Direktlänk till inlägg 15 november 2013

Svarta eller strimlade solrosfrö.

Av Bengt Bertilsson - 15 november 2013 06:15

Vilket solrosfrö föredrar våra vinterfåglar om de får välja eller är det bara en myt att den ena sorten är bättre än den andra?

 

Bilden ovan egna solrosfrön från vildsådda solrosor planterade av någon “pjodde” och kan konstatera att vinterfåglar som älskar solrosfrö de äter vilket som. Enda skillnaden är vid byte av frösort en viss skeptiskhet, sen är de lika glupska.

 

Om det sen är en synvilla att svarta är mer dryga eller det är skillnad på energimängd att det inte går åt lika mycket i mängd.

Noterbart är att det är kanske inte vi frö köpare/utfodrare/fåglar som bestämmer vilken sort utan detta gör handlarna och många har inte olika alternativ.
För i de flesta livsmedelsbutikerna säljs i allmänhet strimlade Solrosfrö i 1 – 5 kg förpackningar till varierade jämförelsepris. Har jag dock noterat att några fabrikanter verkar minska sina förpackningar och vi som konsument tänker inte på volym utan ser priset som mest lockande.
Svarta solrosfrön sälj främst i storköpsbutikerna och finns som regel bara i större förpackningar 20 – 25 kg till ett lägre pris än strimlade.
 
Har jag dock i skrivande stund lagt märke till att det verkar som förpackningar 20 – 25 kg lyser allt med sin frånvaro och istället marknadsför de 10 kg säckar som jag inte la märke till förra säsongen. Dock kan jag räkna ut att kilopriserna är högre än var priset för storpacken var.
Så det återstå när matningssäsongen blir mer påtaglig om det blir något priskrig på solrosfrö och 20- 25 kg säckarna dyker upp. Sen har jag hört att det finns inhemska marknadskrafter som påverkar marknaden också och vil inte se importen växer av billigare svarta fågelfrön.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Lördag 16 feb 06:00

Kvarnåsabäcken rinner sen ut i Husabäcken och även den fylls med vatten. Vill ni se bilder från ett annat besök se detta via denna länken      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 15 feb 05:45


Årets första vårtecken dykt upp i min rabatt som jag har blandodling i kommer krokusen först    ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 14 feb 06:00

Vattenfallet är åter välfyllt, men detta är inte ensamt längre.   Under vägen har bäcken hittat en ny bäckfåra.     Den översvämmade vägen skapar också nya vattenfall                  Bäcken fortsättning mot havet är också välf...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 13 feb 06:00

Vi vänder nedåt igen mot den gamla vägen mellan Berghem - Hajom. Bäcken som skall rinna under vägen är översvämmad och vägen likaså                 ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 12 feb 06:00

Hela förra året var det vattenbrist och några större vattenmängder kom det inte under hösten heller. Snön har nästan lyst med din frånvaro under vintern. men så plötsligt så fick vi snö, inga mängder men det blev vitt på marken. men den glädjen blev ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se