Direktlänk till inlägg 29 juni 2018

Vedeldare och snart dement

Av Bengt Bertilsson - 29 juni 2018 05:45

Eldat med ved sedan 80 -talet och det är väl bara att inse att min glömska ibland  måste bero på detta att jag eldat med ved och slitit och släpat med veden varje år på vedbacken och då andas in bensinångor från motorsågen. Eller så är det någon som tycker vi vedeldade är parasiter i samhället och de gör allt för att det skall bli ännu svårare att vara vedeldade. Det finns de som anser vi skall bara producera el via sol, vind och vattenkraft och värma oss via elledningar. 
 

Skall kanske sälja min ved jag sågat och klyvt för att få några år att leva utan demens eller så chansa då jag har godkänd panna att glömskan beror på annat 

      
Förvisso det är inget fel att utsläpp minskas och att eldstäder skall vara effektiva men ibland alla dessa varningar på vad som är farligt börjar bli överdramatiserat. För det de sa förr att sätt dig i skogen så behöver du inte bry dig detta är livsvarigt då blir man inte gammal för där gäller det att överleva genom att elda med ved.  

Vedeldning lika farligt som avgaser – kan leda till demens

Att elda med ved kan vara en lika stor risk för att drabbas av demens som avgaser i trafiken.
 Det har forskare vid Umeå universitet upptäckt efter att ha studerat luften i människors boendemiljö.
– Många tror att eftersom vedeldning är ”naturligt” är utsläppen ofarliga men så är inte fallet, säger forskaren Anna Oudin.

Att andas in rök från vedeldning orsakar inte bara astma och risk för hjärtkärlsjukdom, det ger också ökad risk att drabbas av demens.

– Vi ser att människor som bor i områden där det eldas mycket med ved har större risk att drabbas, och även de som bor granne med någon som vedeldar löper ökad risk, säger Anna Oudin, forskare i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet.

Boende i områden med de högsta halterna av rök från vedeldning hade en 30-procentig ökning av risk att drabbas av demenssjukdomar. I hushåll med egen kamin eller vedpanna var ökningen dubbelt så stor – 70 procent ökad risk.

Allvarliga hälsoskador

I studien har forskare vid Umeå universitet och SMHI i Norrköping studerat insjuknande i demenssjukdomar under en 15-årsperiod och jämfört med halten av partiklar från trafik och vedeldning där personerna har bott. Underlaget är den så kallade Betula-studien, en longitudinell studie av demens bland 1 800 Umeåbor.

– Det har tidigare gjorts studier när man har sett allvarliga hälsoskador av vedeldning men man har inte kunnat kartlägga svenska folkets utsatthet tidigare, det är först nu vi har bra data för vedrök, säger Anna Oudin.

– I Umeå är det ganska många som eldar med ved. Vedelning ökar för att man ser det som klimatsmart.

Lika ohälsosamt som hårt trafikerade vägar

Att bo på landet långt ifrån stora vägar – men samtidigt elda med ved – kan vara lika ohälsosamt som att bo bredvid en hårt trafikerad väg.

– Det kan vara så, därför är det viktigt att öka medvetenheten om vedeldningens effekter på hälsan, säger Anna Oudin.

Varje år dör flera tusen personer i Sverige till följd av luftföroreningar. Människor som bor i områden med sämre luft har högre risk att drabbas av till exempel hjärtkärlsjukdomar. Luftföroreningar från trafiken har ansetts farligast – men lokalt kan vedeldning ha lika stor påverkan på hälsan.

Resultaten från studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Fredag 29 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 28 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 26 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 25 mars 06:00

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 24 mars 05:45

Dags att tömma komposten vars innehåll fått förmultna under ett år.   Ser inte mycket ut för världen kanske och den är inte färdig förmultnad riktigt heller.      Så den sållas och skal, ben och annat material sållas bort så bliv det ca 1½...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards