Direktlänk till inlägg 12 januari 2016

Vi måste alla ta den här frågan på större allvar.

Av Bengt Bertilsson - 12 januari 2016 08:27

Vi måste alla ta den här frågan på större allvar. Det finns män i grupp och enskilt som förgriper sig på kvinnor och detta är inte ett nytt fenomen men plötsligt så har det fått ett nytt ansikte att män från andra kulturer invandrade hit och dessa har samma fenomen i sina gener också.

 

Plötsligt så pratar alla om detta och den pågående konferensen Folk och Försvar blev polischefen tvingad att uttala sig i frågan. Fast själva konferensen pratar nog inte om detta.
Fast egentligen borde de göra det för detta handlar om Folk och Försvar också och i vårt land och över hela världen pågår ett övergrep hela tiden och detta kanske inte upphör men det kan minska om det skapas FRED i krigande länder.


Har vi svårt att skapa ett samhälle i vårt land där övergrep inte förekommer hur skall vi begära dessa upphör i andra länder. 

 

Män behöver en ny uppförandekod

 

Män i grupp som förgriper sig på kvinnor är inte ett nytt fenomen. Det största sveket är sveket mot alla utsatta brottsoffer som glöms bort när fokus hamnar på förövarens ursprung, skriver advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Omkring hundra kvinnor uppger sig ha blivit utsatta för brutala sexuella övergrepp och rån av män i grupp på offentliga platser i Köln under nyårsfirandet. Liknande händelser har, enligt uppgifter i medier, utspelat sig i Hamburg, Helsingfors och Kalmar i mindre skala. Det verkar nu även som att unga flickor utsatts för övergrepp av detta slag både i Stockholm och i Malmö också.

 

Män i grupp som förgriper sig på kvinnor är inte, som man skulle kunna tro när man läser mediebevakningen om händelserna, ett nytt fenomen.

 

Det är bra att sexualbrott mot kvinnor uppmärksammas, men i det här fallet förefaller orsaken till den massiva mediala uppmärksamheten vara de misstänkta förövarnas härkomst, och inte brotten i sig.

 

Flera vittnen och brottsoffer har uppgett att förövarna var av arabiskt och nordafrikanskt ursprung. När fokus hamnar på förövarnas ursprung, i stället för på brotten, glöms brottsoffren som så ofta bort. De blir brickor i ett spel där västerlänningar, främst män, tryggt kan distansera sig från det som skett genom att säga att orsaken till att brotten begicks är att många invandrare har taskig kvinnosyn, och därför inte reflekterar över att de själva är del av både problemet och lösningen.

 

 

 

Med tanke på antalet anmälda brott mot kvinnor där förövaren exempelvis är en etniskt svensk man bör svenska män kanske inte slå sig för bröstet till den grad som ofta görs när fall som dessa debatteras.

 

Sanningen är att kvinnor över hela världen utsätts för övergrepp och kränkningar av män, av alla ursprung, just för att de är kvinnor eller flickor. Det är ett globalt problem med den gemensamma nämnaren att förövarna är män. Som kvinna förväntas du acceptera och med en axelryckning avfärda och förminska när män tafsar och sexuellt ofredar dig. Det är vardagsmat som många kvinnor utsätts för och lär sig se som en normal del av livet.

 

Sådant man ska förvänta sig att män gör, och som man ibland även uppmanas till att se som en komplimang. Det är den här bilden av män som kvinnor växer upp med. Även i Sverige.

 

Alla som bor och lever i vårt land har en skyldighet att följa våra lagar, vilket innefattar att respektera kvinnors mänskliga rättigheter. Problemet med mäns våld mot kvinnor uppstod inte i och med att män från andra kulturer invandrade hit – och försvinner inte om invandringen skulle upphöra.

 

Det är inte så enkelt.

 

Så hur ska vi komma till rätta med problemet?

 

Bör vi göra som Norge och utbilda invandrande män från andra kulturer i hur man behandlar kvinnor? Något som även Belgien och Danmark pratar om att börja göra. Kanske borde vi utbilda även svenska män i hur man behandlar kvinnor eftersom kvinnor i Sverige har fått lära sig att vara precis lika rädda för dem som för invandrade män. Eller varför inte införa en ny uppförandekod för män?

 

Mäns våld mot kvinnor måste prioriteras. Samhället måste visa nolltolerans mot dessa brott. Straffen måste skärpas, oavsett vem du som förövare är.

 

Sverige måste givetvis också våga lyfta på locket och inse att vi faktiskt har människor med omänskliga attityder om kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, i Sverige.

 

Det finns män som aldrig har sett kvinnor eller flickor festa ute ensamma, som bär korta kjolar eller som är berusade. Betyder de att det är fritt fram att begå brott mot dem? Givetvis inte.

 

Det största sveket är det mot alla utsatta brottsoffer, majoriteten flickor och kvinnor. Kvinnors levnadsutrymme ska inte begränsas på grund av mäns kriminella handlingar.

 

Vi måste alla ta den här frågan på större allvar, och arbeta för att skapa ett samhälle där inte hälften av befolkningen lever i skräck för den andra halvan.

 

Kvinnors agerande, alkoholintag, klädsel eller blotta existens är inte problemet. Det är aldrig brottsoffret som bär skulden. Det är män och deras syn på kvinnor som är problemet, och det är där fokus ska läggas om vi ska kunna närma oss en lösning på ett enormt samhällsproblem som faktiskt berör oss alla.

 

Först då kan vi få ett samhälle där män ser kvinnor som människor med samma värde och rättigheter som dem.

http://www.expressen.se/debatt/man-behover-en-ny-uppforandekod/

 

 

Advokat Elisabeth Massi Fritz

 

Specialiserad på att företräda utsatta brottsoffer

 

@advokatmassifritz

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Fredag 29 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 28 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 26 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 25 mars 06:00

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 24 mars 05:45

Dags att tömma komposten vars innehåll fått förmultna under ett år.   Ser inte mycket ut för världen kanske och den är inte färdig förmultnad riktigt heller.      Så den sållas och skal, ben och annat material sållas bort så bliv det ca 1½...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards