Alla inlägg under november 2014

Av Bengt Bertilsson - 25 november 2014 00:15

Telefax innan det fanns något som kallades e-mail så var det faxen som gällde men nu har den tjänat ut i princip så nu får min klenod gå hädan för vilka tar emot ett fax idag. Minns inte ens när jag senast skickade ett fax måste varit 10 år sedan och senast jag använde den var att kopiera ett papper. 

  


Fakta om Telefax, fax, efter tele- och faksimil (att på stort avstånd göra något som är likadant), är en teknik för elektronisk bildöverföring över telenätet. Faxar har under de senaste decenniet alltmer spelat ut sin roll till förmån för till exempel e-mail. Faxen fungerar så att den läser av en bild på ett papper som förts in i en avsändande apparat. "Bilden" kan vara såväl en ritad figur som bokstäver skrivna för hand eller med skrivmaskin. Ett tidningsurklipp går bra, och vissa apparater klarar även en sida ur en bok. Elektriska signaler skickas sedan över telefonnätet till en annan fax som tar emot och skriver ut bilden.

 

Det går att faxa via dator, antingen med ett faxmodem, kopplat mellan datorn och telelinjen, eller med e-post till en telefax-service. Vid användning av faxmodem ersätter datorn faxens scanner och knappsats. Därmed kan man skicka text och bilder direkt från datorn, utan att behöva skriva ut dem först. Vid sändning via e-post används ett faxmodem nära mottagaren för att ringa upp mottagarens fax, om inte mottagarens faxnummer inom servicen är konfigurerat att hanteras på annat sätt (till exempel så att e-posten skickas ända fram och skrivs ut på en normal skrivare). På motsvarande sätt kan man använda faxmodem för att ta emot fax och låta den anslutna datorn skriva ut, vidareförmedla eller spara dem.

 

De tidigaste faxarna avsökte texten mekaniskt linje för linje, antingen med originalet uppspänt på en roterande trumma eller med en fram- och återgående anordning som uppbar en fotocell (avsändande ände) respektive något slags ritdon (mottagande ände). Tidiga faxmottagare byggde på rent fotografiska principer; mottaget fax måste framkallas med gängse fotografiska metoder innan den kunde användas. Dessa system var långsamma och sändningen av ett A4-original tog många minuter, eventuell fotografiframkallning oräknat. Med förbättrad teknik tar det mindre än en halv minut att sända en A4, som är direkt användbar, när signalerna är mottagna.

 

Telefax av fotografier kallades i början bildtelegram. De var vanligtvis tydligt randiga och hade ofta svarta eller vita fläckar till följd av störningar på telefonlinjerna. Kvaliteten på dagens telefaxbilder är mycket högre, randighet syns knappast. Tidiga faxsändningar gav enbart svart/vita bilder; numera är färg inget problem.

Av Bengt Bertilsson - 24 november 2014 00:15

Julgranen på plats, tidigt kan tyckas men det är  en månad kvar till julafton så står julgranen där på sin plats och fåglarna får extra skydd.
 

Passade på att julstäda och lyxa till det lite så nu kan mina ”pjoddar” sitta på parkett och vill de sitta även när mörkret lagt sig får de elbelysningen som yser upp foderplatsen.

Av Bengt Bertilsson - 23 november 2014 00:15

Testa BT i 100 dagar för 100 kr. Jo jag tackar jag är väl inte smålänning för inte. Ekonomiskt tänkande och få dagstidningen för en spottstyver går inte att tacka nej till.

Vi har visserligen prenumererat på BT sedan vi flyttade hit upp på 80 – talet men efterhand som den dels blev dyrare och dyrare att prenumerera på och nyhetssidorna minskade i samma tack. När sen lokalsidorna halverades i princip då sa vi upp tidningen för ca 1 år sedan.

Allvarligt talat saknade jag den inte direkt, fast å andra sidan tidningen är något jag gärna vill bläddra och se om det är något jag missat i nyhetsflödet som jag snappat upp utanför. Har det hänt att jag kunnat läsa den då och då och på några minuter läst var jag vill läsa. Sen har tidningen använts till att tända i vedpannan. Med andra ord dyrt tänd papper när vi prenumererade på BT som talar emot mitt ekonomiska småländska tänkande.

Nu finns alltså BT i hushållet på nytt och varje morgon någon gång mellan 5 – 6 kommer den i brevlådan. Men inte sjutton kommer jag ihåg detta och beger mig ner till lådan när jag vaknar. För det första är det mörkt och ruggigt och mestadels har jag glömt bort att där nere ligger en tidningen utan sitter där utan morgontidningen av vana.

Kommer jag att bli en prenumerant på BT efter 100 dagar?

Tveksamt BT har inte blivit bättre under året som gått och flertalet nyheter av värde dessa har jag snappat upp via nätet dagen innan eller hör under dagen i andra medior. Det är ett fåtal nyheter jag missar och sen kan det bero på att med åren så minskar kanske intresset för skvallernyheter och det jag inte vet har jag troligen inte ont av och skulle jag få veta nyheten sen blir det en nyhet

 

 


Av Bengt Bertilsson - 22 november 2014 05:00

Så var det dags för säsongspremiär av semlan fast det är i slutet av november kan jag inte hävda årets första då Fastan har inträffat och årets sista vet jag inte då det kan bli fler. Omdöme dyr 24 kr lite väl mycket grädde och något torr bulle men okey för övrigt.

 

Passade på när jag ändå var uppe i stan igår och bjöd frugan på födelsedagsmiddag då hon fyller år men jobbar helg och därmed så får jag fira henne lite innan.

Presenterna får hon inte förrän på söndag fast hon har luskat ut var hon får. Försök hålla något hemligt för henne går inte och när hon hittar vad jag köpt i butiken och tänker köpa en sådan då var det bara att avstyra inköpet.

Mat
Av Bengt Bertilsson - 21 november 2014 00:15

Nog blev jag överraskad när jag fick se gula kantareller lysa upp marken och det är 20 november.

 

Tyvärr så hade jag inget med mig att ta svampen i då jag var ute i helt andra ärenden

 

Sen var de ganska möra och vattniga alla redan så de höll knappt ihop.

Av Bengt Bertilsson - 20 november 2014 06:15

BMI är en förkortning av engelskans Body Mass Index och visar förhållandet mellan vikt och längd. Detta kan ge dig en riktlinje för om du är överviktig, underviktig eller normalviktig.

Det finns många hemsidor där vi kan läsa om BMI och Bukfetma därtill finns som regel en ruta för att räkna ut ditt BMI.


För att räkna ut din bukfetma kan du använda ett måttband för att se ditt midjemått.
Det är enklast att mäta midjan där du är som smalast. Om du är rund om magen kan du mäta mitt emellan nedersta revbenet och höftbenet. Stå så avspänt som möjligt med benen lite isär. Ta ett djupt andetag och andas ut precis innan du mäter. Mät sedan utan att dra åt måttbandet.


Bukfetma definieras som ett midjemått som överstiger ca 88 cm hos kvinnor.

För män går gränsen vid 102 cm.

För kvinnor kan redan ett midjemått på 80-88 cm innebära en ökad risk framför allt för hjärt- och kärlsjukdom, tillsammans med andra hälsorisker som till exempel rökning.
För män anses ett midjemått på 94-101 cm innebära en ökad hälsorisk i kombination med andra riskfaktorer.

Mitt midjemått överskred långt över riskzonen och jag lider troligen av stor hälsorisk om jag inte minska på omfånget.


Hur var det då med BMI
Här finns det andra hemsidor där man också kan få fettprocent uträknat. Jag fyllde i min vikt och min längd dessutom så efterfrågade de även min ålder var nu detta har för betydelse vet jag inte.


Mitt BMI visade sig vara 26,3

Underviktig

Idealvikt

Övervikt

Fetma

< 19

19-25

26-30

> 30


Min fettprocent: 29,6 %

Normal

Idealvikt

Övervikt

12 - 20%

21 - 25%

> 25%

   

Vad krävs för att mitt BMI skall räknas som godkänt och idealvikt?
Jjo det krävs att jag går ner samtliga kilon som jag lagt på mig sedan jag slutade röka. Då skulle jag få ett BMI på 24.8 men min bukfetma är 27,9 alltså fortvarande överviktig.

För att jag teoretiskt inte skulle klassas som överviktig tvingas jag krympa 13 kilo och då skulle mitt BMI vara 22,5 och bukfetma 25,1
Fast denna vikt hade jag tror jag en gång i tiden fast detta var ett annat århundrande

Av Bengt Bertilsson - 19 november 2014 06:15

Tror inte det finns något världsrekord på 25 m bröstsim men läste någonstans att de simmar 50 meter på 22 – 23 sekunder och 100 m ca 45 sekunder.
Mina tider har jag inte räknat ut men jag vet med säkerhet jag simmar 25 m-sträckan på och multiplicera jag den tiden jag simmar så kan jag räkna ut antal längder och därmed sträckan på hur mycket jag simmat mellan tummen och pekfingret.

 

Nu är jag en som mer känner det som nöd och tvungen att motionera och då kommer nästa snyting rakt i käften på en då jag är en sengångare i sammanhanget. Det finns nämligen de där som kallar sig motionärer som jagar tiden och håller reda på antal sträckor.
Sen har vi de där som simma som de har en haj efter sig och kräver fri väg ungefär som du kör i 90 km på 41:an kommer dessa och skall ha gräddfil och kräver du skall lämna plats och ligga på vägrenen. Simmar de sen dessutom annat simsätt, då plaska de och vifta hejvilt med armarna.
Nu finns det som tur några simbanor visa dagar där vi sengångare kan hålla sig fast det gäller då att där inte bedrivs simskola då blir det en-filare för alla.
Men enligt dessa så kallade elitmotionärer skall man simma 100 m på 1.30 min och 1 km på 15 min för att vara godkänd.

Hörde en som också räknat ut att man skall springa 1 km på 5 min för att vara godkänd

Är man sen ute och cykla då skall du cykla 30-40/km i timmen

Av Bengt Bertilsson - 18 november 2014 00:15

När/var/hur fiskade de förr. Gamla ungdomssynder sparades men sen har de samlat damm i källaren och nu måste jag rensa i mina gamla tidningssamlingar och där funnit hela årgångar av  

 

Svenskt Fiske 1968 - 1975
(Sportfiskaren)

 

Svenskt Fiske främjandets årsbok 1968 – 1975

 

Svenskt fiske fiskevatten 1968


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards