Direktlänk till inlägg 9 augusti 2013

Nypon

Av Bengt Bertilsson - 9 augusti 2013 06:15

En tripp ner till Varberg visade sig lönsam och även om ett sken kan vara falskt men en skenfrukt, eller falsk frukt, har skapats både från en blommas fruktämne och någon annan del av blomman.

 

Plockade ca 28 liter nypon


På 1½ timme p.g.a vid plockning är det nämligen fördelaktigt att noppra nyponen på plats och därmed få mer nypon med sig hem.
 
Det visade sig att vi fick ca 15 % mer innehåll i spannen då stiftkanalerna togs bort.
 

Vi gör det enklast möjliga med nyponen och en grundregel är att en del nypon och två delar vatten kokas upp ca 20 min mot slutet mosa vi nyponen och dessa får stå och dra lite efteråt. Därefter sila vi bort krosset och koka nyponsaften och sockra efter behag. Därefter tappa vi detta på flaskor och 22 liter nypondryck.
 
Krosset blev ca 10 liter och för att suga ut det sista i detta kokade vi upp detta på nytt med lite påfyllning av lite vatten och kunde få ut 4 liter nyponsoppa. För att få nyponsoppa tillsatte vi potatismjöl.
  Dessutom tog vi en lite sats av nypon och gjorde ca 1 liter nyponmos av detta. Nyponmoset framställdes med mindre mängd vatten.
 
Vi har lärt oss att mängden nypon och kross uppväger varandra  

Fakta om nypon.
Kallas skenfrukten hos Rosa-arterna ("nyponbuskar"). Skenfrukten är vanligen röd eller orange, men vissa rosarter, till exempel pimpinellaros (R. spinosissima), har mörklila till svarta nypon. De egentliga frukterna är små borsthåriga, stenhårda nötter som sitter inuti nyponen. Öppningen i toppen på nyponet kallas stiftkanal eftersom stiften från varje fruktämne sticker ut där.

Några rosarter har nypon med ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram (~2%) torkade nypon. Som exempel kan det sägas att ett en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon innehåller även karoten och är därför en källa till A-vitamin.

Nyponens köttiga väggar kan torkas sedan frukterna (vanligen kallade "fröna") rensats bort, och kan användas till nyponsoppa och örtte. Färska nypon kan användas till sylt, gelé och marmelad.

Luddet som omger fröna inuti nyponen kan användas som klipulver.

Exempel på rosarter som ger nypon är bland andra, förutom pimpinellros (R. spinosissima), som nämnts tidigare, vresrosen (R. rugosa), plommonrosen (R. pomifera), mandarinrosen (R. moyesii), samt igelkottsrosen (R. roxburghii).

Nyponen sitter kvar även på vintern. De svartnar då, men går fortfarande att använda. Alla sorters nypon går att äta. Kolhydrathalten är ca 8 %. Nypon betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Mat · Natur
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 3 sept 06:00

Våra pelargoner har trivts i sommar och detta är nog hustrun förtjänst för han har gett de lite extra näring allt som ofta              ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 2 sept 05:30

Det är många som hittar till våra frö automater och vi får fylla på varannandag för de är glupska de små liven. Men du skall veta de ger oss sådan glädje tillbaka                          ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 29 aug 05:30

koltrasten och en hungrig             

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 27 aug 05:30

Detta brukar vi säga om dessa ihåliga träd någon dricka hittar vi hittar vi inte. Kanske p.g.a. det var någon figur som stod bredvid, men det var kanske moder natur och fantasin som spelar ett spratt      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 22 aug 05:30

Vatten i våra små vattendrag är mycket sparsamt och det är bara små pölar som går att finna om man tittar noga     ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards