Alla inlägg under oktober 2019

Av Bengt Bertilsson - 5 oktober 2019 06:00

Vandringen fortsätter uppe på åkern och längs åkerkanten växer buskarna som en skyddad barriär för ravinen nedanför och ser man ner mellan buskarna öppnar sig ett ravinlandskap som är orört och naturen får sköta sig själv och därmed bör gynna alla arter som lever där. 

Denna orörda natur bör vara ett bevis på skogarnas omistliga roll för att klara klimatutmaningen: Hur mycket binder denna ravin ton koldioxid varje år som biltrafiken spottar ut i rondellen.

                   

Jordbruksmarken som ligger mellan två raviner Skrållabäcksravin i väster och ravinen mot Heden i söder en dragen av 156 genom jordbruksmarken kommer att påverka en framtida brukning av jorden  

       

Ravinen mot Heden sett ovanfrån                      

Denna orörda natur bör vara ett bevis på skogarnas omistliga roll för att klara klimatutmaningen: Hur mycket binder denna ravin ton koldioxid varje år som biltrafiken spottar ut i rondellen. Har vi råd med att bevara denna orörda natur.

Av Bengt Bertilsson - 4 oktober 2019 06:00

Vandringen i Skrållabäcksravinen fortsätter upp på åkren och ner i ravinerna som grenar ut sig från Skrållabäcksravinen upp mot bebyggelsen på Sjuhäradsgatan.

       

Denna ravin går tvärs över åkern och måste passseras om 156:an skall gå genom Skrållabäcksravin oavsett om inte sträckningen kommer lägre söder men då kommer bebyggelse i Backa att påverkas

                            
Först längre ner utmed åkern då märks det att ravinen består av snåskog men det största problemmet att komma ner i ravinen är markförhållande. LERA man glider ner 

 

Imorgon följer vi åkern SV och gör nedslag i ravinen och studer miljön över lag 


Av Bengt Bertilsson - 3 oktober 2019 06:00

En vandring i Skrålabäckens dalgång en upplevelse som flertalet Markbor troligen aldrig sett bara hört talas om p.g.a att politikerna vill dra 156 genom ravinen eller vill de detta. Följ med ner i ravinen och vi börjar först vid rondellen ovanför och vänder blicken ner i Skrålabäcksravinen.

       

Nere i ravin öppna sig ett naturskönt område. De politiker som hävda att det är bara snårskog nedanför har troligen aldrig varit nere i ravinen är de kanske inte ensamma för få har troligen inte sett detta mer än när träd/buskar saknar löv. Då måste du promenera där förbi ovanför. De som sitter i sina bilar ser inte detta.
I Skrålabäcksravinen finns det skyddsvärda arter, flodpärlmussla och lekande fisk som går upp till Hedgärdessjön och fågellivet bör ha ett eldorado då naturen är som gjord för ett rikt fågelliv.
               

Nere i Skrållabäcken vattenflöde finns det rester av en byggnad som är från en kvarn och damm.
Detta skriver Niklas Holmkvist i ett Facebooks inlägg 

Jag var nere i brinken vänster om 156 rondellen förra veckan där Skrålabäcken går. Hittade två av tre tänkta objekt, två kvarnruiner och en damm.

Dammen var ju lätt att se, första kvarnen som var den sista kvar in på 1800-talet var inte så självklar men en del av grunden kunde urskiljas. Den äldsta från 1700-talet var en nit. Såg inget som kunde likna en grund av någon sort, eller kanske. Det var riktigt vackert där nere, ialf den första biten. Går man längre ner blir det bara snårigt.

Det har nog slängts en hel del skräp här också. Vid kvarnruinen och vägen upp mot 156:an hittade jag en massa bös.

En förklaring till kartan från 1765, på gammalsvenska :)

a: Tillkännagifver en Qwarn til Bengtsg. Och Gästgifwaregården.

b: Utmärcker en Qwarn til Kronogården och Larsagården

e: Utvisar en quarn til Ramnås, som allenast kan nyttjas til husbehof och wårflods.

"e" är borta innan Ramnås och bör ligga precis till vänster om vägen i ravinen, har inte varit här. Ser det som en bonus att leta upp till sen hösten

jag tyvärr inte vet vad detta varit,

                   

Fortsättning i morgon då går vi upp på fältet ovanför och studera ravinerna vidare.  



Av Bengt Bertilsson - 2 oktober 2019 20:18

Kan det vara klimatförändringarna som gör att jag kan skörda jordgubbar i oktober månad eller kan det bero på att de förväxlat odlingssäsongen.

       
Idag 2 oktober planterade jag om i min rabatt där jag har jordgubbsplantor och planterade och plocka bort revor som täckte hela rabatten. Fann jag fullt mogna jordgubbar

Av Bengt Bertilsson - 2 oktober 2019 06:00

Kvadratspindel (Araneus quadratus) är en spindel som tillhör familjen hjulspindlar Ddenna dök upp när jag grävde i min rabatt. Detta var inte första gången jag såg en men det var ett tag sedan jag såg den så nära se länken på tidigare iaktagelse

             

Kvadratspindeln är mycket variabel till utseendet och förekommer i ett flertal olika färgvarianter, den kan vara gulaktig, grön, röd eller brun. Ett kännetecken för spindeln är den karakteristiska teckningen på bakkroppen i form av fyra ljusa fläckar som ser ut att sitta i en kvadrat. Benen är typiskt mönstrade med mörka band. En hona kan bli upp till omkring 18 millimeter lång, medan den mindre hanen blir ungefär hälften så stor.

Av Bengt Bertilsson - 1 oktober 2019 06:00

Detta kan få mig att tänka på flera saker, bl.a dök detta upp "Tunna skivor" med Sivan var en av de gamla godingarna som man kunde höra i radion när det begav sig på 60 - talet.

 

Man kan också tänka på isen som vaken bär eller brister ligger den då på ett bord och börja glida av då är risken den spricker när den glider över kanten.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards