Alla inlägg under mars 2014

Av Bengt Bertilsson - 28 mars 2014 06:15

Rent öronbedövande när de sätter igång.


Skall detta dock upplevas på plats så här ett förspel till nästa gång ni kommer själva dit.


 

Dock lite svårt att få med allt ljud då både vind och folk pratar bredvid också  

Av Bengt Bertilsson - 28 mars 2014 00:15

Andra gången vi besöker Transdansen vid Hornborgasjön och vi blir imponerad även detta år.

   

Att först komma dit och se dessa komma inflygandes är ett skådespel.

   
Jämförelsen kan vara osökt men visst ser de lite ut som dinosaurie fåglar där de kommer flygandes.

   

Från ingenstans dyker de upp bakom ryggen där man står och se alla som kommit kommer det fler hela tiden.

   

Av Bengt Bertilsson - 27 mars 2014 16:04

Besök vid Transdansen 2014 och det fanns gott om tranor där detta år sifffran nedan är antalet tranor den 26/3.

 

Vyer över tranorna

       

Som synes många tranor som rastar vid Hornborgasjön, detta inlägg är ett av flera inlägg som jag kommer att presentera kommande dagar här på bloggen.

Av Bengt Bertilsson - 26 mars 2014 06:18

Gammelkatta har somnat in i natt och det kändes lite konstigt att hon inte möte en när jag kom ner i källaren och skulle släppa ut henne satt bara lillkatta och väntade.

 
Nu var det förvisso väntat då hon de senaste veckorna började visa tecken på att hon inte var krye och senaste dagarna har hon mestadels legat. Var det nog skönast för henne att få sluta sina dagar.

 

Hon blev 17 år gammal.

  

Vi kommer att sakna henne där hon brukar ligga på mattan om dagarna, satt jag vid datorn så låg hon där och vaktade mig och var jag ute på farstutrappan då var hon ofta med ut och sen skulle hon in när jag gick in.

Av Bengt Bertilsson - 26 mars 2014 06:15

Att kompostera hushållsavfallet tar flera år att bryta ner. men mödan värt ändå.  Jag får nämligen ett bra gödningsmedel till min trädgårdsodling, därför kompostera jag. Fast jag får kanske varna läsare på nytt att jag samtidigt kan vara ett avskräckande exempel eller kanske är det så här det ser ut hos de också.  
Jag behöver inte köpa konstgödning då de flesta näringsämnen finns i min kompostjord och jag vet var det finns i jorden, dessutom har jag haft tillgång till hästgödsel från granngården som haft hästar blir det naturgödsel som komplittera näringsbehovet i min trädgårdsodling.

 

Att bryta ner organiskt avfall till jord är naturens eget påfund och en del av det ekologiska kretsloppet. I den egna komposten hjälper du naturen ta hand om ditt hushållsavfall. Jag har en varmkompost som blir fylld till ca 75 % under ett år.

 

Luft och fukt är vad som behövs för att processen ska ta fart och det ska bli förmultning och inte förruttnelse och där går jag fel varje år för mig.

 

Jag behöver mer kunskap, rätt material och lite (eller kanske mycket) tålamod. Jag fyller på för mycket och har troligen för lite annat materiel att blanda med. Jag försöker röra om i komposten men detta misslyckas jag med varje år. Som synes i botten ligger främst hushållsavfall från våren, sommaren och sen ligger hösten och vinterns hushållsavfall nästan orört. Jag erkänner det är inte förmultning utan mer förruttnelse. Men jag kan lova jag har ingen illaluktande doft eller några råttor elle möss så helt galet är det inte.

 

Nu lyfter jag över materialet till den tomma komposten, försöka få det fördelat och varva med sågspån tills jag fyllt den på nytt

 

Även detta år så blir det fylld kompost och det är dags att börja på ny kula med varmkomposten. Brukar lägga ett lager med kvistar, sågspån och löv i botten och sen lovar jag mig själv nu skall jag sköta mig bättre kommande år.

   

Jag vet nämligen komposterar jag får en näringsrik gödning och jordförbättrare till din trädgård. Dessutom får jag tillfredsställelsen att veta att jag hjälper till att minska sopberget.

Jag spar pengar också för alla som bor i en- eller tvåfamiljshus kan också spara pengar på kompostering genom möjligheten att dra ner på hämtning av sopor. Men det är en som sagt en konst att skapa en lyckad kompost.

 

Tänk bara att du måste ha ett tillstånd om du ska kompostera köksavfall för att få lägre soptaxa. Trädgårdskomposter kräver inget tillstånd.

Jag vet min läxa men jag har kort minne och glömmer att kompost betyder blanda, och blandar gör jag naturligt när jag samlar trädgårdens och mitt hushållsavfall. Tror jag dock samtidigt att om jag själv ser mig som ett avskräckande exempel tror jag är inte ensam.

Av Bengt Bertilsson - 25 mars 2014 11:15

25 mars vårfrudagen och var är natt då?

Måste vara natten mellan 24/25 för det är först kväll mellan den 25/26 mars sen natt

 

Oavsett Jag läste i Bondepraktikan att om det fryser Vårfrunatt, så kommer det att frysa 40 nätter framöver, så nu vet vi vad vi har att vänta.

Det måste ju vara natten till igår som man avser med Vårfrunatt och då hade vi 5 minusgrader på natten och morgon.
Å andra sidan kan man också läsa, att om det är soligt på morgonen Vårfrudag och en bit in på dagen, så kommer det att bli ett gott år och idag har det varit soligt i stort sett hela dagen till skrivande stund i alla fall. Det blir säkert ett bra år, en skön vår och en varm och fin sommar.

Eller hur skall vi tolka detta får vi 40 kalla nätter framledes då kan vi glömma kanske en tidig sådd i våra trädgårdar men sen blir det en kanon sommar kanske istället.

Det sägs också att om det var så stora bara fläckar på marken att barnen kunde gå runt huset utan att trampa i snö, så skulle det bli ett gott år. Här har inte funnit snö på flera veckor har de förvisso sagt på radion att vi skulle kunna få snö framåt kvällen tror jag knappast den ligger kvar om det ändå blir kalla nätter för vårdsolen värmer gott alla redan och tjäle existera inte i marken

Vårfrudagen ansågs alltså vara den första vårdagen och ett annat vårtecken runt denna dag var tranans ankomst. Dessa har kommit så vi kan välkomna vårens budbärare att man på sina håll ägnade tranan speciella seder. Således förekom till exempel "trangåvor". Varje familjemedlem skulle på tranaftonen, kvällen före Vårfrudagen, ställa fram sina skor vid något varmt ställe, exempelvis kakelugnen. När alla sov kom sedan tranan och la gåvor i skorna. Det förekom också att barnen ritade tranbrev. Ibland gav de dem till sina vänner, ibland satte de upp dem i fönstret så att tranan skulle hitta till just deras hus. Det hände till och med att barnen fick stifta närmare bekantskap med tranan. Det var då någon vuxen som iklätt sig tranedräkt med lång strut till näbb. Denna trana var inte enbart snäll. Hade barnen varit olydiga kunde de få risbastu istället för gotter. På västkusten fanns en sed att dansa Trandansen, barnen skulle gå barfota och eftersom det fortvarande var kall jord så blev det många hopp och skutt likt en trana dansar.

Av Bengt Bertilsson - 25 mars 2014 07:36

Wow säger jag bara, Kung Bore slog till i natt och temperaturmätaren fall som en sten ner till minus 5 i natt. Minnet är kort men den metrologiska våren kom den 15 febr. och jag kan inte erinra mig vi haft minusgrader här hemmavid sedan dess i så fall var det någon natt som vid månadsskiftet som det nöp till med en minusgrad.

 
Rimfrosten täcker omgivningen idag och det ser ut som små lampor gnistrar i solskenet från vattendropparna som smälter runt knopparna.

 
Penséerna har fått sig ett frostnyp i natt också men de brukar tåla lite kyla och dagen sägs skall temperaturen stiga upp nästan till 2 siffrigt på nytt.

Av Bengt Bertilsson - 25 mars 2014 06:15

En kompost är ett ställe eller en behållare där man lägger överblivet hushållsavfall eller trädgårdsavfall som ska brytas ned och bli jord.

    

Ni som nu förväntar er få tips hur man sköter en kompost kan sluta läsa eller gå vidare för att se avskräckande exempel eller kanske är det så här det ser ut hos de flesta.

 

Varje år så behöver jag planteringsjord men i år så var mitt jordförråd tomt. Detta p.g.a jag beslöt mig för att börja odlade i ett antal odlingskragar tog jag all jord till detta och kan nu konstatera jag behövde ny kompostjord.

 
Beslöt jag mig för att tömma min kompost och fylla på ny kompostmylla i pallkragen.

   
Det var förra våren tömde jag min varmkompost och flyttade över materialet i en sommarkompost och denna var då fylld upp till brädden. Idag ett år senare som synes komposten är bara halv när jag öppnade den

 

Kompost materialet sållar jag i en gammal brödback.

 

Jag sålla kompostmaterialet så jag inte får med ben eller större material som inte bör ligga i kompostjorden, rester består främst av sånt som är svårt att bryta ner och bör egentligen malas sönder.

   

Jag var inte ensam i att gräva i kompost

 

   

Det som synes se ut som små trådar trodde jag var sporrer, tills jag såg dessa rörde sig och förstod att detta måste vara microorganismer av något slag. Dessutom och detta upptäckte jag först när jag kolla i dator något genomskinligt som ser ut som en liten mask.

 

Även en av någon slag flyfä hittade jag. Så fråga mig inte om arterna, men flertalet skulle nog säga en tusenfoting, maskar, skalbagge, men visst skulle det vara kul att veta deras riktiga namn.

 

Till slut så var pallkragen full, nackdelen är med årets påfyllning kan denna behöva ligga ett år till för att den skall bli bättre jordmån. Färsk kompostjord kan vara skadlig för växterna nämligen då förbränningen inte är klar.

 

Komposten tom och det är dags att börja på ny kompostomgång. Fast detta återkommer jag till i annat inlägg.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards