Direktlänk till inlägg 4 november 2014

Bauta morötter

Av Bengt Bertilsson - 4 november 2014 11:50

Kanske dags att skörda mina morötter som fortvarande får stå kvar i min odlingskrage. Så jag gick ut idag och rykte upp några gröna platsstjälkar och vad får jag upp.

 

3 bauta morötter och som synes några andra morötter då jag sådde detta år en blandning av olika färger av morötter. Morötter är vanligen orangefärgade, även om vita, gula, röda, och lila varianter också förekommer.

Moroten är en av våra mest populära grönsaker. Anledningarna till det är många. Moroten är billig, den håller sig fräsch i kyl länge, finns att få tag på året om, är väldigt vacker i färgen och den är bra för vår hälsa. Man får inte glömma det viktigaste, den goda smaken!

 

Morotens historia är gammal. Det lär ha vuxit en röd variant i Orienten för 3000 år sedan. Den odlade moroten härstammar från vilda exemplar och har kommit fram genom att olika sorter korsats många gånger.

Färgen har skiftat genom århundradena, från purpurfärgad vildrot som därefter blev gul och så småningom vit.

Den orange moroten är fortfarande den mest vanliga. De gamla sorterna - vita, gula, röda och lila morötterna - har funnit vägen tillbaka tack vare deras utseende.

   

Vita morötter är milda i smaken och innehåller inte betakaroten som många allergiker inte tål.

Gula morötter är varken söta eller saftiga och har tidigare ansetts mer som en foderrot än en matrot.

Röda morötter innehåller mer betakaroten och man kan även hitta lykopen, som man annars hittar i tomater.

Lila morötter är mer saftiga än söta och är överraskande nog orange inuti.

Man bör vara försiktig med den då den färgar av sig som en rödbeta när den är skalad. Den behåller dock färgen efter kokning, blir nästintill svart.

Morötter är vanligen orangefärgade, även om vita, gula, röda, och lila varianter också förekommer. Till formen kan morötterna vara koniska, cylindriska eller runda (karottmorötter). Den orange färgen kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot. Detta skyddar också huden mot stark sol. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin.

Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Myten om att morötter kan förbättra synen kommer troligtvis från det faktum att A-vitaminbrist kan påverka synen negativt, ett intag av A-vitaminfyllda morötter kan då återställa synförmågan. Under andra världskriget spred brittiska flygvapnet ett rykte att den plötsliga ökningen i antalet nedskjutna tyska bombplan berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende. Detta rykte hade till syfte att dölja den riktiga orsaken, radarn.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Söndag 17 nov 10:37


Finns hen i verkligheten eller är detta bara i fantasin    ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 15 nov 10:51

Till Marks kommun   Medborgarförslag om att Mark kommun anordna bättre parkeringsplatser för politiker och anställda utanför kommunkontoret i Marks kommun så dessa står parkerade inom rådande parkeringsbestämmelser som råder i området Risk för...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 14 nov 08:52


Det händer så mycket på ljusfronten säger de på radion och jag tittar ut.   Jo solen försöker titta fram    ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 12 nov 07:12

Eller så bör det göra ont. Fast vet vi om rötterna har känsel egentligen? Oavsett vilken kraft som rötterna har som pressat sig fram emellan stenblocken som finns lite överallt i Kvarnåsabäcken omgivning        ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 11 nov 06:00

Vad som är upp och ner kan vara svårt att se ibland och om detta spelar någon roll så blir det upp till betraktaren att avgöra detta    När man ser världen upp och ner blir den då finnare eller är detta bara i fantasin kanske som jag upplever de...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se