Alla inlägg under mars 2014

Av Bengt Bertilsson - 10 mars 2014 06:15

Ett vårtecken som dyker upp alla redan i mars och sen mycket vanlig i naturen fram till långt in i september.

 
Den har gula vingar vilka är väsentligt blekare hos honorna än hos hanarna. Både honor och hanar har en orange fläck på varje vinge

 
Citronfjärilen utvecklas till fjäril under hösten och övervintrar sedan som imago, dvs som fullbildad fjäril, därav kan vi observera dessa redan tidigt på våren.

        
Jag fann den flygandes utmed stenmuren som vårsolen nu lyser på och lockade fram den. Den var först inte lätt att fånga på bild, men till slut lyckades jag som synes.

         
Citronfjärilen lever ovanligt länge för att vara en fjäril, och det förekommer att övervintrade individer fortfarande är i livet då nästa generation kläcks i början på juli.

Av Bengt Bertilsson - 9 mars 2014 06:15

Nu hänger de där på träden och folk börja nysa och ögonen rinner

 

lila eller nästa blåaktiga hängen  

Rosa hängen

    

Har kanske inte tänkt så mycket förr på att det är olika färger eller så är det att jag inte gått just där förut.

 

Av Bengt Bertilsson - 8 mars 2014 07:14

Naturmorgon i radion eller naturmorgon live kände mig som en åsna mellan två hötappar när jag skulle släppa in mina huskatter som varit ute och luftat rumpan och öppnade ytterdörren till min farstutrappa.

Där ute har morgonljuset blivit påtagligt tidigare för varje dag och våren gjort sitt antog. På himlavalvet var det molnfritt och jag väntade bara på att solen skulle börjar visa sig ovanför skogsbrynet.
Luften kändes dock lite kylslagen då temperaturmätaren visade +-0 i arla morgonstund var min farstutrappa isbelagd p.g.a regnet igår kväll fryst till och de där varningar jag hörde igår att vägbanorna kan frysa till har nog sitt berättigande. När vi ändå är inne på gårdagen fläskade det på rejält därute med kraftiga stormbyar som piskade luften och träden vajade i byarna. Blev det ännu mer kusligare när grannens gamla plåttak började lyfta i storm byar som sägs varit ca 20 sek/m.

Nu har lugnet lagt sig fast tyst är det inte där ute. Det är en symfoniorkester igång av fågelsång i arla morgonstund. Bakom skogsbrynet hörde jag årets första trana ropa, så kanske får vi återigen detta år få se ett häckande tranor gå ute på fälten. 
Plötsligt så hörde jag ett nytt fågelläte som jag sällan får öra ute på min farstutrappa nämligen Orren.

Så där stod jag och tänkte på Askungen var är en bal, den kan vara trist och tråkig men den kan också vara helt underbar.

Av Bengt Bertilsson - 7 mars 2014 00:15

Sömntorn, en gallbildning av sömntornstekeln som trivs i min nyponrosbuske      Hade tänkt jag skulle ta in en nu på våren och försöka hitta en stekel.

 Vintern har gjort sitt för i höstas såg de ut så här.


Men det verkar som det varit några alla redan och tittat om det finns några.

 

Nu kan det förvisso finnas kvar då en gallbildning innehåller fler arter kan mycket väl någon finnas kvar.

     

Men jag blev allt lite snoppen när jag fick se hur dessa gallbildningar såg ut nu efter vintern

 

Jämfört med i höstas.

 

Men det syns tydligt var någonstans insekterna har sina boplatser både då och nu.

Av Bengt Bertilsson - 6 mars 2014 14:04

Marks kommun redovisade för någon vecka sedan ett stort överskott och de borgliga politikerna tävlade om att skryta inför pressen hur duktiga de varit, men inga verkade ha förslag var de tänkt använda detta överskott till.
MEN NU VET JAG DETTA

Politikerna har beslutat att gräva upp stentorget utanför gamla Harrys/Swedbank på nytt och lägger där en stor stenbumling undra om den inte är ca 1 kubikm i volym så ingen rulla iväg den. Sen stoppar politikerna pengarna där under.
Runt stenen skall det vara en vattengrav för de har borrat ett hål i stenen där pengarna skall rinna ut genom. Kommer det inga pengar rinnandes så skall kanske Markborna slänga en slant i vattnet och önska sig något.
Det goda livet i Mark byggt av ull och tyg har förvandlats till en stenöken och dessvärre verkar politikerna vara fullt eniga med ombyggnaden av Kinna torg som består av en stenöken med en järnhäst och ett podium där ingen står.
Har de nu i samarbete med Minab anlitat nöjespappan Janne Olsson som skall ge oss Markbor skådespel och brödföda åt handlarna runt Kinna Torg i tron att detta skall tysta Markborna.
Min önskan i vattengraven måtte det gå fort till valdagen så vi får en chans att finna nya politiker som satsar så livet blir “Gött att leva” i Mark. Det verkar mer vi skall leva på sten och dra åt svångremmen mer i framtiden.


Av Bengt Bertilsson - 4 mars 2014 05:15

Bor lite taskigt till så jag beslöt mig för att få bättre Tv i okt månad och beställde ett Familjepaket hos ett av våra digital tv bolag.  3 mån fritt perfekt då kunde jag avsluta mitt andra under samma tid och sen skulle jag betala 239 kr + en box avgift 49 kr/mån. Tyckte mig gjort en bra affär. Tills idag när samma digitalbolag går ut med en kampanj där jag får 12 mån för halva priset och dessutom bjuder de på boxen också.

Kampanj säger berörda digitalföretaget, men hur seriöst beteende är detta mot gamla kunder orimliga rabatter på 1848 kr i abonnemangskostnad och 588 kr i box kostnad under 12 mån.
Kände mig blåst och kontakta företaget som omedelbart ville köpa sig fria från kritiken och erbjuder mig denna kampanj. Kanon om jag vill vara egoistisk av mig, men alla andra kunder som inte ser detta erbjudande som pågår denna vecka kan känna sig blåsta. Ca 2436 kr minus den eventuella erbjudande som ingår normalt är 3 fria mån ca 900 kr. Dessa blir blåsta på i runda tal 1500 kr.

Visst det är en Crazy Week och Crazy kan jag verkligen ställa upp på att det är.


Ps inget ont i själva programutbudet 68 kanaler är fler än var jag förvisso behöver men flera nya jag inte kunde se innan har jag fått om glädjer hela familjen

Av Bengt Bertilsson - 3 mars 2014 06:15

Vår i luften begav jag mig ut i skogen på kända kostigar som vi allmänhet brukar kalla de små stigarna som finns här omkring.

 

Fast några kor har kanske aldrig gått där utan stigen är upptrampad av andra djur och jägare som bruka hålla till där.

       
Sen verkar det varit en storm som gått fram där också.

 
Har stigen tagits över av en hästfolket som numera rider där i sken av de äger rätt att utnyttja allemansrätten.
Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att Du får rida fritt i naturen, eftersom ridning ingår i allemansrätten

 

Men om de rider ofta i samma område ökar risken för skador på träden och naturen.
 

Man kan inte åberopa Allemansrätten som stöd för att bedriva organiserad ridverksamhet på annans mark, men något uttryckligt förbud finns inte. Om ett organiserat nyttjande innebär alltför stora olägenheter för markägaren kan man inte hänvisa till Allemansrätten. Det har Högsta Domstolen slagit fast i ett mål för några år sedan.

 

Detta har dock inte någon häst skadat utan är kan någon annan en gång varit framme och tagit topen

Av Bengt Bertilsson - 2 mars 2014 00:15

Det är långt tills vi kan sjunga vintern rastat ut och igår kom första bakslaget, fast det var inte hemmavid på farstutrappan som jag fick uppleva detta.

 
På färd norr upp i Sjuhäradsbygden och närmare bestämt Allingsås hade jag precis kommit upp på Ryaåsar tror jag det heter och lämnat Borås bakom mig. Där vräker det ner snö och dess högre jag kom upp i landskapet ökade snöandet samtidigt som jag fick sänka hastigheten.
 

Det blev faktiskt jullikt på träden och denna syn tror jag knappt upplevt hemma på farstutrappan där snön nästan lyst med sin frånvaro denna vinter.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards