genom rutan.

         

En koll tidigare så var det fullt vid mina stationer och Sidensvansen var åter där fast i något mindre antal. Rödhaken dök också upp och en gulsparv lyste så fint. Ett gäng gråsiskor dök också upp. Året lilla undantags fågelautomat på baksidan av huset har blivit ett nytt tillhåll och där trivs dels mark ätande ”pjoddar” men där finns också en tätt bevuxen häck att krypa in och äta i lugn och ro.

     

Av Bengt Bertilsson - 15 januari 2013 07:37

Det kan se spontant ut där ute på farstutrappan, men det händer nästan alltid något.

 

Någon hade varit där före mig och detta gick inte spårlöst fast jag måste nog säga förbi.

       Gick jag ut för att spåra gick mina tankar till ”Sången om Albert och Orvar och den sköna Fiolin” en av alla Lindeman figurer Celadon Lindeman. Så försvann han bort i skogen, och Fiolina grät, och alla var ute och skulle hitta honom- men det gick inte, för att det var snögit, och det var spårsnö, och dom kunde ju inte se på spåren åt vilket håll han hade gått.

Men det fanns också i mina tankar till ett bredbett snömonster eller så är det två och svårt att se vilket håll det gått kanske det försvann ut i mörkret. Kan det också vara ena katta eller katterna som gått ut eller så har en gått både ut och in.

 

Skrev igår om att det är dags att räkna mina ”pjoddar” och lillakatta ligger alla redan och spana på dom uppe på fönsterbrädan. Varmt och gott över elementet och det blir lite väl varmt kanske ibland då hon rusar ner och vill ut och svalka sig blir det inga långa besök där ute utan det är bara nödvändiga. Jag öppna dörren lillkatta rusa ut, ner under farstutrappan max 30 sek tar det sen upp och vill in och sen ligger hon där och spana på nytt.

Av Bengt Bertilsson - 14 januari 2013 12:49

Ge de 5 minuter om dagen har vi mat hela dagen, mer tar det inte att ladda mina fågelstationer och sen har jag garanterat ”pjoddar” omkring mig och troligen räddat livet på några av välfyllda automater.

      
Sista helgen i januari, närmare bestämt från fredagen 25 till måndagen 28, är det åter dags för SOF:s stora räkning av fåglar vid landets fågelmatningar, Vinterfåglar Inpå Knuten. Det är åttonde säsongen sedan starten 2006, och som vanligt hoppas vi på ett ökat antal rapportörer. Förra året bidrog ca 20 000 med rapporter från sina respektive fågelmatningar. I år är målet åtminstone 25 000!

     
Det är som vanligt mycket svårt att sia om resultatet av räkningen, men i år känns det svårare än något av de tidigare åren. Hur har exempelvis höstens rekordartade utvandring av blåmesar påverkat det svenska vinterbeståndet? Vid bl.a Falsterbo var strömmen strid av blåmesar som drog ut ur landet under september och oktober. Totalt räknades 285 000 på väg ut ur landet! Det var dessutom inte bara blåmesar som var i rörelse i höstas, även talgoxar och andra mesar drog iväg liksom flera finkarter. Detta tydde på att det var ont om ”naturlig” ute i markerna under hösten, vilket också naturligtvis påverkar vinterförhållandena.

En annan faktor som i hög grad påverkar vintrarnas fågelbestånd är vädret. Den innevarande vintern inleddes med en mycket mild novembermånad. Därpå följde en kall december med bitande frost långt ner i Europa. Därefter har vädret åter blivit milt, åtminstone i södra och mellersta Sverige.

     

Allt flera svenskar upptäcker glädjen med fågelmatning. Det är inte enbart för att hjälpa fåglarna som vi fyller på fröautomater, hänger ut talgbollar och utfodrar på allehanda andra vis. Det är även i hög grad för att förgylla vinterdagarna för oss själva. Under en dag med ogästvänligt och mörkt vinterväder har den livliga trafiken av fåglar till och från fågelmatningen verkligen förmåga att pigga upp även den mest frusna vintersjäl.

   Så se till att ha både fågelmatningarna och lagren välfyllda med frön och andra godsaker. Och glöm inte att rapportera alla de fåglar som besöker din fågelmatning den 25–28 januari.


Det digitala rapporteringsformuläret kommer att finnas tillgängligt här på SOF:s web från gryningen fredagen den 25:e januari.

Den sista helgen i januari skall fåglarnas räknas vid fågelborden runt om i Sverige. De två senaste åren har runt 19 000 fågelbord räknats in. I år har jag 5 automater plus lite bröd här och där.

   Alla redan nu har jag koll på vilka som brukar vara där och tänk om några arter inte kommer under dessa dagar.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards