Alla inlägg under oktober 2014

Av Bengt Bertilsson - 20 oktober 2014 00:15

De hänger där men jag ser de inte. Krävs ofta ett speciellt ljus eller väderlek för att mitt öga skall fånga detta.
 

Har gått många gånger dessa förbi utan att reagera.

     

Men plötsligt en både gråmulen och dimmig morgon så finns de där.

  
Inte ett utan en mångfald av nät.  

Uppe i träden.

  
Nere på marken.

      

Av Bengt Bertilsson - 19 oktober 2014 06:15

Förra veckan så fotade jag vita svampar.


Då 
mina svampkunskaper är ringa finns det vänner som vet dess mer.

 
Under en annan skogspromenad hittade jag fler vita svampar och dessa påminner om att dessa även bör vara ostronmussling.

 

De växer på murkna träd.

 

Av Bengt Bertilsson - 18 oktober 2014 00:15

Under mina skogspromenader fascineras jag allt som ofta av svampar som växer på trädstammar   

   

Till synes liknar dessa tickor. men jag kunde dock inte konstatera detta med säkerhet då jag fick zomma in detta då trädstammen ligger över en ravin.     
Andra svampar som lever i sympios på och omkring denna stubbe. Återigen en svamp som likna en ticka är vid närmare betraktelse icke detta då den som synes ruttna bort.

 

Mykorrhiza

Man antar att omkring 80 procent av alla växter gynnas i sin tillväxt genom närvaron av svampar i marken. Ofta är växternas rötter omgivna av en mantel av svamptrådar (svamphyfer), en mycelmantel. Denna sorts symbios mellan svamp och växt kallas mykorrhiza (svamprot). Vid mykorrhiza är trädrötterna tätt omslingrade av svampens hyfer. Ett symbiotiskt ämnesutbyte äger rum; trädet producerar kolhydrater och avger dessa till svampen, som livnär sig av detta, och trädet får mer vatten och mineralämnen genom svampnätverket med dess mycket stora yta. Träd och svamp drar alltså båda nytta av denna symbios; det handlar om en mutualism. Mykorrhiza iakttogs första gången 1885 av Albert Bernhard Frank hos skogsträd. Även många orkidéer lever i symbios med svampar och är för groendet av sina frön under naturliga betingelser obligatoriskt hänvisade till sina symbiospartner.

Av Bengt Bertilsson - 17 oktober 2014 00:15

Hittade en mystisk svamp i svampskogen och jag ställde mig frågan. Vad månne detta vara för mystisk rödaktig svamp som inte liknar svampar jag normalt hittar ute i svampskogen. Första tanken vilket jag bittert ångra idag tog jag bara ett kort på den och vandra vidare, skulle tagit hem den för att efterforska vad är det för svamp, den är vacker och troligen en döende där färgspektrat fascineras

Jag har lagt ut bilden på Facebook och Patrick Björck skriver Det på bilden är en riktig senhöstsvamp som tål ordentligt med frost, den på bilden är en mogen fruktkropp, Cinfula, alt lömsk biskopsmössa G ambigua.

Fick även hjälp av

Sara Asker Lömsk biskopsmössa har dock en något skrynkligare och mörkare hatt och dess fot är något mera lilafärgad än biskopsmössans fot. Dessutom växer lömsk biskopsmössa ofta direkt på marken, medan biskopsmössan ofta växer på nedbrutna stubbar och stockar.


Sara Asker Blev betänksam eftersom den växte på mark, är mer röd och mörk och jag bara sett bruna biskopsmössor med vit fot på död ved.


Av Bengt Bertilsson - 16 oktober 2014 00:15

Nog finns det de som säger att de inte ser någon svamp när de är ute i skogen.

 

I år vimlar det av svamp de finns där överallt, hundratals kanske t.o.m tusentals, de går inte att räkna då mångfalden är stor.

 

Ändå höll jag på att missa dessa där jag gick på min skogspromenad och såg bara de stora svamparna vid första anblicken.

Hatten

Fråga mig inte vad det är för svamp  

  

    




Av Bengt Bertilsson - 15 oktober 2014 06:15

Bra karl reder sig själv. Ett gammalt ordspråk som kan sticka i ögonen när det sägs för det sägs också att bakom varje man sägs det stå en kvinna.
Vill inte låta skrytsam men här på farstutrappan kan jag ta mig friheter när jag upptäckt attman ska inte vara för beroende av andra” lär jag få äta upp detta när jag skryter jag lyckats.
Min älskade hustru är annars den som kan matkonsten alla regler och när hon är på rymmen så får jag visa mina färdigheter.
Av en trevlig granne har vi fått äpplen och hustrun har kokat mos ett flertal gånger fann jag idag vi glömt en kasse med äpplen i matkällaren och då detta var fallfrukt började några av dessa skifta färg.

Vad som flög i huvudet vet jag inte men jag tog upp kassen till köket och började skala och rensa bort kärnhusen. Lyckades få tag i hustrun och fråga henne hur jag skulle göra, men jag tror vi missuppfattade varandra ang receptet så jag plockade fram kokboken.
Visade sig bli 3 liter rensade äpplen och enl ett recept så skall jag ta en dl vatten till motsvarande mängd liter frukt och låta detta koka upp tills frukten är mjuk.
Sagt och gjort tog inte så lång tid förrän frukten var mjuk och sen skall den pressas. Hustrun hade tipsat mig att ta mixerstaven så bli det fin mos.  Vilket också stämde, nu brukar hustrun har syltsocker men se detta fanns inte i skåpet så det blev vanligt socker och enligt kokboken i stora mängder blev det socker efter behag då vi är så söta alla redan.

Slutresultatet.

 

Fyra burkar med god äppelmos, nu mätte jag inte så noga men ca 4 dl i varje

Mat
Av Bengt Bertilsson - 15 oktober 2014 00:15

Nog går det med lite fantasi att ser det ut som det växt både naturliga träklossar.

      

Plock i pinn i olika storlekar vid första anblicken.
 

Det är som någon stått och stoppat ner dessa i stubben.

 

Vad orsaken är till denna splittring får bli en ren gissning att det är åskan som slog i träden och därmed splittrades trädfibrerna 

   

Fantasin för mig att fantisera om att detta var ett växande brädträd där blankorna var färdigsågade i olika tjock och breddstorlekar.

Natur · Skog
Av Bengt Bertilsson - 14 oktober 2014 00:15

Älgjakten är igång även här i södra Sverige nu och då är vi skogsmullar inte välkomna ute i skogen där jakten pågår. Nu tror jag förvisso inte vi stör så mycket och när drevet går så hoa de och skriker och hundarna skäller så frågan är vem som stör mest viltet just då. Skälet kanske mer är att det finns skyttar som kanske är lite nervösa och skjuter på allt som rör sig när plötsligt något kommer gåendes. Blev lite orolig när jag fick se detta uppe på en kulle på ett kallhygge har någon byggt en gärdsgård som likna ett skyttevärn

 

Dess närmare jag kommer ser jag det liknar en hage tänkte jag lite på att det är kanske någon som har inhägnat något där uppe..

 

Väl uppe ser jag det är ett skyttevärn

 

Väl uppe såg jag någon byggt ett staket som skydd för att användas troligen nu när jaktsäsongen startar för med den utsikten finns det skäl att sitta där uppe och se eventuella älgar komma gående.

Natur · Skog

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards