Direktlänk till inlägg 15 november 2013

Svarta eller strimlade solrosfrö.

Av Bengt Bertilsson - 15 november 2013 06:15

Vilket solrosfrö föredrar våra vinterfåglar om de får välja eller är det bara en myt att den ena sorten är bättre än den andra?

 

Bilden ovan egna solrosfrön från vildsådda solrosor planterade av någon “pjodde” och kan konstatera att vinterfåglar som älskar solrosfrö de äter vilket som. Enda skillnaden är vid byte av frösort en viss skeptiskhet, sen är de lika glupska.

 

Om det sen är en synvilla att svarta är mer dryga eller det är skillnad på energimängd att det inte går åt lika mycket i mängd.

Noterbart är att det är kanske inte vi frö köpare/utfodrare/fåglar som bestämmer vilken sort utan detta gör handlarna och många har inte olika alternativ.
För i de flesta livsmedelsbutikerna säljs i allmänhet strimlade Solrosfrö i 1 – 5 kg förpackningar till varierade jämförelsepris. Har jag dock noterat att några fabrikanter verkar minska sina förpackningar och vi som konsument tänker inte på volym utan ser priset som mest lockande.
Svarta solrosfrön sälj främst i storköpsbutikerna och finns som regel bara i större förpackningar 20 – 25 kg till ett lägre pris än strimlade.
 
Har jag dock i skrivande stund lagt märke till att det verkar som förpackningar 20 – 25 kg lyser allt med sin frånvaro och istället marknadsför de 10 kg säckar som jag inte la märke till förra säsongen. Dock kan jag räkna ut att kilopriserna är högre än var priset för storpacken var.
Så det återstå när matningssäsongen blir mer påtaglig om det blir något priskrig på solrosfrö och 20- 25 kg säckarna dyker upp. Sen har jag hört att det finns inhemska marknadskrafter som påverkar marknaden också och vil inte se importen växer av billigare svarta fågelfrön.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Måndag 10 dec 06:00

Tidningen Land har på sin webb lagt ut tips om att mata våra vinterfåglar och samtidigt visa vilka de är på länken 10 fina fågelgäster här under eller saxad för bloggläsare av Farstutrappan    10 fina fågelgäster – och deras favoritmat At...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 9 dec 07:57

Övning ger färdighet men det fattas ändå kunskap för att lyckas fullt ut            ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 8 dec 09:09

Kvarnåsabäcken fortvarande lågt vattenstånd fast det har kommit lite mer kanske efter jag var där senast i förgår            ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 7 dec 06:00

Med största sannolikhet så har vi en skogsägare som har en granbarksodling i min närhet. Även om det inte ser likadant ut i mönstret har jag inte kunnat finna annan insekt som gjort dessa spår i stammen                  ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 6 dec 06:00

Återigen så har jag hittat spår efter vildsvinen och denna gång måste det varit en större flock då de lyckats böka rejält upp åkern bakom ladugården                Vad det är som är matnyttigt kan man undra men studera den lilla vita pric...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se