Alla inlägg under december 2015

Av Bengt Bertilsson - 25 december 2015 17:54

Ena efter det andra julbordet avlöser varandra, det ena mindre det andra större och något mittimellan

   

Hustrun jobbat hela dagen passade det utmärkt med ett litet julbord såhär på juldagenskvällen då vi hade sparat dopp i grytan som måste finnas på något av julborden .

Mat
Av Bengt Bertilsson - 25 december 2015 10:54

Var ni uppe i arla morgonstund så såg du något speciellt och något originellt nämligen en fullmåne en juldag och det är inte försent om ni missade detta för ny och ännu bättre upplevelse kan ses idag och under kvällen om ni befinner er där månen syns.

Läs mer på länken

Av Bengt Bertilsson - 25 december 2015 06:34

Så var det över det som vi sprungit bena av oss nästan och våra plånböcker blivit allt tunnare när alla julklappar skulle betalas och all julmat som skulle stå där på julbordet.


Förhoppningsvist besannades förväntningarna hos många när tomten kom och klapparna delades ut tindrade barnen ögon och vi hann knappt se var de fick förrän de försvann med sina klappar till sina vrån.
Efteråt satt vi där kring det dukade bordet med sill och skinka och alt det där andra som vi måste ha på bordet för att känna den rätta stämningen.


Detta skulle sen sköljas ner med drycker, för många är den där snapsen viktigaste fanns den inte på vårt utan det starkaste var lättöl föredrog flertalet den svenska nationaldrycken Julmust.

 

Idag sitter vi sen ändå som sagt med en viss baksmälla som vi klarar av och kan njuta av en Juldagsmorgon som faktiskt glimmade något i arla morgonstund med en stjärnhimmel och en fullmåne. De var dock inte ensamma där upp då svarta moln drev in med hjälp av ganska kraftiga vindbyar som hållit på tror jag hela natten att tävla med varandra.

 

Var gjorde jag ute i denna arla morgon stund kan någon undra kanske, inte ens tomten är vaken vinden ven runt husknuten när baxade ut mina hästar från stallet i arla morgonstund och tända facklorna i förrän, inte för att bege mig till julottan utan för att se till att hustrun kom till jobbet där hela sjukhuset bokstavligt idag hon bär på sina axlar.

 

Vi var tämligen ensamma där ute på vägarna en skogsmus sprang över vägen såg jag och någon släde med medar hade inte gått att ta sig fram denna dag utan gummiskorna var mer lämpliga.

Gatlamporna lyste upp byn och i fönstren lyste det ljusstakar och en och annan julgran lyste men för övrigt såg det tämligen dött ut i byn och vi får vara tacksamma att inget händer på vägen för hjälp av andra hade vi knappast kunnat räkna med då vi var ensamma.

 

Nu blir det att vänta 365 dagar till nästa julafton och jag hoppas den blir mer jullik än årets. De senaste med nästan tvåsiffriga plus grader i utetemperatur med regn och blåst känns inte som jul.

Av Bengt Bertilsson - 24 december 2015 05:15

Önskar eder alla en riktig GOD JUL

 

Av Bengt Bertilsson - 24 december 2015 00:15

Hustrun fixar skinkan och doppet, själv kokade jag gröten och nu är allt klart inför julen och vi kan lugnt börja fira jul.
En jul utan julskinka är ingen jul så den har högsta prioritet och är given på julbordet. Vit eller svart var ett brukligt talesätt förr när julgrisarna såldes privat och under kristiderna fanns det ransonering på fläskköttet har jag fått mig berättas om. Uppväxt på ett litet arrendebondställe var jag aldrig med om att slakta några julgrisar, fast när jag blev vuxen blev det ganska många grisar styckade i min yrkeskarriär ändå.

 

Första julskinkan jag styckade gick inte så bra minns jag, råkade göra den svålfri och detta var inte enligt styckningsreglerna. Sen skulle skinkorna snöras med bomullsgarn så de höll ihop detta var ett konstycke idag använder de nät istället

Färska julskinkor skulle rimmas, (ligga i saltlake) och då fick man tänka på storleken på skinkorna för hela skinkan skulle bli salt minst en vecka skulle den ligga i saltlaken. Många använde sig av saltsprutor och sprutade in saltlösning som påskyndade processen.

Sen skall skinkan tillagas efter alla konstens regler och detta görs på två sätt som regel. Själv växte jag upp med kokt skinka som griljerats i ugnen efteråt. Men hustrun hade en annan tradition med sig där den först ugnsbakats och sen griljeras med senap. I båda fallen tar vi tillvara på spadet som sparas till dopp i grytan.

 

Många tror att julskinkans historia är mycket gammal och går tillbaka till förkristen tid. Ofta motiverat med att julskinkan skulle representera Särimner eller Gyllenborste. Detta är kanske en sanning med modifikation då julskinka omtalas första gången hos Olof Rudbeck i hans Atlantica och förekom främst hos överklassen där den stektes på spett. Den griljerade skinkan blev populär under 1800-talet.

Under senare år har färdigkokt och färdiggriljerad skinka blivit allt vanligare i livsmedelsaffärerna. Även skinkspad kan köpas färdigt av den som vill ha dopp i grytan men vill slippa jobbet med att koka skinkan.

 

Upplysningsvist så är det hustrun som ser till att skinkan blir perfekt,  likaså doppet, själv kokar jag gröten

 

Mat
Av Bengt Bertilsson - 23 december 2015 20:10

 Så här i juletid brukar det trilla ner ett par julkort i brevlådan. Vi skickade som vanligt ett 30 –tal och vi har ett par vänner och släktingar som lever kvar i den analoga världen också, och det är ju mysigt för dessa svarat så därför tycker jag det är extra roligt är det med dessa personliga julkort,

 

Med internet och digitalkamerornas intåg verkar intresse för att skicka analoga julfotografier till släkten annars nästan upphört och digitala tar över lite synd kanske även om vi hela tiden är uppkopplade så är vi inte personligen närvarande för ofta kommer vi ihåg vem som skriver även om det är bara en gång om året som vi skriver till varandra.

 

Eller så är jag en stofil från dinosaurie tiden som vill ha lite kvar från julen när jag var liten. Men får inse att dagens generationer där skickar vi julkort via ett knapptryck, så jag får tacka för alla julkortshälsningar via  dessa medior och hoppas ni fick våra.

Nu skall inte alla känna sig träffade för vi vet att flera  julkort har gått fram för de ringde och sa hur roligt det var att få ett julkort. Jag hålller med det är extra roligt med att få ett personligt julkort 

Av Bengt Bertilsson - 23 december 2015 09:21

I dag dan före dan så blir det lutfisk här hemmavid och om alla konsten regler följs så skall den vara färdiglutad nu och bör bara vattendrags innan den skall kokas.

 

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut innan den slutligen kokas. Matberedningen härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan senmedeltiden.[1] Idag lever traditionen endast kvar i Norge (lutefisk), Sverige och Finland (finska: lipeäkala) och tillhör i de här länderna jultraditionerna.

 

Tillagning

Om lutfisken behöver läggas i blöt: lägg den i rikligt med kallt vatten. Vill du ha riktigt fast fisk kan du låta fisken ligga i blöt upp till 1 dygn. Vill du ha en mjukare fisk, låt den ligga några timmar. Slå av vattnet innan fisken anrättas.

 

Förvärm ugnen till 225°. Lägg den väl avrunna fisken på en smörad ugnssäker form eller fat med kant. Strö över saltet (som gör att fisken håller ihop bättre). Täck med smörad folie så att det blir helt lufttätt. Sätt fisken i ugnen i 40-50 minuter, beroende på hur tjock fisken är. Den ska vara vit och mjäll när den är färdig. Slå försiktigt av det vatten som bildats i formen.

 

Vitsås: Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i mjölet. Tillsätt under omrörning mjölk, salt och vitpeppar. Låt såsen småkoka på låg värme i 10-15 minuter. Passa så att den inte bränns vid.

Mat
Av Bengt Bertilsson - 22 december 2015 06:48

Ingen väckarklocka denna morgon utan det var något annat som väckte mig och det var vintersolståndet som inträffade klockan 05:48 eller så var det hududvärken och rethostan som fick mig att stiga upp.

 

Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen.[1] Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Detta sker två gånger om året – på norra halvklotet cirka 21–23 december, på södra halvklotet runt 20–23 juni. Motsvarande vintersolstånd uppträder hos andra planeter med fast axellutning, i förhållande till den stjärna som den kretsar runt

Midvinternatten den lyste med sin frånvaro i natt när jag var uppe och kollade. Vinden susade och regnet slog mot fönsterblecket och temperaturmätaren visade plus 7.

Nu kan det förvisso skifta från plats till plats och tid som annan och kanske skall jag se det som ett tecken från ovan att vi går mot ljusare tider för att i arla morgonstund så börjar det klarna upp där ovan och temperaturmätaren den sjönk till 5,5 plus och det där att vi går mot ljusare tider.

 

Oavsett solen skall gå upp 08:50 i Berghem och ner 15:25 så det är ingen lång dag framför oss så goa vänner ta till vara på dagen

 


En blick i backspegeln hur var vädret vid vintersolstådet


2013


2014

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards