Alla inlägg under oktober 2013

Av Bengt Bertilsson - 17 oktober 2013 06:00

Löven faller och lägger sig som en matta på gräsmattan, finns det något som väcker barndomsminnen hos de flesta. Nämligen att få gå och sparka i löven och se dessa flyga upp, har du sen räfsat ihop dessa i en hög och ingen ser dig kasta dig i löven högen blir man som ett barn på nytt.
Men att sitta på farstutrappan innan gryningsljuset kommer och hör hur det prasslar i löven blir det spökligt. Kanske är det löv som faller från träden, kanske en skogmus som springer och leta mat. Fick jag idag se plötsligt löven flyga upp och en koltrast går där och lyfter på löven i jakt på insekter eller annat mat nyttigt.

För visste du att det finns miljoner små organismer som lever på marken och dessa blir synnerligen verksamma nu när löven fallit och ljuset lättare når ner till marken. Då vaknar dessa små organismer till liv och sätter fart med att bryta ner löv och andra växter och placera in detta i kretsloppsystemet. Denna process äger rum så länge temperaturen håller sig över fryspunkten. Samtidigt ett eldorado för fåglar att hitta matnyttigt.
Så nu kan jag förstå varför löven jag lägger på rabatterna som dels täckmaterial allt som ofta ligger utanför. Fåglarna har varit där och vänt på löven .

Av Bengt Bertilsson - 16 oktober 2013 05:45

Naturen bjuder alltid året om på något spännande. Gäller bara att ta tillvara på tillfällen som erbjuds att njuta av den också och det finns egentligen inga tråkiga årstider bara bättre eller sämre sätt att möta dem, har vi kanske en årstid vi tycker mer om än andra.
October eller oktober första höst månad säger vi och i år mycket färggrann enligt de flesta utsago.
Men kärt barn har olika namn
October, har sitt namn av det latinska ordet "octo" som betyder åtta eftersom denna månad var den åttonde i det gamla Romerska året.

Den är dock den tionde i det Julianska året.
Det svenska namnet förr var ”Slaktmånad" kommer av att vid denna årstid brukar boskap slaktas mer än vanligt till förråd för vintern. Fast det är lite tidigt att slakta julgrisen nu.

Första vinterdagen, eller Calixtusdagen efter ett äldre namnsdagsnamn denna dag, infaller den 14 oktober och den därpå följande natten kallades vinternatten. Då fick inget ”kringgärdas”, dvs. något företagas där något gick runt. Inte heller fick något förs bort från gården om man ville ha vinterlycka med kreaturen.  Alltså fick man inte mala denna dag inte heller köra till kvarn med säden och få den mald.
Om det regnar på Sankt Gallus dagen 16 oktober var det ett gott tecken beträffande det kommande årets gröda, ty ”när det regnar på Galle, växer det korn på knalle” Man menade att det t.o.m på hälleberget skulle kornet slå rot. Var däremot torr kunde man bara så ”där vatten hade stått förr”
Idag förlita vi oss på SMHI att dessa spår vädret annat var det förr och våra förfäder som vi kanske inte ens vet namnen på. Våra förfäder skrev ner, levde under helt andra förutsättningar och tog vara på naturen på ett helt annat sätt än vi gör idag.
När vi inte vet något då googla vi men förr var det generationens kunskaper de förde vidare muntligt och mycket också en tradition om naturnära ting som ibland stämde ibland slog helt fel.

Av Bengt Bertilsson - 15 oktober 2013 06:15

I bloggen har ni vid flera tillfällen fått läsa om min solros som någon av mina ”pjoddar” i vintras tappade och upp växte en solros med 15 solrosblommor är nu skördad och upplagda för skördefest för den som är tidig vid det dukade bordet.

 

Nu kommer detta inte att räcka så länge så husbonnen har varit ute och åtminstone satt upp en pinne där så småningom en fågelautomat skall sätta upp. Får börja se mig omkring var det går att köpa solrosfrö i säck för ett bra pris och inga röva priser som de tar för småförpackningar i butikerna.

 

Svarta eller strimlade solrosfrö är också frågan som blir aktuell, föregående år var det svarta som gällde.

Av Bengt Bertilsson - 14 oktober 2013 06:15

Hösten kommen och mina sommarblommor gjort sitt på farstutrappan

 

Var det dags för en liten upp fräschning.
 

Av Bengt Bertilsson - 13 oktober 2013 06:15

Ibland ser man inte skogen för alla löv eller är det nu så att bladen som faller av träden?

 

Det är inte alltid det blir lön(n) för mödan även om det är (k)löv(er) jag ser

  

Kan det bero på syftningsfel också för om det varit en Bok och bladen faller av är det då en Bok utan blad?


Av Bengt Bertilsson - 12 oktober 2013 06:32

I väntan på Naturmorgon skall börja kl. 06,14 tog jag mig sedvanligt ut på farstutrappan. Möts jag av ett svagt ljusblått gryningsljus syns i öster, men ovanför härskar mörkret fortvarande.
Karlavagnen står parkerad i NO och för övrigt är det ett hav av stjärnor som syns i alla väderstreck.
Det råder vindstiltje, fasadflaggan hänger slak på sin stång och lyhört och minst lilla ljud hörs vilket kan både vara en fördel och en nackdel. Avslöjar att gammelkatta kommer mot mig när hon går över gräsmattan och boklöven under hennes fötter frasar när hon kommer mot mig.
Att jag inte är ensam där ute fick jag uppleva när jag körde in till byn med hustrun i arla morgonstund. Vet jag var viltet brukar gå tog jag det varsamt och fick också se en hel rådjursfamilj gå över vägen. Troligen i tron att det inte brukar komma några bilar vid den här tiden kom kiden på efterkälken och fick vänta på att gå över. Hann sen köra ca en km då springer Micke räv härligt rödbrun över vägen och försvann in i det höga gräset i vägrenen.

Av Bengt Bertilsson - 12 oktober 2013 06:15

Har man en trädgård så finns det alltid något att göra och det känns skönt att fått klippt ner hallonbuskarna och tagit ogräset.

 

Passade på att rensa bort ogräs under vinbärsbuskarna och grävde upp lite runt dessa.

Fast skall jag vara ärlig borde jag klippa bort lite grenar från dessa också men det får bli till ett annat år. Var sak har sin tid

Av Bengt Bertilsson - 11 oktober 2013 06:15

Har tänkt jag skulle göra om min trädgård lite och få lite struktur över min odling.Pallkragar har blivit poppis att odla grönsaker i. Dessutom kan jag anpassa odlingen efter behovet.

 

Så jag inköpte ett X antal och med pallkragar kan jag anpassa min odling efter behovet. Vill jag sen odla något som kräver större odlingsdjup kan jag sätta på en krage till. Det går dels köpa vanliga pallkragar och idag säljs det även odligkragar som dock verkar vara byggda av sämre material än pallkragar. Jag målade mina pallkragar för att matcha miljön omkring eller för att sätta din personliga prägel på dem kanske är mer passande. I våras påbörjade jag projektet och då målade jag tyvärr endast utsidan men du bör måla dina pallkragar på både in- och utsida förlänger du samtidigt deras livslängd. Pallkragen erbjuder en mer skyddad växtmiljö jämfört med friland. Väggarna skyddar mot vind och med en markduk i botten slipper du gräs och ogräs.

 

Nu har jag förvisso inga mördarsnigla, men här får du ett tips. Pallkragar ger även ett bättre skydd mot sniglar, då de stöter på ett hinder innan de når fram till sin åtråvärd föda. Genom att fästa ett band med våtslippapper längs pallkragens nedre kant eller lägga singel runt kragen förstärker du skyddet mot dessa inkräktare, eftersom de föredrar att krypa på snällare underlag.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards