Alla inlägg under maj 2016

Av Bengt Bertilsson - 3 maj 2016 06:15

Årets första sädesärlor dök upp på tomten när jag klippte min gräsmatta.

 

Vips så dök dessa upp och jagade småkryp

 

Sädesärla (Motacilla alba) är en fågel som tillhör familjen ärlor och piplärkor. Den häckar i större delen av Europa och Asien och delar av norra Afrika. Den är en stannfågel i de mildaste områdena av utbredningsområdet, men är i övrigt en flyttfågel som övervintrar i Afrika. Den förekommer också som en ovanlig häckfågel i Alaska. Den är en liten, slank, svartvit fågel med lång stjärt som den ofta vickar på.

   

Sädesärlan är en insektsätare som främst förekommer i öppna biotoper, ofta i närheten av bebyggelse och vatten. Den föredrar barmark för födosök och i stadsmiljöer har den anpassat sig till att söka sin föda på asfalterade ytor som parkeringar och dylikt. Den placerar sitt bo i hålor och skrevor i exempelvis flodbanker, stenmurar och byggnader.

   

Av Bengt Bertilsson - 2 maj 2016 05:15

Gott om kottar på våra granar denna vinter och undra vem som mumsat i sig dessa

 

Kommer osökt att tänka på Ekorr'n satt i granen

 

Ekorr'n satt i granen,

skulle skala kottar,

fick han höra barnen,

då fick han så bråttom.

Hoppa han på tallegren,

stötte han sitt lilla ben

och den långa ludna svansen.

   

Sprang han hem till mamma

på den gröna ängen.

Fick han med detsamma

krypa ner i sängen.

Beska droppar fick han då,

plåster på sin lilla tå.

Och ett stort bandage om svansen.

 

Text & musik: Alice Tegnér

 

Fast tror knappast det är ekorren som lyckats åstakomma allt detta. Det finns andra som gillar och livnär sig på kottfrön under vintern, stenknäck och korsnäbb är två andra, men har inte sett några tror jag mer på att hackspetten som finns här i mångfald under vinterhalvåret även gäster vid fågelautomaten.

 

 

Av Bengt Bertilsson - 1 maj 2016 05:15

      

Beskrivning. Svalört skiljer sig från de andra smörblommorna (Ranunculus) genom sina hela blad och stora blommor med många kronblad. Den är flerårig, en till två decimeter hög och bildar ofta stora bestånd. Stjälken är mer eller mindre nedliggande. Bladen är rundat hjärtlika, kala och lite köttiga, med naggad kant. Svalört blommar i april-maj. Blommorna är omkring tre centimeter breda och har sju till tolv, gula, långsmala kronblad. Framåt sommaren är ofta hela örten nervissnad.
Svalört är en mångformig art som ibland delas upp i två underarter, svalört och stor svalört. Huvudunderarten bildar groddknoppar i bladvecken och har en dålig fruktsättning, medan stor svalört saknar groddknoppar och har god fruktsättning.

Svalört

Utbredning. Svalört är vanlig i södra Sverige, upp till Uppland och Dalarna, men är sällsynt i nordligaste Sverige. Den växer oftast på mullrik jord, i parker och lundar. Första fynduppgiftpublicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Svalört, blomma och blad

Användning.Bladen användes förr, i små mängder, bland grönkål och andra grönsaker om våren. De stora birötterna är som färska skarpa, men blir som äldre mildare. Kokade, torkade och malda kunde de användas till nödbröd.

Svalört, blad

Etymologi. Artnamnet ficaria kommer av latinets ficus (fikon), namnet betyder fikonlik och syftar på artens klubbformade birötter (Odhner 1963). I de gamla örtaböckerna kallades arten Chelidonium minus och dess nuvarande namn svalört användes förr på skelört (Chelidonium majus) som hör till familjen vallmoväxter (Papaveraceae).

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards