Alla inlägg under januari 2015

Av Bengt Bertilsson - 6 januari 2015 00:15

Trettondagsafton morgon bilder i efterskott för minne att plocka fram senare

 

När gryningen började synas i SÖ var jag något tveksam var månde det bliva av detta.

     
Var det något lurt på gång tyckte jag.

 
Snart såg jag några streck bakom skogshorisonten.

     

Lite längre upp på himmeln började det glöda.

       

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - 5 januari 2015 07:08

Januari månen kallas för Vargmåne 

  

Februari Snömåne

Mars Kråkmåne

April Äggmåne

Maj Mjölkmåne

Juni Honungsmåne

Juli Hömåne

Augusti Rödmåne

September Skördemåne

OktoberJaktmåne

November Frostmåne

December Köldmåne


ANNONS
Av Bengt Bertilsson - 5 januari 2015 06:15

Fullmåne.

   

Ikväll skall ni ut och beskåda fullmånen.

 

Jag fångade en 99 % are igår kväll

     

Fullmåne, den period då hela den synliga halvan av månen är upplyst.

 

Försök till att fånga en måne.

   

Brukar sluta i att det blir en gul rund boll på himmeln

 

Av Bengt Bertilsson - 4 januari 2015 07:59

För varje dag som går dess mer frustrerad blir jag och ännu mer uppretad på att detta upprepas varje år exakt samma tid på året. Nu vet flertalet av min bekantskap om problemet men igår var t.o.m SMS utslaget. Hustrun hade ringt och då täckningen på mobilen var borta pratade hon in ett meddelande att hon kommit fram till jobbet i halkan. Hon får cykla in just nu då bilen står för fäfot just nu också på grund av tändningsfel och den skall till bildoktorn på onsdag. Tillbaka till SMS:et detta kom fram efter ca en timme p.g.a jag gick ut på farstutrappan där lyckades jag få kontakt.

Lyckades få kontakt med yttervärlden igår vid middagstid men då fick jag står vid köksfönstret och hålla mobilen mot söder. 3 km härifrån i SV skall det stå en mobilmast, finns en annan inne i centralorten 5 km i Öster. Om det finns någon i de andra vet jag inte men alla teleoperatörer hävda de har god täckning här. Men det vet vi att teori och praktik inte är det samma dock vill inte de höra talas om detta.


Nu har jag bara en vanlig mobiltelefon tror den kostade 199 kr och hustrun kostade bara 99 kr och vi fyller på ca 100 kr varje månad på dessa. Okej de är kanske föråldrade men de förekommer ofta i reklamen där reklamen hävdar dessa går att ringa och Smsa med men inget mer.  Skall jag tvingas köpa en sådan där telefon för tusentals kronor och månadskostnader för flera hundralappar och såg en totalkostnad på över 10 000 kr innan den var betald och sen går den ut på att göra det mesta och minst av den används för att ringa med för att få täckning skall den kopplas upp via trådlöst modem här hemma.
Jag får vara tacksam istället att Internet fungera för vill jag få kontakt med mina vänner och bekanta så sker detta just nu via facebook och meddelande men då krävs det att de har facebook förstås och det har inte alla.


Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2015 06:56

Bara så ni vet detta ni som tänker ringa till oss att nu är den fasta telefon stendöd och mobiltäckningen inomhus obefintligt. Komer jag osökt att tänka på The same procedure as every year för det var likadant förra året 
Så ringer ni till oss så hör ni signal och vi hör den också men vi hör inget i luren.
Mobilen är det inte säkert vi uppfattar detta då täckningen saknas och vi får gå ut om vi skall ringa och idag på morgonen hade vi ingen täckning utanför på farstutrappan heller för den delen spelar det ingen rol.
Internet fungera fortvarande då och då bäst att tillägga för plötsligt så lyser detta rött och förbindelsen är borta med omvärlden.

Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2015 00:15

Vårtecken eller en som tagit fel på årstiden verkar det vara lite av ur led är tiden då jag igår den 2 januari fick se en Häger lite ovanligt tycker jag. Förvisso har jag hört att den har blivit en stannfågel i Skåne och på västkusten. Fick jag igår rapporter från ”fåglar inpå knuten att den finns även i Kalmar och i Söderköping vintertid och nu även i mina trakter.

Tidigare har jag sett en häger i slutet på okt/nov komma hit och jag har trott detta varit rastställe men troligen tycker den att här finns övervintringsmöjligheter nu eller så är det den milda hösten som lurar den att stanna kvar här. Troligen hittar den matnyttigt i mindre våtmarker och i ett bäcksystem som rinner här, sen finns Viskan 3 km fågelvägen härifrån.

Av Bengt Bertilsson - 2 januari 2015 06:56

Moder natur på dåligt humör eller är det moder Svea som är på dåligt humör denna dag. Men denna kvinna kan svänga med sitt humör och svårt att tolka för plötsligt så börjar hon flörtar med oss här då hon blinkar titt som tätt. Hon får vredesutbrott ibland och då piskar hon våra fönsterrutor. Men var julgranen gjort för ont vet jag inte men den har hon hastat omkull

Utsikterna är tilltagande sydvästlig eller västlig vind och upp till Göteborgstrakten risk för stormbyar på ca 25 m/s idag. I övrigt hårda eller mycket hårda vindbyar. Mulet och tidvis skurar men från i eftermiddag mest uppehåll. Så nu vet vi hur det är och sen får vi se om det blir som de tror.

Det är nästan på dagen 10 år sedan vi hade stormen Gudrun (ibland kallad januaristormen i Europa 2005) var ett kraftigt lågtryck som den 8 till 9 januari 2005 men i jämförelse mellan dessa är Svea en susning i säven. Även om vindbyarna fläktar på och jag ser trädtopparna gunga rejält faller inga träd denna gång som tur är.
Hörde på radion att några blivit strömlösa vilket vi drabbades av under Gudrun och vi var strömlösa mer än ett dygn minns jag men samtidigt så har tiden gått och minnena förträngs och det är först när bilder eller andra oväder som fragmenten av dessa kommer upp. Spåren ut i naturen suddas också ut och när vi återvänder till platser där skogen blåste ner växer idag ny ungskog.

Det är 10 år sedan en annan naturkatastrof inträffade Tsunami 2004 och vi har under julhelgen fått återuppleva förödelsen samtidigt som vi ser bilder på uppbyggda områden och flertalet människor minns men på något sätt försvinner detta i minnet där det plockas fram när det aktualiseras.
Vi har telefonproblem just nu och minnet var kort för det var först när jag såg ett år sedan här på bloggen som jag kom ihåg att detta hade vi då också och vi får vänta till efter helgerna innan det blir lagat


Av Bengt Bertilsson - 1 januari 2015 06:15

Barnbarnen var på besök här innan nyår och de sätter sina spår bokstavligt i snön.

 

2 st snögubbar står här utanför

 

Undra om den ene är en gubbe

 

och den andra en gumma

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se