Direktlänk till inlägg 9 april 2013

Seatons kulle Hyltenäs.

Av Bengt Bertilsson - 9 april 2013 06:46

Årets första picknick och ett besök på Seatons kulle med dess vackra utsikt är värt fler besök när våren är kommen var den långt ifrån kommen ännu.

       

Några blommor gick inte att upptäcka och fågelsång nästan obefintlig trodde vi dock att få se några fågelsträck då sjösystemet borde vara bra orienteringsmärken såg upptäckte jag inga sträck.

       

Isen ligger mestadels fortvarande kvar på sjöarna. Vi var inte de första gästerna som besökt kulle och trott kommunen har satt ut ett flertal sopkärl verkar inte besökarna sett dessa.

       

Dessutom är det ett naturreservat finns restriktioner var vi får göra och inte göra är grillning ganska allmänt förekommande. Fast har somliga konsumerat en viss mängd är det inget försvar hur de elda och med vad.

   

Detta är ett tydligt bevis att alkohol haltiga drycker sätter ner krafterna för efteråt orkar ingen bära hem burkarna. Eller tror de som släckt törsten slängt burkarna på elden att den även skulle släcka elden som den släkt törsten.

       

Hyltenäs kulle

Mellan Öresjöarna och Tolken reser sig Hyltenäs kulle majestätiskt ur det vackra landskapet. Från toppen av kullen är utsikten över Marks täta skogar och glittrande vattendrag fantastisk. Köpmannen George Seaton byggde i början av 1900-talet ett jaktslott på kullens topp. Avnjut picknickkorgen vid bänkarna på stenbalustraderna vid slottsruinen där utsikten är enorm. I en paviljong kan du se en bildutställning om bygget och livet på slottet. Längs kullens fot löper en promenadslinga alldeles vid vattenkanten. På våren växer här rikligt med blåsippor och vitsippor och gör promenaden än mer njutbar.

Slottsherren George Seaton

Köpmannen George Seaton byggde här sitt ståtliga jaktslott i början av 1900-talet. Slottet hade dåtidens alla moderniteter och här levde man ett sorglöst liv med jakter på godset och storslagna fester. Sagan blev dock kort. Redan 1923 totalförstördes slottet i en brand och återuppbyggdes aldrig.

Naturreservatet

Sedan 1974 är Hyltenäs kulle naturreservat. Reservatet utgörs av den nästan 100 meter höga kullen mellan Västra och Östra Öresjön. Kullen omges av stora rasbranter, bevuxna med lövskog i vilken ek, hassel, björk och rönn dominerar. Blåbärsris och harsyra är de vanligaste markväxterna, men på somliga ställen träffar man på skogsbingel och i de täta hasselbestånden finns det gott om blåsippor. En vacker lindallé, planterad på George Seatons tid, leder in i naturreservatet. Uppe på platån förekommer en del planterade men nu förvildade växter som liguster, spireaarter, sykomorlönn och kastanj.

Fågellivet gynnas av en lövrik rasbrantvegetation. Man ser ofta småfåglar som bofink, koltrast, gulsångare, trädgårdssångare och svarthätta. Reservatsskötseln syftar till att göra området så lättillgängligt och attraktivt som möjligt för besökarna. Vandringsleder har dragits runt kullen och även från kullens krön norrut ner till sundet mellan Östra och Västra Öresjön.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 16 april 05:30

Årets vit och blå sipppor i i trädgården                ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 april 05:30

Liten men detta är en för mycket, lär det dyka upp fler mördarsniglar   Får gå lite närmare nästan för att se den      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 12 april 07:01


“Lägga rabarber på” är ett uttryck som används i skämtsamt syfte och betyder att lägga beslag på något.   Det liknar att ta något som kanske inte nödvändigtvis är ens eget, men det har en trevligare framtoning än stöld.      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 11 april 15:30


Kallas för vikingargrav fast det är nog mer en vallgrav för infiltration av spillvatten från brunnen så blir det som en gravplats då blommorna kommer från tidigare planteringar på kyrkogården    ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards