Alla inlägg under december 2013

Av Bengt Bertilsson - 24 december 2013 00:15

Önskar alla bloggläsare av farstutrappan


En riktig God Jul


 

Snön lyser med sin frånvaro idag


 

Fast de i början på dec var den snötäckt


 


 


Av Bengt Bertilsson - 23 december 2013 06:15

Vintern känns som den inte kommer i år utan det är vårkänslorna som sätter fart på växligheten när vi har ca 7 plus visa dagar och höststormar med regn blandas med en och annan solglimt.

 

Under försommaren skall det växa ut nya blad på Rhododendron men nu är det endast en dag kvar till julafton borde det vara vinter istället men bladen växer för fullt nu fram.

   

      

Nyponrosorna är fulla av röda nypon och himmeln är ljusblå.

 

Sömntornen är dygnsura av allt regn

 

Knopparna på väg att slå ut på min klätterväxt 

Av Bengt Bertilsson - 22 december 2013 14:55

I övermorgon är det julafton och risken finns att vi inte ser ett spår av tomten fast kommer han behöver han inte pulsa i snö för den lyser med sin frånvaro.

 

Detta hindra inte barnbarnen från att ta fram pulka och slita, dra och sparka för att få fart på den.

 

Leksaker åkte fram till sandlådan likaså.

 

Lika bra att passa på att klippa gräsmattan också.

     

Så även fotbollen fast det stod visst en traktor i vägen, var det fart och spring på den gröna mattan.


Av Bengt Bertilsson - 21 december 2013 15:29

De säger att i det är den längsta natten och den kortaste dagen. Tror det är tvärt om. Blev väckt av hustrun som alltid är pigg som en spelorre i arla morgonstund med att nu är det dags att stiga upp. Kravlade mig ur sänghalmen och likt en sömngångare med släppande gång tog mig upp. Först ner och väckte katterna för de brukar inte bli utsläppta var de något överraskade att behöva gå ut så här tidigt.
Själv piggnade jag till efter att fått lite frukost märker jag att gammelkatta bara gått runt knuten och vill in, väl inne käkade hon lite mat och gick och la sig på mattan. Lillkatta hon orkade inte vänta på att bli insläppt hoppade upp på fönsterblecket istället och satt där och sov.

Efter avklarade morgonbestyr gav vi oss iväg för att undvika folk invasionen som vi förvänta råder nu på GEKÅS dagen efter flertalet erhållit lön och barnbidrag. Visar det sig först att himmel öppnat sig och regn och blåst har fritt spelrum. Sikten blir inte bättre av mörker och dåliga vägmarkeringar var det mycket lätt att hålla tillåten hastighet, hann vi fram i tid ändå och det var lugna gatan. Fick förvisso vänta i 6 minuter innan portarna öppnades hann vi också bli rejält blötta på denna lilla stund.

Väl inne plocka vi fram lappen som det står vad vi skall handla står det massor av bra att ha varor först de där som alla behöver men tänker inte på att skriva ner det innan. Började jag plocka och högen i vagnen växa innan vi köpt första listvaran.
När sen vi hittade de där varorna som våra barnbarn sagt sig vilja ha och vi fått storlekarna av våra barn flöt det på ganska bra. Försökte jag behålla mitt lugn men det finns ett påstående att männen inte skall följa med till Ullared brukar en del hävda och det ligger lite i detta påstående för snart hade jag annan åsikt och en viss diskussion uppstod. Vem som vann och vem som förlorade tror jag det gick jämt upp till slut fast båda kanske lika envetna hävda att den andre fått rätt. Råkade jag likt Emil i Lönneberga pappa bruka säga köpa, köpa och handla, handla också är kanske inte rätt tillfälle att citera förhastat när notan blev överkomlig när jag summerade det hela 70 % planerade inköp och 30 % extra bra att ha.
När vi sen lämnade inlandet och styrde mot kusten hade det ljusnat något men en gråtung himmel släppte ifrån sig fortvarande regn blev det ett besök i fiskboa i Varberg för inköp av några lax specialiteter på julbordet. Kan jag konstatera allt är klappat och klart och det är i princip bara att sätta sig ner och vänta och se var tomten har i sin säck.

Av Bengt Bertilsson - 20 december 2013 18:13

Juldrickan hemköpt inte på dunk utan på gammal hederlig glasflaska. Svagdricka tillhör det gamla julbordet och kanske inte lika populärt som julmust.

 

Svagdricka är en jäst maltdryck med låg alkoholhalt och var vardagsdryck i stora delar av Europa redan under medeltiden. Högsäsong för svagdricka var under slåttern på sommaren och vid stora högtider som julen och påsken. Fast mest nu för tiden förekommer den mest runt jultid och kallas ibland juldricka och svagdricka måste ses som en traditionell svensk maltdryck. Den är mörk, opastöriserad och överjäst samt smaksatt med bl.a socker, sirap och sackarin.
 
Sen kanske någon rynka på näsan svagdricka har även använts som bindemedel till lasyrfärg. Svagdricka liksom öl är lätt klibbigt och binder då pigmentet. Detta kallas drickamålning.

Av Bengt Bertilsson - 19 december 2013 05:45

Det ringer, det ringer skynda dig att svara, säg vem kan det vara. Ser ni på er nummerupplysare att nummer som börjar på 0855768500 – 08557685991 Då är det ett telemarkerting företag som sysslar med försäljning av prenumerationer för flera av Sveriges största dagstidningar, veckotidningar och månadsmagasin. Men det kan nog förekomma andra erbjudande från andra enskilda företag.
Detta samtal kan mycket väl vara riktigt och faller utanför NIX då ni medgivit att dessa får kontakta er i samband med att accepterat t.ex en kort prenumeration av en tidning kommer tidningsföretaget att via dessa telefonnummer kontakta er.
Vill ni försöka stoppa samtal sök kontakt via denna hemsida det fungerar faktiskt då jag kontaktade de och fick svar att vårt nummer stryks från registert.

Där kan ni under kontakt också se vilka nummer de använder sig av.

Av Bengt Bertilsson - 18 december 2013 05:45

Satt på min farstutrappa igår kväll och studerade rymden och det sägs att det finns många miljarder planeter i Vintergatan

 

När jag kollade ett foto verkar jag fångat några på bild eller är det bara en synvila

 

I så fall tolka det som sådan skyller jag annars på kineserna som är där uppe på månen som inte är en planet

Av Bengt Bertilsson - 17 december 2013 06:15

Granen står så grönoch grann i stugan, granen står så grön och grann i stugan  och den är inte stulen utan ärligt inköpt i boa. Traditioner är till för att upprepas men numera så håller vi inte tidschemat utan julgranen sattes upp tidigare detta år. OBS inte sättes/togs in den som jag gjorde förr.

 

Annars brukade de säga förr ingen jul utan stulen gran, men med tanke på att det inte känns rätt att stjäla en gran. Även om jag sen hade tillstånd att få hugga en gran utav mina grannar som äger skogen här runt mina ägor brukar den finaste granen växa på andra sidan gärdsgården där jag inte frågat.  
Fast visst var det en speciell känsla när jag förr tog såg med mig ut för att leta efter en julgran i omgivningen. Brukade alltid leta under kraftledningsgatan för där visst jag dessa ändå inte skulle få växa upp. Stod det alltid finare bredvid och ibland kunde jag gå långa rundor för jag såg alltid finare gran någon annanstans och sen hade jag glömt var såg jag den första som egentligen var fin den också.

Men så kom elbolaget och röjde under ledningarna och underlaget försvann investerade jag i en plastgran. Så nu behöver jag inte tänka på att den skall vattnas eller att den barrar. Kan jag sätta upp den OBS inte sätta in den som jag gjorde förr precis innan jul för att den skulle vara fin på julafton.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards