Alla inlägg under juli 2013

Av Bengt Bertilsson - 11 juli 2013 20:17

Har återigen fått stifta bekantskap med Noshornsbaggen då jag hittat en noshornsbagge i min vedhög. Troligen en av rymlingarna som jag själv fött fram som jag tidigare redovisat på min blogg.

 
När jag fann den i går så låg den på rygg och verkade lite dåsig stoppade jag den i en glasburk med spån i och när jag ikväll kollade burken så finns den fortvarande kvar. Självklart har jag inget lock på burken.
Om den är skadad eller inte förmår att lyfta från burken vet jag inte. Om det nu beror på det sist nämnda kanske jag skulle jag släppa ut den på marken istället

Av Bengt Bertilsson - 11 juli 2013 06:45

Årets ved var ett gediget lass om kom hem i vintras.

  Efter sågning
Sen klyvning så har den nu fått ligga under bar himmel och torka. En bra förutsättning för bra torkning av veden är störst under vår och sommar.Resultatet blir bäst om veden är kluven och travad före långfredagen (enligt tidigare generationers erfarenheter). Torkningen bör till en början ske ute i det fria och platsen för detta bör vara noga utvald, helst bör man välja en torr och upphöjd plats där veden kan exponeras för såväl sol som vind.

   

Vi hade en längre period i maj med uppehålls väder men anande ”ugglor i mossen” som de säger och täckte den i juni och det var perfekt för annars hade den blivit sur rejält på nytt. Veden bör inte läggas direkt på marken eftersom det då finns risk för att vatten ”kryper upp” i veden. Någon form av luftgenomsläppligt underlag som bryter kapilärkrafterna är att föredra, t.ex EU-pallar, slanor eller liknande. Det är viktigt att luften tillåts att cirkulera mellan de olika vedtravarna, varför man inte bör lägga dem alltför tätt. Samma sak gäller den enskilda vedtraven, en ”slarvigt” upplagd vedtrave med mycket luft i torkar fortare än en trave med tätt packad ved.

   

Nu var det dags dels för att fylla vedboden först med veden från säsongen 2012 som legat under pressning ett år ute i trädgården och säsongen 2013 fick ta den platsen. Kan tyckas tårta på tårta men ved är som bäst år två sägs det för ved som huggs och travas på våren kan eldas kommande höst-vinter, men helst bör veden lagras två år innan den eldas (varav sista året under tak, helst i vedbod). Semesterhuggen ved, dvs. ved som huggs mitt i sommaren bör inte eldas samma säsong eftersom det visat sig att den inte hinner torka tillräckligt. Veden bör ha en fukthalt under 20 % när den eldas (ju torrare den är desto bättre).

 
I år hade jag tur och hade barn och barnbarn på besök, de fick hjälpa till att köra ved för brödfödan. Hade köpt två små skottkärror till barnbarnen ifall de ville hjälpa till också. Jo de ville hjälpa till och framförallt att åka i skottkärran när den var tom för att hämta nytt lass. När orken tog slut ibland oss vuxna då tog ena barnbarnet själv hand om körningen och körde själv. 

En tumregel till angående ved.

Det kan vara svårt att avgöra hur torr veden är genom att enbart känna på den. Bästa sättet är att väga en eller några stycken vedklabbar (vikten A) och sedan torka dem i ugn under ett dygn i ca 105 graders värme. Därefter torkar man dem igen (vikten B). Fukthalten kan då beräknas genom formeln: (A-B)/A multiplicerat med 100 för att få fukthalten i %. Ett annat sätt är att slå ihop två vedklabbar som man vet är tillräckligt torra, t.ex ved som lagrats i vedbod minst 1 år. Därefter kan man slå ihop två vedklabbar som man är mera osäker på beträffande torrheten. Om klangen blir densamma kan man med stor sannolikhet anta att veden är eldningsbar.  
Tidigare inlägg om ved  

Av Bengt Bertilsson - 11 juli 2013 00:15

Små pysslingar säger vi god natt till och sen sluter de sina ögon. Detta verkar även blomman göra.

 

Förvisso har jag noterat att visa blommor de kryper ihop på kvällen och slår ut sin blomma på morgon.

 

Men så påtagligt har jag inte tänkt på detta förrän jag satt på min farstutrappa igår kväll och idag noterade detta på nytt.

Ovan kväll nedan morgon
   

Av Bengt Bertilsson - 10 juli 2013 06:30

Återvänt till mina källarspindlar som jag första gången hittade i slutet i maj i min brunn.

 

Nog tycker jag de växt en hel del.

 

Fast det är inte lätt att mäta.

 

Dessutom sitter de ca 1 m ner i brunnen

 

Fota och samtidigt hänga över brunnsringen vet jag inte om visa kort är upp eller ner och rättvända.

 

Tidigare blogginlägg del 1

Av Bengt Bertilsson - 9 juli 2013 06:30

Det är lite magiskt att sitta där på farstutrappan och plötsligt se något som rör sig framför mig i gräset.

 

Först ser jag nästan inget

 

Men dess närmare vi kommer

 

likt en gerillakrigare som kryper mellan grässtråna

 

Framträder en sköld likt en hjälm på krigaren

 

Det är inte lätt att krypa över stock och sten vet de som försökt och några grässtrå kan vara lika svårt

 

Titta även på tidigre inlägg om grön Bärfis

Av Bengt Bertilsson - 8 juli 2013 06:45

Jakten går vidare på en stekel svart framkropp röd bakkropp och inte tvärt om. Fast även om det nu var detta blev jag ändå lite salig


 

Av Bengt Bertilsson - 8 juli 2013 06:30

Min jakt på sömntornstekel går vidare. Trodde jag gjort mitt livs fynd, när jag undersökte en gallbildning av sömntorn.

   

Kanske tidigt men jag klippte bort en gallbildning för att se om det fanns någon stekel i den

  

Samtidigt fick jag se hur en begynnande gallbildning bildas.

 

Mycket riktigt ut kröp det en insekt och jag blev riktig salig.

       

Men ack så besviken jag blev då det visade sig vara en spindelart istället som kröp ut.

 

Kan jag konstatera att jag återigen bevisat för mig själv mina bristande kunskaper. Fast denna var också fascinerande att beskåda.
Till slut lyckats jag finna en bild på en stekel på cyberrymden så nu vet jag vad jag skall leta efter

   

Att jag går vilse i insektvärlden är inte konstigt då det är en djungel och att överhuvudtaget se en bild på hur en sömntornstekel ser ut har inte varit lätt att finna. Till slut hittade jag en länk hur den ser ut och faktiskt bra fakta om den. Går jakten vidare på en stekel svart framkropp röd bakkropp och inte tvärt om.

Länkar till tidigare inlägg sömntorn del 1 och del 2

Av Bengt Bertilsson - 7 juli 2013 06:30

Unikt eller bara en ren händelse?

 
Har en vildnyponbuske och för någon vecka sedan hittade jag en för ögat en skönhet men för rosodlaren en missväxt, men lämplig för den som har sömnproblem att lägga under huvudkudden och sen sova gott. Lägg sen 7 vackra blommor under huvudkudden blir det drömsömn om vacker flicka. Dessutom kan den också användas för att dryga ut piptobak.

 

Nu 14 dagar senare så vimlar det av sömntorn och detta har jag aldrig varit med om den praktfullkomlighet och mångfald. Kanske skulle jag göra en närmare undersökning och se om det finns några sömntornstekelar, ”Diplolepis rosae” i dessa gallbildning.

Tidigare blogginlägg del 1

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards