Alla inlägg under juli 2014

Av Bengt Bertilsson - 15 juli 2014 06:15

Hade glömt bort att jag planterade gurkplantor.
 
Fick jag mig en glad överraskning när hustrun uppmärksammade mig att där hänger en gurka. Jag som trodde grävlingen förstört alla mina plantor hade faktiskt några plantor klarat sig.

Av Bengt Bertilsson - 14 juli 2014 06:15

Ingen storodlare utan mer lite för skoj skull planterade jag några tomatplantor i en stor kruka på gården mot en södervägg har jag nu skördat årets första tomater och det lär komma flera.  

Den ena röd och fin den andra lagt upp ett stort flin istället men även den var god också. 


Av Bengt Bertilsson - 13 juli 2014 06:00

Familjen på kärt återbesök på badplatsen Ringsjön i Berghem.

    
Inget är sig likt idag och det är nästan svårt att hitta dit upp för den som inte varit där på besök de senaste 10-15 åren. När man dock kommer fram så känns platsen bekant fast den är förändrad ändå.

 

Förr välbesökt av traktens barn men även vuxna som ville svalka sig. Det sägs t.o.m det fanns en liten kiosk där uppe på 60 eller 70-talet.

 

Med åren minskade antal besökare och snart nästan bortglömd, blev den till slut ett andningshål för barnen i närheten när de växte upp och det inte fanns möjlighet att bege sig till någon av de större badplatserna.

 
Badplatsen är inte stor och vid stranden finns en stor sten som förr de hoppade från, idag är djupet knähöjd.

 
Ganska fort blir det djupt fanns det en sten ca 10 m ut där det gällde att hitta och en utmärkt plats att leka herre på täppan på.

 
Ringsjön eller ringsjöarna tror jag det står på kartorna är två små bergsjöar som egentligen inte har något tillopp mer än regnvatten.
 

Sjöarna var stark försurade och den fisk som vi såg på 70 – 80-talet var några små Tusenbröder kallas de fiskar som växer upp i insjöar där näringsbrist och bristen på rovfiskar eller på stora fiskar har medfört att fiskbestånden inte växer som normalt. Om sjön har kalkats eller inte är okänt men det sägs att sjön hälsotillstånd idag är något bättre och det skall ha setts större abborrar.

 
Förr var det en sjö där det gick att tvätta sig ren är detta ett minne blott då sjöbotten idag består av humusmaterial och vid omrörning rörs detta upp och lägger sig som en brun sörja på kroppen. Fast som våra barn och barnbarn sa det var ändå skönt att få bada.

Av Bengt Bertilsson - 13 juli 2014 00:15

Egen trädgård slit och släp och ibland är jag trött på den men sen kommer det glädjestunder när bärsäsongen är igång i vår trädgård och det är bara att gå ut och plocka en liten gottigottiskål med hallon, vinbär och jordgubb när det passar en.

 

Av Bengt Bertilsson - 12 juli 2014 06:15

Det är inte ”Bagar Bertas” bullar utan ”MoFo” som barnbarnen döpt morfar/farfar till dom smakar ju så bra säger dom.

 

Ryktet spred sig ibland barnen att några skulle komma hem på besök besök i veckan och då verkade det som de flesta passar på att komma på besök och ännu fler barnbarn, var det bäst att sätta till med bullbak.

     

Varmt 28 plus i arla morgonstund i köket och det hände kvickt saker under bakduken t.o.m så det nästan rann över.
 
Mycket kanel och socker går det åt.
 
Rulla och skära i bitar.

   
Pensla och pärlsocker på och in i ugnen.

 

Vips 90 nybakta bullar klara och barnbarnen kan komma och till detta kommer det att serveras hemmakokt vinbärssaft

Mat
Av Bengt Bertilsson - 11 juli 2014 06:15

Det blir inga stora mängder jordgubbar men det blir så mycket att jag kan varje dag nu gå och plocka in dessa goa gubbar.

 

I förgår ca ½ liter

 

I gårkväll knappt en liter


Av Bengt Bertilsson - 10 juli 2014 15:30

Mina Kejsarliljor är döende, knoppade sig som vanligt men det har varit extremt torrt här hemmavid.
         

Av Bengt Bertilsson - 9 juli 2014 05:15

Årets första hallon moget

  
Först så var det torrt, sen kom det regn och nu värme på detta blev det fart i trädgårdslandet. Vinbären snart övermogna på buskarna då det är överskott av främst röda detta år och inga verkar vilja komma och plocka dessa t.o.m hallon har mognat och detta tidigare än normalt här hemmavid

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards