Direktlänk till inlägg 24 juni 2014

Sommarkantarell

Av Bengt Bertilsson - 24 juni 2014 06:00

Kärt barn har många namn. Det finns de som säger blek kantarell andra sommarkantarell men det finns de som säger hasselkantarell, men någon källa på detta har jag inte hittat. Däremot har jag hittat som sagt kantareller och tyvärr så hade jag inget med mig att lägga dessa får de växa till sig till nästa gång jag har vägarna förbi.

 
Sommar kan bero på dessa finns redan runt midsommar i våra marker men annars växer kantareller allmänt i mossig barrskog eller blandskog, särskilt under försommaren märkte jag när jag var ute på senaste skogpromenaden.
Nu är jag ingen svampexpert men jag har noterat att de verkar växa lite överallt och är knappast kräsna av sig då de återfinns i många olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar, men även i björkhagar, i kanter av björkkärr har jag hittat kantareller.
Sen har det hänt att jag hittat inne i mörka och risiga granplanteringar gäller det att titta nedåt lite överallt.

 
 
Mikael

Mikael

24 juni 2014 23:17

De kantareller som växer i början av sommaren kan vara av två olika arter.
Vi har kantarell, dvs den vanliga (Cantharéllus cibárius) vilken växer med ett flertal olika både barr- och lövträd.
Det kan också vara blek kantarell (Cantharellus pállens) som enbart växer med vissa lövträd, framförallt hassel och ek men också med björk och bok.

Ibland kan den vanliga kantarellen vara utan det gula färgpigmentet och den är då ljus eller nästan vit. Detta gäller hela svampkroppen, även åsarna under hatten. Den kan således i sådana fall förväxlas med blek kantarell.
Den bleka kantarellen är också ljus, därav namnet, men åsarna har en starkt kontrasterande gul färgnyans. Den bleka kantarellen är är i regel också köttigare och har kraftigare fot.

Det skulle behövas mer regn, inte bara för svampens skull, och gärna skulle det vara lite varmare väder också.

http://russulanatur.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 16 april 05:30

Årets vit och blå sipppor i i trädgården                ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 april 05:30

Liten men detta är en för mycket, lär det dyka upp fler mördarsniglar   Får gå lite närmare nästan för att se den      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 12 april 07:01


“Lägga rabarber på” är ett uttryck som används i skämtsamt syfte och betyder att lägga beslag på något.   Det liknar att ta något som kanske inte nödvändigtvis är ens eget, men det har en trevligare framtoning än stöld.      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 11 april 15:30


Kallas för vikingargrav fast det är nog mer en vallgrav för infiltration av spillvatten från brunnen så blir det som en gravplats då blommorna kommer från tidigare planteringar på kyrkogården    ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards