Direktlänk till inlägg 26 april 2013

Skitprat om hästskit.

Av Bengt Bertilsson - 26 april 2013 06:15

Händer alltid något på det stora godset nu när vårbruket börjat, var det dags att köra skit. Haft den äran att få hästskit av grannen genom åren att lägga på mina buskar och grönsaksland. Kanske dock sista gången jag får tag i detta då hästen gick till de sälla jaktmarkerna förra året får jag passa på.
     
Men det är inte lätt att gräva fram gödseln då det visade sig vara hårdfryst i gödselstacken när jag kom ner 10 cm och detta i slutet på april. Det är inte första gången detta inträffar.

   

För två år sedan var det likadant om inte värre då det fanns snö 10 cm under vid samma tid.

Med viss stolthet har jag kunnat likt mina tidigare generationer i mitt lilla grönsaksland odlat som de gjorde fast dessa kanske inte såg detta som vi ser på detta idag att odla baseras på ekologisk odling i ett kretsloppstänkande som gör mig självförsörjande likt ett ekologiskt jordbruk här hemma. Dock skall jag erkänna jag springer inte bena av mig när jag handla mat i butiken och leta ekologiskt.

Nu finns det de som hävda att gödseln skulle varit nedgräv i höstas och fått brinna/smällt i jorden likt den skulle fått brinna i gödselstacken. Ren färsk gödsel är inte bra att lägga direkt i landet men denna har åtminstone fått ligga och blivit lite bränd och sen när jag mulla ner denna i jorden blir den fin jordförbättring och tillräckligt med gödning för mina växter. Dessutom så har jag tvåårig kompostjord från kök/trädgårdsavfall som skall blandas tror jag detta är perfekt.
Det jag sen plantera vet jag växer upp i jord utan konstgödning på sin höjd kan det finnas restprodukter från köpmaten som är mindre lämpliga i ett biologiskt ekologiskt odlingssystem får jag bortse från.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 14 nov 08:52


Det händer så mycket på ljusfronten säger de på radion och jag tittar ut.   Jo solen försöker titta fram    ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 12 nov 07:12

Eller så bör det göra ont. Fast vet vi om rötterna har känsel egentligen? Oavsett vilken kraft som rötterna har som pressat sig fram emellan stenblocken som finns lite överallt i Kvarnåsabäcken omgivning        ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 11 nov 06:00

Vad som är upp och ner kan vara svårt att se ibland och om detta spelar någon roll så blir det upp till betraktaren att avgöra detta    När man ser världen upp och ner blir den då finnare eller är detta bara i fantasin kanske som jag upplever de...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 10 nov 07:45

Markägarna har gjort grillplatser uppe vid Ringsjön där vi kan sitta och bara njuta eller tända en liten brasa och grilla   och som regel brukar de som besöker platsen skötta sig och plocka upp det de dragit dit. Men det finns undantag   ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 9 nov 08:21

Kommer osökt att tänka på ”Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vem som vackrast i landet är."         ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se