Alla inlägg under september 2016

Av Bengt Bertilsson - 22 september 2016 07:03

Sol glöd i arla morgonstund sett från min farstutrappa solen sakta börjar lysa upp molnen över skogsbrynet

 

En bild ljuger inte sägs det men med en annan inställning

 

Fanns det andra alternativ också och plötsligt såg det ut så här

 

Oavsett idag är det höstdagjämning endast +6 grader i arla morgonstund förväntas det uppehåll och solsken mestadels med lite tur kan det bli upp till 20 plus så det blir att njuta av dagen för denna dag kommer inte igen

 

Av Bengt Bertilsson - 16 september 2016 00:15

Fullmåne i september infaller den 16/9 kl. 21:08:11 men väderprognosen inför detta är inte de bästa då det var en front på gång enl SMHI tog jag det säkra före det osäkra och fotade den i förväg

 

Bild 2 av fullmåne

    

Av Bengt Bertilsson - 15 september 2016 05:15

Eller skall vi säga insektholkar för insekter

 

Bygg ett eget insektshotell

Av Bengt Bertilsson - 14 september 2016 05:15

Tjo var det var livat i holken

 

Holkar fotograferade vid ett besök på naturrummet i Varberg

 

Vilka mått bör du ha när du bygger en egen fågelholk

Av Bengt Bertilsson - 13 september 2016 05:15

Fråga mig inte vilka svampar det är tyckte bara de såg så fina ut och en dessutom lite smarrig ut

 

Denna såg ut att vara av skinn eller läder kändes lite len också

 

Denna fick mig att tänka på fromage med smak av citron

Av Bengt Bertilsson - 11 september 2016 07:49

Ringsjön säger vi som bor i dess närhet men det är två sjöar som varit bygdens badsjö under många år.

   

Men även boende i Berghem och Hajom använde denna sjö som sin badsjö och tvärs genom skogen kommer man till Fotskäl kan även boende därifrån använt sjön som badsjö fast detta är en mer spekulation av mig.  

   

Idag är det få som badar där och senast våra barn badade där var vattnet fullt av humus och dom blev mer smutsig än ren att försöka bada där.

   

Platsen är dock en utflyktplats för den som vill njuta av tystnad och den vackra utsikten

     

Sjöarna är s.k bergsjöar och är sänkor från istiden.

 

Djupet i dessa känner jag inte till men en av dessa verkar dock vara djupare än den andra och det syns på stenarna längs strandkanten. Förr var sjöarna rika på fisk men försurningen påverkade beståndet kraftigt och sjön räddades av markägare som kalkade sjöarna och omgivningen har det fångats återigen abborrar.

   
Det som är slående är att det syns knappt någon igenväxning i den ena av sjöarna då berget går upp till strandnivån och humus får inget fäste i botten. I den andra sjön som verkar vara lite grundare finns det strandgräs men detta varierar från år till år har jag visuellt noterat
 

    Ringsjöarna (västra) är en sjö i Marks kommun i Västergötland och ingår i Viskans huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,0467 kvadratkilometer och ligger 84,3 meter över havet. Sjön avvattnas av vattendraget Ringebäcken.

Ringsjöarna (västra) ingår i det delavrinningsområde (637679-130454) som SMHI kallar för Mynnar i Surtan. Medelhöjden är 76 meter över havet och ytan är 11,93 kvadratkilometer. Det finns inga avrinningsområden uppströms utan avrinningsområdet är högsta punkten. Ringebäcken som avvattnar avrinningsområdet har biflödesordning 3, vilket innebär att vattnet flödar genom totalt 3 vattendrag innan det når havet efter 45 kilometer.[5] Avrinningsområdet består mestadels av skog (69 %) och jordbruk (17 %). Avrinningsområdet har 0,1 kvadratkilometer vattenytor vilket ger det en sjöprocent på 0,8 %.[4]

Av Bengt Bertilsson - 10 september 2016 05:15

Björnbär (Rubus subg. Rubus) är ett samlingsnamn på flera arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus.

 

Den vanligaste är sötbjörnbär (Rubus plicatus). Björnbärskomplexet består ett stort antal arter, underarter och former, som hör till de mest svårskilda i vår flora. Odlade sorter är dessutom ofta hybrider av olika arter.

 

De kallas ibland även "svarthallon" och "björnhallon" (ej att förväxla med boysenbär som också kallas detta) (se även blåhallon, (på Gotland kallade salmbär)). Tidigare betraktade man björnbär som en enda art, vilken då kallades Rubus fruticosus.

 

Senaste skörden

Av Bengt Bertilsson - 9 september 2016 05:15

Många har hört att det är svårt odla dahlior, men det vill vi påstå att det inte är om man gör på rätt sätt. Du kan odla dahlior både i kruka och på friland och alltså både i trädgård och på balkong. Dahlior är en tämligen anspråkslös knöl och faktiskt lättskött. Dahlior kan dock inte överrvintra i jorden här i vårt svenska klimat och därför måste man gräva upp sina dahliaknölar för att förvara dem frostfritt under vintern och fram tills frostnätterna försvunnit.

 
Plantering
Innan du planterar dahliaknölarna rekommenderar vi att platsen har grundgödslats. Du skall även gödsla vid själva planteringstilfället och ytterligare ett par gånger under säsongen. I september är det tid för knölarna att avmogna och då skall man inte gödsla. Vårt förstahandsval är kogödsel, men det går även bra med andra vanliga NPK-blandningar. Vanlig planteringjord går utmärkt att plantera i. Var skall man plantera? I sol eller halvskugga. Mest blomning får man i ett soligt läge, men blommorna kan hålla längre om de står lite skuggigare.

 
Vattning
Vattna dahliorna regelbundet så blommar de extra rikligt. Det är extra viktigt att tänka på vattna regelbundet vattna man odlar dahlior i kruka.


Under säsong
För att förlänga blomningen och förhöja utseendet på dahliaplantan skall du klippa bort överblommade blommor. De lite högre dahliasorterna behöver ofta stöd. Placera en pinne inne vid knölen redan vid planeringen på dessa sorter, då är det lättast.

 
Kvalitet på knölar
Kontrollera så att knölen är fast och hård. Knölen får inte vara mjuk och svampig men inte heller torr och lätt.


Vinterförvaring

Tänk på att märka knölarna när ni tar in dem för vinterförvaring - det är omöjligt att se vilken sort som är vilken bara på knölen.
Eftersom dahliorna inte är frosttåliga måste man se till att vinterförvara knölarna på ett bra sätt. Knölarna skall förvaras svalt och mörkt, frostfritt är ett måste. Lägg dem i en låda med spån, torv eller strimlat papper.Tänk på att titta till knölarna då och då så att det inte kommer mögel på dem. Det sprids lätt. Odlar du i kruka kan du ställa in hela krukan.


Förodling av dahliaknölar

Blomningen kan skyndas på några veckor om du väcker dahliaknölarna lite tidigare odh förodlar dem. Dessutom klarar de sniglarna bättre om de hunnit komma igång lite innan man sätter ut dem.. April brukar vara en bra tid för att ta fram knölarna och plantera dem i jord. Du kan plantera dem direkt i krukor, men man kan också förgro dem i plastpåsar.


Skadedjur

Tyvärr gillar även sniglar Dahlior.... se till att göra vad du kan för att hålla dem borta!

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards