Alla inlägg under september 2015

Av Bengt Bertilsson - 15 september 2015 07:58

Nattens regn och blåst och musten att gå ut och göra något försvann då regnet fortsätter.

 

Då tog jag mig i kragen och massade mig till kylskåpet där jag visste ligger två paket jäst plockade fram mjöl, socker, kardemumma, kanel, margarin, ägg, pärlsocker. Därefter blev det att blanda ihop det mesta med varandra och knådda till en smidig deg som stått och jäst en stund.
 

Sen dags att kavla ut degen, bre på med rejält med margarin, strö på kanel och strösocker .

 

Rulla ihop degen och skär den i bitar och lägg dessa i bakformar vips så börjar det liknar bullar. Sen är det åteigen dags att jäsa på nytt.

 
Penslat med ägg och pärlsocker sen in i ugnen i 10 min

 

Resultat



Mat
Av Bengt Bertilsson - 14 september 2015 06:51

Rädda det som räddas kan eller är det snålheten som bedrar vissheten.

 

Två stora krukor med Pelargonier har jag planterat om för att försöka få dessa att övervintra inomhus

 

Resulterade i 18 stora blommor och 18 små sticklingar

 

Dess innan hade jag satt undan andra så fönsterbrädan full med sticklingsplantor

   

Utöver dessa har jag krukor stående på andra ställen och räknat lite ungefärsräkning finns det över 50 pelargonplantor stående överallt.

 

När det sen våras lär det bli fler då omplantering och fler sticklingar lär vi vara självförsörjandes med Pelargonier.

Av Bengt Bertilsson - 13 september 2015 06:15

Dagliljors lökar i massor ett virvar av små lökar

 

Grävt upp lökväxter i en av mina rabatter där daglijorna växer. Lättodlade och förökar sig för varje år

 

Hur odlar du dessa.
Plantera dom på ca 10 centimeter djup, den får stamrötter som ytterligare ankrar fast den tunga liljan. Jorden bör vara ganska näringsrik men genomsläpplig. Dagliljor trivs bäst i ljust läge

 

 

Av Bengt Bertilsson - 12 september 2015 06:00

Att koltrastar och skator kan plocka mask och smålarver på gräsmattan går väl an, men inte fyrbenta djur

 

Under natten har det varit en strykare runt huset och bökat upp grästorvor i jakt efter matnyttigt.

 

Tur i oturen inga vildsvin

 

Men grävlingen den kan böka också

 

Inte första gången vi har grävling på tomten, senaste gången sköt de en och två blev påkörda

Av Bengt Bertilsson - 11 september 2015 05:15

Har aldrig odlat vitlök förr och egentligen tycker jag inte om vitlök överhuvudtaget. Så frågan är varför odla detta då när jag inte äter den. Min dåliga mage som jag förstörde i ungdomen säger ifrån att vitlök är ”rävagift” fast jag vet att vitlök är god och nyttigt. Även vanlig lök gul som röd skall jag äta med försiktighet äter jag det och ofta ibland blivit lurad att det är inte vitlök i maten

    

Som synes ovan finns ett rejält lager av vitlök nu och frågan är kommer vi i hushållet hinna äta upp all denna. Egentligen skulle den kanske t.o.m varit kvar i jorden och skördat den senare. Eller så skulle jag skördat tidigare när stjälkaren fanns kvar och hängt upp den för torkning

Av Bengt Bertilsson - 10 september 2015 06:50

Sett från farstutrappan i arla morgonstund gick jag när och närmare för att se på dessa lysa eller kanske rättare sagt belysas

     

Av Bengt Bertilsson - 10 september 2015 05:15

Köpte i boa i våras en påse med blandad sättlök. Tänkte jag skulle testa att odla fler löksorter än bara gul lök fanns det röd och vit i samma påse frågan var vilken var vilken.Men så här i efterhand så tror jag mig satt lökensorterna rätt för när jag skördade var flertalet lika i raderna.

 

Som synes ovan skörden blev god, fast sett till vad löksorterna kostade och resultatet så lönar det sig inte. Idag kan vi köpa 5 kg gul lök i boa under 10 kr

Av Bengt Bertilsson - 9 september 2015 05:15

SMHI varnar för frost och det gäller att rädda det som räddas går av mina pelargoner

 

Så jag har ställt mina 2 stora krukor med min odling på kärror så jag kan köra in dessa över natten men frågan är vad gör jag sen

 

Tyvärr har jag inte de rätta vinterförvaringsplatser som experter hävdar är de bästa men detta får jag återkomma till hur jag gör mina

Läs nedan var Odla säger vi skall göra  

Så här års är många pelargoner som allra finast. Och tänk att de kan bli ännu större och vackrare nästa år om du lyckas övervintra dem. Visst är det värt ett försök! Sylvia Svensson berättar hur du tar hand om dina pelargoner på vintern.

Förr när vi inte kunde köpa nya pelargoner inför varje sommar, var det viktigt att kunna förvara dem över vintern. Man hade ofta pelargoner som gått i arv i generationer.

 

Pelargonen är fortfarande ingen slit- och slängblomma, den är väl värd att ta hand om och övervintra. Får den en bra vintervila, blir den ännu större och vackrare nästa sommar!

 

Måste få komma in

 

Pelargoner måste du alltså ta in, men det finns många olika sätt att förvara dem på. Och det är lite skillnader mellan vanliga zonalpelargoner och t.ex häng-, doft- och engelska pelargoner. Häng-, doft- och engelska pelargoner trivs ofta bäst inomhus på en ljus, sval fönsterkarm och sköts som vilka rumsväxter som helst, dock med mindre vatten och ingen gödsel under vintern.

 

När det gäller zonalpelargoner behöver du ett utrymme som en bod, en sommarstuga, ett garage, en vind eller en källare där det är torrt och med en lägsta temperatur på ca 5 grader. Om du också kan ordna med ljus, så har du en bra plats för övervintring av pelargoner.

 

Förbered pelargonerna

 

Inför vintervilan bör du förbereda pelargonen genom att minska bevattningen och sluta gödsla under några veckor.

 

Är dina pelargoner så stora att det är svårt att få in dem i övervintringsstället, kan de klippas ner ganska rejält. Den slutliga beskärningen gör du i mars när de plockas fram och planteras om igen.

 

Mindre plantor kan du låta vara nästan som de är, städa dock lite: ta bort utblommade blommor och fula blad, så att de hålls friska.

 

Kolla krukorna noga så att inga objudna gäster följer med in!

 

Ställ pelargonerna i förvaringen. Kolla dem då och då under vintern så att de mår bra. Vattna lite en gång i månaden under hela vintern.

 

Andra alternativ

 

Är det så att du inte har någon passande övervintringsplats, så kan du helt enkelt ta in dem på din svalaste fönsterbräda, t ex i sovrummet. Vattna mindre under vintern och plocka bort vissnande blad. På våren klipper du ner dem som vanligt och byter jord och börjar driva igen.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards