Alla inlägg under maj 2013

Av Bengt Bertilsson - 12 maj 2013 08:12

Söndagsstek som tar lite längre tid att tillaga kanske inte detta är ett lämpligt alternativ.

 

Tjälknöl, tjälknul ( i Jämtland tjælaknul), är en ursprungligen norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfrust (genomfruset), och knul är ett norrländskt dialektalt ord för "klump".

 

Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur.

 

Denna tjälknöl är dock av ett annat slag, fast den är fryst länge på låg temperatur och nu när temperaturen blivit högre har den fortvarande inte tinat upp.

 

I flera veckor har den retat gallfeber på mig då jag ville utvinna kompostjord i min trädgårdskompost har jag stött på denna varje gång.

 

Men nu har jag upptäckt att den inte var fast frusen i botten utan gick att gräva fram.

 

Intressant att studera i närbild var som sker under vintern och materialet bryts ner.

 

Av Bengt Bertilsson - 12 maj 2013 08:00

 

Följ mig bort om vägen där äldre generationer gått och brukat jorden och byggt stenmurar

             

En härlig promenad i gamla hagmarken där vitsipporna täcker marken.

       

Kan det bli ljuvligare.

     

Någon har dragit en timmerstock och med den en ticka visar sig.

Boklöven börjar slå ut.

      

Kanske om någon vecka då kommer liljkonvaljen som idag bara är små spröt ibland vitsipporna.

 

Vitsipporna börjar få en lite rödare färg på sina ställen och detta beror på när blomningen går mot sitt slut brukar blomman bli lätt rödfärgad och även nyutslagna vitsippor kan ibland skifta i rött

Av Bengt Bertilsson - 12 maj 2013 07:09

Det har hänt hos er kanske innan, men jag brukar få uppleva det något senare än andra.

 

Fick mig en aha upplevelse när jag steg ut på farstutrappan och den stora björken jag har framför mig som riktmärke där solen tittar upp vid denna årstid. Där har löven slagit ut och nu är det vår på farstutrappan.

 

Även i bokträdet har boklöven slagit ut.

 

Dock är det bara ena bokträdet som slagit ut, får jag vänta en dag till så slår båda ut. Då ena trädet skugga det andra.

Av Bengt Bertilsson - 11 maj 2013 20:55

Mina två huskatter på jakt tillsammans ute på åkern.

 

Lyssnade och spejade.

 

Plötsligt blev det fångst för gammelkatta och lillkatta fick bara titta på.

 

Självklart så skall jakttrofén visas upp för husse.

 

Av Bengt Bertilsson - 11 maj 2013 06:55

En något blek sol stiger upp bakom skogsbrynet.

 

Under dagen förväntas växlande molnighet och runt 15 grader. I kväll och i natt mest molnigt och en och annan regnskur. Som lägst under natten knappt 10 grader. Vind omkring sydväst.

Verkar bli en dag som igår som började likadan. Igår kom årets första åskväder över oss med buller och blixt. Det regnade manna kan jag påstå då skyn exploderade av hagelkorn i ärtstorlek som föll under några minuter och det smattrade rejält där jag satt under mitt trädgårdstält.



Av Bengt Bertilsson - 10 maj 2013 07:17

 

Den metrologiska sommaren är här och då uppstår ett tropiskt klimat där ute på kallhygget och skogsbrynet

     

Efter två dagar välkommet regn som förhoppningsvisst sätter fart på växtligheten.

   

Nu är det inga mängder regn men det har fuktat marken och i solskenet dansar dimman likt älvor i den svaga morgonbrisen.

  

Ovan där är det soligt och temperaturen + 5 känns det frisk där ute och fåglarna kvittrar har jag förhoppningen att det blir en härlig dag

Av Bengt Bertilsson - 9 maj 2013 07:29

Under en minut hinner det hända mycket om man hinner fånga ögenblicken. 

                  
Oavsett vem som skapade universum är skapelse fantastisk att följa under en minut när solen tittar fram i öppningen mellan två moln skapades ett fantasiskt bildspel. 

      
Lika plötsligt som solen dök upp slöts molnen och det blev en grå himmel

                  


Av Bengt Bertilsson - 9 maj 2013 06:45

De brukar säga kärt barn har många namn somliga kallar dagen för ”Kristiflygardag” är det också Gökotta och folknykterhetens dag

Kristi himmelsfärdsdag är inom kristendomen dagen då Jesus efter återuppståndelsen enligt NT lämnade jorden och fördes upp till himmeln inför elva av apostlarna. Dagen infaller 39 dagar (den 40:e dagen) efter påskdagen. Dagen infaller tidigt detta år p.g.a påsken infaller vid olika datum olika år.

 

Flygvädret är dimmigt och fuktigt och temperaturmätaren visar 12 plus


För många är Kristi himmelsfärdsdag också en tradition med Gökotta som sägs vara ett svenskt uttryck för en tidig fågelskådartur då man går upp tidigt, i ottan, för att lyssna på vårfåglarna
   
Främst göken, men den har jag inte hört. Dock är den kommen har jag fått rapporter om från andra de hört den. Kaffe och smörgås ute i gröngräset och skulle inte alla höra göken så finns de som har gök i kaffet. Själv blev det en slät kopp kaffe på farstutrappan. Hade en förhoppning att gårdagens regn skulle fått löven att slå ut men de har lite svårt att spricka ut står körsbärsträden i full blom såg jag igår utanför lasarettet.     
Andra ser dagen som Folknykterhetens dag, till slutet av 40-talet kallades den för Nykterhetsfolkets dag, Dagen har för nykterhetsrörelsen varit en viktig temadag och har sedan 1925 firas på Kristi himmelsfärdsdagen runt om i Sverige.
Så om dagen räknas främst som en kristen dag är det idag inte alla som verkar bry sig eller se den som detta. Många hävda att staten och kyrkan är skilda skall inte religiösa dagar eller traditioner påverka. Men de som främst är motståndare till kyrkliga helger och röda dagar se gärna att de är arbetsfria dessa dagar ändå.
Frågan om röda dagar betydelse kunde lyssnare på God morgon Världen lyssna på, missade ni sök på denna länk

Vi befinner oss nu i de röda dagarnas period. Första maj har vi just lämnat bakom oss och nästa vecka hägrar Kristi himmelsfärd. Men allt fler jobbar även på de röda dagarna. Hur kommer det sig att de röda dagarna har förlorat sin helighet

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5522684

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards