Alla inlägg under maj 2018

Av Bengt Bertilsson - 18 maj 2018 06:00

Årets första orm funnen fast kopparormen, Anguis fragilis,

 

Kallas orm är den faktiskt en benlös ödla. Den kallas också kopparödla eller ormslå. Den är klumpigare än en orm och mycket långsam.

 

Det kan vara svårt att se en kopparorm. Kopparormen rör sig oftast i skymningen och gömmer sig under dagtid. I motsats till andra kräldjur så solar sig kopparormen inte på öppna platser och stenar. Den kan t.ex värma sig under en platt sten. På senhösten borrar den ned sig i jorden och ligger där i dvala under vintern. Vinterdvalan slutar ungefär i april. Precis som skogsödlan fäller kopparormen också lätt sin svans om den tror sig vara i fara. Så låt kopparormen kräla ifred!

Kännetecken:
Kopparormens grundfärg är vackert gulbrun eller gråbrun och glänsande som metall. Kopparormens undersida är svartblå. Honorna och ungarna har oftast ett mörkt streck längs ryggen. Hanarna kan ha blåa fläckar. Kopparormen är lång och rund. Med svansen medräknad så kan kopparormarna i Finland bli 30 cm långa. I motsats till ormarna har kopparormen ögonlock och kan blinka som alla andra ödlor.
Kopparormen trivs i lundaktiga områden, glest bevuxna med träd, där det finns mycket förna och vegetation. De hittas bland buskar, i mossa, bland nedfallna torra löv och under stenar.
Kopparormens ägg utvecklas inne i moderns kropp och kläckningen av äggen sker i samband med äggläggningen. Därför säger man att kopparormen föder levande ungar.

Föda:
Kopparormarna föredrar regnigt väder, för då är deras viktigaste jaktbyten, daggmaskar och sniglar, i rörelse. Kopparormarna äter också gråsuggor och till och med varandra.

Utbredning:
I Finland har de nordligaste observationerna av kopparorm gjorts mellan Kaustby och Lieksa. Kopparormen är dock inte vanlig någonstans i vårt land. Kopparormen är fridlyst.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

Av Bengt Bertilsson - 17 maj 2018 13:50

Kors i taket vi är åter på banan, Telefon o internet fungerar  på nytt och detta på mindre än ett dygn.

Var felet var vet jag inte något om men det viktigaste var att vi fått det lagat

Av Bengt Bertilsson - 17 maj 2018 00:15

Utan telefon och internet återigen och när detta blir lagat står skivit i stjärnorna

Har vi tur kanske om 5 dagar fast de vet ju inte var felet finns

Förra gången fick vi vänta 10 dagar och då visste vi var felet fanns

Får vara glad jag har Tele 2 mobil de garantera inomhus täckning 

Övriga har bara utomhus täckning och ett bolag har inte ens detta här på glesbygden i Marks kommun


Av Bengt Bertilsson - 16 maj 2018 06:18

Efterlysning utfärdas då det plötsligt var det tomt framför farstutrappans terrassen denna morgon, sista veden kördes upp på vinterförvaringsplatsen igår och många veckors slit och släp är över.
 
Återstår att fixa till gräsmattan lär det mesta gräset växa av sig själv 

Av Bengt Bertilsson - 16 maj 2018 06:00

En vårdag i bokskogen lyser solen genom den grönskande lövverket och skapa ett fantastiskt ljus som bara finns där kort några dagar gäller det att ta tillvara på tillfället 

           

Natur · Skog
Av Bengt Bertilsson - 15 maj 2018 06:00

Hallonlandet växt igen som vanligt på våren så växer ogräset bäst, fast numera har jag fått lite kontroll över det värsta då rensningen av kirskålen gett resultat

   

Även i bärbuskarna växer ogräset så där fanns behov av rensning också 

   

Det tog hela förmiddagen att rensa både hallonlandet och bärbuskarna rensat 

     

Hittade en påse med kogödsel och detta passade jag på att lägga på hallonbuskarna

 

Därefter blev det dags för täckning av jorden och där kom spånen från vedsågningen till användning 

     

Nu räckte inte all sågspån till alla buskar så jag får ta köptäckbark till visa buskar, men spånen är lika effektiv och framförallt efter 2 år så blir det ny matjord av spånen 


Av Bengt Bertilsson - 15 maj 2018 05:45

Veden som vi tvingats lägga upp framför farstutrappans terrassen nu en längre tid   skall nu bort till vedbacken bakom huset. 


I sista högen fanns 11 travar med ca 2,5 m ved i varje och 1,35 m hög trava så kan du räkna ut kubiken själv om varje ved bit är ca 50 cm lång. Hann med under 5 timmar idag    att köra in 6 travar och lava upp dessa kryssade på vedbacken för att de skall torka bättre.


Så nu återstår det 5 travar och detta bör klaras av på samma tid för dag 2 brukar vara lite segare att köra   

Av Bengt Bertilsson - 14 maj 2018 06:00

Satt på min farstutrappas terrass och plötsligt hördes fågelsång framför mig.

 

På vedhögen sitter 2 rödhakar och sjunger, tyckte jag. När jag sen kolla fotot så ser jag en av den har munnen full av mat så troligen var det bara en som sjung eller kan fåglar sjunga med munnen full av mat. Kanske var det t.o.m de inte sjöng utan det var revirförsvar då jag tror det är 2 hannar som sitter där. FEL, FEL,Fel det visar sig nämligen att hane och hona är snarlika och det bör vara en hane som upvaktar honan med att jag är duktig som kan samla mat 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards