Alla inlägg under maj 2013

Av Bengt Bertilsson - 19 maj 2013 14:13

Väntar på att det skall bli livat i holken och dagligen ser jag en kamp i vem som skall bosätta sig i holken.

 


 

Flugsnappare

 


 

Blåmes


Av Bengt Bertilsson - 19 maj 2013 08:52

Vaknade förvisso tidigt då det återigen varit en varm natt var sömnen därefter. Lite gråmulet i arla morgonstund tittade snart solen fram och jag svepte blicken över min omgivning och fånga den grönska som nu finns.


Fågelkvitter och tidigare idag så gol göken även denna dag. Risken är dock att vi går mot sämre väder då SMHI
Utsikter till måndag
Mycket moln och regn och åskskurar rör sig under dagen i österifrån Temperatur 17-22 grader, men lägre i skurar och vid kusten i pålandsvind, som i huvudsak kommer från ost. Kommande natt dis och dimma och här och var skurar som kan innehålla åska. Då ca 10 grader.
Varmt och rejält ostadigt
Ett omfattande lågtrycksområde nere på kontinenten styr vädret nu. Kall luft förs ner över västra Europa, medan varm och fuktig luft förs norröver över östra Europa och upp över Sverige.
Det annars så varma Spanien hade igår endast några grader över 20, medan Eftra-Broen i Halland noterade 30,6 grader, vilket är den högsta maj-temperaturen i Sverige sedan 1971 då Överkalix-Svartbyn i Norrbotten hade detsamma. (Varmaste maj-temperaturen sedan mätningarna startade i Sverige noterade Kristianstad och Kalmar år 1892, då det var 32,5 grader.)
I dag kommer vi sannolikt inte att nå upp till sådana temperaturer. Vädret kommer i södra halvan av landet att domineras av regnskurar och värmeåskväder som håller temperaturen nere. Störst solchanser finns i norra Sverige, men inte heller här går man säker utan ett paraply.
Fortsatt ostadigt och temperaturerna sjunker
I början av nästa vecka fortsätter det att bildas regn och åskskurar över främst södra halvan av landet, medan man längst i norr får se mer av solen. Temperaturen kommer då ligga 15-20 grader i större delen av landet.
Lågtryck fördjupas
I mitten av veckan tyder prognoserna på att ett lågtryck fördjupas över södra Sverige. Detta betyder blåsigt och regnigt väder och ytterligare lite lägre temperaturer.

Av Bengt Bertilsson - 19 maj 2013 06:51

FN:s livsmedelsorgan säger i en ny rapport att vi borde äta mer insekter med argumentet att insekter är mer miljövänligt än vanligt kött och ibland även nyttigare.


Tror mer att ordspråket sluta larva dig passar bättre.

Inte skulle jag vilja äta dessa eller skulle du vilja detta

Av Bengt Bertilsson - 19 maj 2013 06:30

Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring.

 

Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sentida, inte belagd förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet

     

Pingstafton och häggen står i blom och göken gol för första gången kommer jag att tänka på dikten Nattvardsbarnen; diktens första rad, "Pingst, hänryckningens dag, var inne"

Jag har ingen hägg på min tomt längre då vi haft häggspinn på dessa i många år, och om häggen skulle vara till hjälp att locka insekter till min trädgård var det fel insekter jag fick. Så jag högg ner dessa. Nu finns det dock hägg i min omgivning så fortvarande finns det insekterna och ett och annat hittar nog till mina fruktträd som blommar.

     

Upptäcker jag till min förskräckelse syren blommar också vilket då skulle innebära att tiden mellan hägg och syren den blev kortvarig. Vid närmare studier var det inte syren utan ett rotskott från en hägg har växt upp ibland syren häcken.

     

Av Bengt Bertilsson - 19 maj 2013 06:00

Ordspråket sluta larva dig passar bättre. Det visade sig vid kontroll att detta var inte Tordyvelslarver utan Noshornsbaggen (Oryctes nasicornis) är en art skalbaggar som är ganska vanliga i södra och mellersta Sverige.

 

Grävandet i komposten fann jag först en sen en till och sen blev det många därtill.

       

Att jag hittat små larvar av trädgårdsborren har jag tidigare redovisas i min kompostletade.

 

Får jag nog påstå att dessa är ingenting mot tordyvelslarvar.

             

Fynden var lite av en aha upplevelse utöver det vanliga.

       

Lite avvaktande fick handsken vara på men visst är de fascinerande att beskåda.

     

Storleksmässigt som en tändsticksask fast få de att sträcka sig raklånga gick inte.

     

Lite kättare jämfört med lillfinret ligger den fint på handsken också

       

Larverna lever sedan på spillningen, för att sedan förpuppas.

Av Bengt Bertilsson - 18 maj 2013 14:45

Förmiddag ogräsplockning i gasande solsken och temperaturen visade 26,5. En svalkade dusch och en sväng in till byn och titta på fotboll. Väl hemkommen efter uträttat några småärenden, satte jag mig vid datorn. Detta tyckte inte Thor som förvarnar mig var det bara att stänga ner.
Kunde passa på istället att ta en kopp kaffe och läsa husorganet där ute på uteplatsen.  Mörka moln tonar upp lite överallt utom i söder läge där istället lätta och lite tyngre moln möts

  

Tanken hann bara komma då himmeln öppnade sig och platstaket smattrade som knallskott. Kom det dessutom en vindpust och skakade av allt regn precis där jag satt.
Men som vanligt efter regn kommer solen på nytt, men att det var kyllig luft som satte fart på vädersystemet visade plötsligt ute temperaturen endast 20 plus och inne 27,5 Pust säger jag bara. Blir troligen återigen en varm natt och helst skulle vi sova under bar himmel får det räcka med öppet fönster och minsta möjliga på sig

Av Bengt Bertilsson - 18 maj 2013 07:21

Pingstafton och strålande solsken från en klarblåhimmel. Flertalet av träd och buskar har fått ljusgröna löv. Fågelkvitter och blåmesar och flygsnappare flyger in och ut från sina holkar. Hackspettarna trummar mot trädstammarna, en humla surrar när den hämtar nektar i penséerna. Nog känns det fantasiskt och underbart att då få sitta på farstutrappan och njuta av morgonkaffet. Kanske vän av ordning undra om jag har gök i den också.
Svar nej men jag har suttit och vänta på att nu är sommaren här när jag hör GÖKEN denna första i öster.

Gammal ramsa som spådde hur året skulle bli. Denna kan variera i olika landsändar Norregökär sorgegök. Östergökärtröstegök. Södergök är dödergök. Västergök är bästergök.

Av Bengt Bertilsson - 18 maj 2013 06:51


Grävandet i mina komposten fortsätter och insekterna kryper i jorden.

 

Ett gott teken på att det finns liv i jorden och näringsrikt.

 

Senaste fynd hamnade på rygg och blottade en blåaktig underkropp

Vid närmare studier tycker jag mig se små parasiter på kroppen.

 

Eller så är det en process i komposteringen som jag sett förkommer i nedbrytningen består av rödaktiga små korn har jag då aldrig studerat dessa närgående    

Fälttordyvel (Geotrupes stercorarius), även kallad stor tordyvel, är en dynglevande skalbagge i släktet torduvlar. Den är 16-26 millimeter lång.

 

Att de är som en sköldpadda när de ligger på rygg kan bli deras död, vände jag på den. Fick jag se hur snabbt dessa försvinner ner i kompostjorden eller rättare sagt hästgödslen.

 

Det tog nog inte mer än ett par sekunder så hade den grävt ner sig. I naturen gräver den lodräta tunnlar under spillningen som den fyller med dynga och där den sen lägger sina ägg. Vanligen stannar honan i tunneln och gräver medan hanen fraktar ner ny spillning. Larverna lever sedan på spillningen i omkring ett år, för att sedan förpuppas.

 

Tord är ett äldre svenskt ord som betyder just spillning. Tordyveln utmärker sig då den ofta är aktiv under dagen medan andra dyngbaggar vanligen endast är nattaktiva.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards