Alla inlägg under februari 2013

Av Bengt Bertilsson - 10 februari 2013 20:53

Gick en skogspromenad där en gammal byväg som mycket väl kan varit en gång i tiden en väg där våra förfäder färdades när de skulle fram till byn.

 

När jag plötsligt kom upp för backen möts jag av dagens samhälle framfart och vägen var som en tvättbrädda.
  Kanske lindriga skogskador från en skogsmaskin och såren kanske läcks ihop någorlunda i framtiden tror jag dock jag kan konstatera det blir aldrig som förr.

 

Av Bengt Bertilsson - 10 februari 2013 15:46

Ser ut som en helikopter när jag ser den från sidan och en vit tennisboll framifrån. Likna en sädesärla fast den vippar inte på stjärten.

  Uppträder i flock vid mina fågelautomater och föredrar frö som ligger på marken. Men den sitter även på jordnötsautomaten och talgen smakar även gott.

 

Första gången jag såg stjärtmesar var några veckor före jul för ca 10 år sedan och jag gick där ute i skogen och letade efter den där perfekta julgranen. Plötsligt känner jag det är någon som stirrar på mig och där sitter plötsligt ett tiotal Stjärtmesar i en gran och alla blänger på mig som jag var en tjuv i skogen. Tjuv och tjuv, julgranen står oftast finare på grannens ägo, men nu hade jag tillåtelse av båda skogsägarna att hugga en gran.
Plötsligt lyfte alla mot mig som de gick till anfall likt jaktplan anfaller ett bombplan såg mig som fiende där jag stövlade fram. Erkänner jag lite skräck satte de i mig för tillfället. Sen skulle det faktiskt gå många år senare som jag återigen fick stifta kontakt med dessa och detta år i mångfald på nytt när det dök upp en flock i mitt körsbärsträd och under dom låg ett dukat bord. Med stor försiktighet har de närmat sig fågelmatning, men efterhand som de ser mig sitta där på farstutrappan blivit mer tama och det händer jag kan gå så nära som en halv meter och de sitter kvar. Ändå är de svåra att få bra bilder på.
                       

         

Av Bengt Bertilsson - 10 februari 2013 12:13

Vem är strykaren som gått här utanför min observationsplats farstutrappan?
Räv, Lo, Varg eller är det en vanlig byrackare kanske som jag fann när jag skottade uppfarten på förmiddagen och fick se dessa spår.

Min gissning är en Räv, men någon kanske kan bekräfta min gissning

  Spåren är lite översnöade då vi i går kväll mellan 18,00 – 20,00 kom lite trindsnö som jag kalla det och det var mycket lite då det precis täckte farstutrappan och snö i spåren är mycket ytliga.
  Troligen hade den stannat upp ibland då det finns två spår bredvid varandra.

Mått på kameraväskan 12*8 cm   
       
En koll på omgivningen har den gått ca 10 utanför min tomt på fältet.

      

Spåren går sen ner mot stora landvägen
   
Över vägen och upp mot kalhygget som finns på andra sidan vägen.
      

Den verkar inte hoppat utan gått över vägdiket. Där finns fler spår flera nästan helt översnöade andra mer ytliga.

       

Vid ett träd är spåren flertaliga och sen går det att följa ett färskt spår över en bäck. 
      
Mot en plats där den tagit sig ett skrovmål. Skrovmålet består av en bärkasse gammalt bröd som jag slängt ut där. I dec fick jag en hel säck med bröd från boa och detta fick mina småfåglar. Dock så åt de inte upp allt och detta frös först tinade upp i början på januari och frös på nytt för att tina i slutet luktade inte gott. Tog jag beslutet att detta lägger jag som åtel, fast jag jaga inte mer än med kamera. Ätbart var det troligen då det nu är borta.
 

         

Av Bengt Bertilsson - 9 februari 2013 19:29

Lämnade mina fågelautomater några timmar i går utan bevakning. Detta skulle jag inte gjort för då blev det som råttorna dansade på bordet när katten är borta. Nu var förvisso katterna hemma men de låg på sina favoritplatser och höjde nog inte ens ögonbrynen.
    
När jag kom hem satt det ett gäng där ute och blängde på mig.  
Allt var länsat kan jag nog lugnt påstå, några vildfågelfrön som ratas fanns dock kvar
 

I jordnötsbehållaren fanns några nötter kvar på botten
   

De hade t.o.m varit så hungriga att de börjat äta på talgen.

     

Även tråget som används som bröd och viltfågelstationer såg torfligt ut på sitt innehåll.
         Så det blev att bege sig till förrådet och hämta en ny ranson och fylla på.

 

Så där jag nu var det påfyllt igen
       

Dröjde det inte många minuter förrän det kom matgäster bl.a Stjärtmesar
 

Solrosfrön lockar mestadels Blåmesarna till
  

Av Bengt Bertilsson - 9 februari 2013 15:02

En lördagsmorgon med Naturmorgon i radion på P1 kl.06,14 ett naturligt inslag i lördagsbestyren.
Ett fantastiskt bra program denna morgon och dessutom uppdatering på webben under sändningen imponera. Detta måste jag lyssna på fler gånger och i lugn ro via webben.
Sen har jag inköpt en liten fickradio med inspelningsmöjligheter så jag kan lyssna på det via podd och sen tänker jag sitta på min farstutrappa och lyssna.
På tal om att lyssna.
När programmet var slut gick jag ut på farstutrappan och en kopp kaffe och satt och tittade på ett inferno av småfåglar vid fågelautomaterna som käkade frukost. Då får höra en hackspett trumma på i norr. Sen hör jag likt ett eko samma trummande i söder. Men det var inget eko utan där sitter en och svarar likt morsetelegraf och svarar. Då hör jag plötsligt en tredje hackspett trumma i öster. Helt fantastisk upplevelse tre samtidigt, men jag är inte förvånad haft 5 st vid mina fågelstationer hela vintern på besök.
Tyvärr är dessa svårfångade på foto lyckades jag fånga en i brödkorgen   Tdigare på farstutrappan på förvintern. 
     
Minsta lilla surr eller knäpp så flyg de iväg
 

Av Bengt Bertilsson - 8 februari 2013 20:32

Var gör de med lutfisken som blir över
  , Slänger den i vattnet på nytt.
 
De sålde ut lutfisken i boa efter jul för halva priset och vi bunkrade upp ett lager, men nu har vi taget Tabberasset på den

   

Likaså på julsvagdrickan.

Jag skulle hjälpa till och det höll på att bli kaos helt och hållet. Satte ugnen på för hög värme så den höll på att koka bort. Hustrun räddade den i sista minuten som tur var och sen var det lika bra hon kokade potatisen också, fast jag hade hjälpt till och skala den.
Sen gjorde hon en god pepparrotssås till detta och sen brukar vi servera gröna ärtor och Brysselkål men det gick lika bra med Broccoli.



Av Bengt Bertilsson - 8 februari 2013 18:19

Den är liten, den är hårig men den kommer att bli en rostvingel när larven blivit stor fick jag lära mig när jag letade på nätet efter fakta.
  Troligen hade den lockats upp ur snö mörkret av den värmande solen som visade sig vid middagstid här i Berghem idag den 8 febr 1 plusgrad visade temperaturmätaren.

  Vädret gick inte att klaga på när jag och hustrun gick längs med en väg i ett naturlandskap med Ekar   

i vår omgivning. Så nog skall jag räkna detta som årets första riktiga vårtecken.
 
Rostvingelslarven är ca två cm lång ganska svart tyckte jag först men vid närmare besiktning ser den är åt det bruna hållet och långhårig. Fast den första tanken som dök upp i hjärnan var en lysmask i vinterpäls som sticker upp sin rumpa mot solen och ladda sina batterier.
Fakta
Rostvinge (Phragmatobia fuliginosa) är en nattfjäril inom familjen björnspinnare. De är mest kända som larver för sina dragspelskroppar med långhårig brun päls. Den lever inte minst i bergstrakter. För övrigt finns de i stort sett var som helst. De kläcks på hösten som ägg. Som larver gömmer de sig på dagen i ett löv eller liknande. På natten söker de efter mat, däribland barr från tall och andra sorters löv.

De spinner sig en puppa när vädret blir varmare. I puppstadiet spinner de först en yttre puppa och senare en inre där de förvandlas. Puppstadiet tar ca två veckor.

Som de flesta andra fjärilar tycker den om att hålla sig omkring ljus, gärna lampor. Så om man vill se en Rostvinge om somrarna skall man titta på en gatulykta. De brukar vara som mest aktiva vid tolvslaget. De söker sig då en partner att para sig med.

Av Bengt Bertilsson - 8 februari 2013 10:08

Ca en km upp i skogen där jag bor finns det en sjö vi säger Ringsjön om.

 
Men i själva verket är det två små sjöar som heter Ringsjöarna. Två små bergsjöar uppe på en ås som skiljer Viskardalen och Surtan dalgång.

  
Sjöarna är idag nästan utdöda på liv, senaste jag hört var att någon sett tusenbrödrar i sjön.

       
Försök att kalka den lär gjort men utan resultat. Finns däremot ett fågelliv men fiska i sjön skall vi nog glömma.
     
Sommartid användas den fortvarande som badsjö och på 60 – talet fanns där faktiskt en liten kiosk också.


Fast skall jag tro på var wikipedia skriver om Berghem är en tätort i Marks kommun och kyrkbyn i Berghems socken. Orten ligger mellan Borås, Varberg och Göteborg. I den närliggande skogen ligger Ringsjön. På sommaren är det största turistmålet i Berghem Vallby park. Även fiske och jakt samt pimpling i Ringsjön är populära fritidsaktiviteter.
Vallby park har jag aldrig hört talas om och skulle sjön vara lämplig som pimpelsjö, men då har de nog förväxlat Ringsjön med en annan Ringsjö.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards