Alla inlägg under december 2019

Av Bengt Bertilsson - 19 december 2019 06:00

Spelar det någon roll egentligen vilka partier eller konstellationer som styr Marks kommun?

 

Nuvarande Markmajoritet verkar inte ha några egna visioner eller mål inför 2020 utan de hämnar kopiera tidigare års Vision och Mål för Marks Kommun om vi skall tror på vad kommunstyrelsen förslaget fullmäktige att besluta den 19 dec.
Detta är dessutom ett förslag från dåvarande alliansmajoriteten och Kommunfullmäktige antog i december 2014 vision och mål för Marks kommun 2015-2018. Fullmäktige beslutade i december 2018 att vision och mål för Marks kommun 2015-2018 gäller för år 2019 och nu föreslås dokumentet gälla även år 2020.

 

Eller är det ett spel för galleriet att inför valet partierna har visioner och mål, men så fort valet är över. Då det är plötsligt gammal skåpmat som förvisso kan vara matnyttigt fortvarande fast bäst före datum borde gått ut p.g.a ett val håller den sig fortvarande och har fått tuggat i oss den innevarande år.

 

Ursäkta då en kommuninnevånare men det blir floskler av Vision och mål för Marks kommun 2020 bestående av slitna ord och uttryck, förvisso granna och vackra men innehållet blir tomt och innehållslöst. Då det är uttryck som är självklarheter men de blir mindre trovärdiga när de upprepas och målet förblir tomma löften. När de sen också bröt mot ett av löftena under innevarande år faller glorian på sniskan då samma mållöfte står kvar

 

Att väljare som valde minirotenen känner sig nöjda och belåtna i liggande förslag. Men alla som valde markmajoriteten måste känna sig besvikna om det inte utmynnar något konkret på sittande kommunfullmäktige. Det är allmänt känt att en kopia inte blir bättre än originalalet. Fast väljarna trodde det skulle stå annat i originalet idag.

Av Bengt Bertilsson - 18 december 2019 06:00

Marks kommun har placerat två st marknadsbodar på Mor Kerstins torg dessa såg jag i måndags att någon vandaliserat dessa genom att bryta upp dörrarna.

 

Varav de lyckats ta sönder en av dörrarna

 

den andra dörren gav inte med sig då bodarna står tätt ihop.

 

Om bodarna har använt överhuvudtaget ser tveksamt ut då det syns ingen som tyder på att det förekommit aktiviteter på marken eller så har de städat upp. 

  
Nu är bodarna öppna och fast ena dörren hänger på trekvart på ett gång det andra har de lyckats slita bort gångjärnet

Av Bengt Bertilsson - 17 december 2019 06:00

Stora byggplaner i Skene där en markägare vill bygga 250 bostäder i form av lägenheter, radhus och kedjehus på området mellan Kungsfors och Viskan i Skene. 

Hur detta uppfattas är upp till betraktaren men det lär finnas de som reagerar med att när det gäller byggnationen i Kinna då verkar det vara fritt fram och kommunen är med på noterna och i planeringarna. Men så fort de kommer utanför Kinna centrala delar då finns det andra aspekter som sätter käppar i hjulet. Återstår om det är känslorna som styr när naturvårdsintressen stoppar kanske ett bygge samtidigt som vi vet att ett annat byggprojekt i Skene där tänker de gena tvärs över ravinlandskapet är skillnaden att ena är klassas som reservat.

 

Miljönämnden vill stoppa delar av stora byggplanerna


– Vi vill inte ha någon påverkan på naturreservatet. Det är skyddat med tanke på raviner och naturliga skred och det ska inte bli några ytterligare skred på grund av mänsklig påverkan. Jag tror nog att de förstår att de får hålla sig undan från reservatet, säger Håkan Andersson.
Det är plan- och byggnadsnämnden som senare ska besluta om detaljplanen.

Pontus Johansson (C) plan- och byggnadsnämnden ordf säger …….. att han ännu inte läst den geotekniska utredningen så noga och sett vad den ställer för krav.

– För mig väger inte en argumentation om geotekniken från miljönämnden särskilt tungt om det finns en geoteknisk utredning som säger att det går, säger han.


Läs mer på webben dock endast läsbart för prenumeranter

Av Bengt Bertilsson - 16 december 2019 06:42

Investeringar i Kinna centrum, kräver ännu mer investeringar och kostnaderna ökar i takt med problemen uppstår


P-hus kan bli lösning i centrum: ”Ligger nära till hands”

 

Ett parkeringshus bredvid idrottshallarna kan ersätta p-platserna vid Nettohuset och kommande behov i Kinna centrum.

– Det är en lösning som ligger nära till hands, säger Victoria Bengtsson, samhällsbyggnadschef.

Detta verkar som politikerna fundera över också eftersom kontoret kan presentera ett förslag förankrat internt. De satsningar som görs och kommer att göras handlar om stora investeringar som skall finansieras också. Tillsammans med alla andra investeringar som hörs från politiker så är detta kanske inte konstigt det är ju julafton om ca en vecka.  Då kan kommunen göra som reklamen nu i jultid hävdar. ”Köp nu betala senare”  Så kanske det står ett P-hus bredvid idrottshallen i framtiden

 

Läs mer på länken obs endast läsbar för exklusiva prenumeranter 

 

Parkeringsnorm Mark kommun om detta kunde vi kommuninnevånare läsa om för någon vecka sedan på Marks kommuns hemsida. Där de konstaterade det I dagsläget finns drygt 700 parkeringsplatser i Kinna centrum. Ett knappt 70-tal utanför Systembolaget väntas senare försvinna då området omvandlas till bostadsändamål.

Nu har BT frågat politikerna hur de tänker sig lösa p problemet i Kinna centralort inte tätorten Kinna

Ordföranden Pontus Johansson (C) ville se en ännu större sänkning.

– Jag tycker att det är bättre att man bygger bostäder på centrala ytor istället för parkeringsplatser, säger han.

Vice ordförande Rolf Skarin (M) tror inte att en bil per lägenhet räcker utan ville istället se en höjning till 1,5 bilar.

 

 

Läs mer på länken obs endast läsbar för exklusiva prenumeranter 

 

Av Bengt Bertilsson - 14 december 2019 15:54

"Jag såg inte en enda kotte" men jag såg det blir ett bra kottår.

 

Kottarna är barrträdens honblommiga frökapslar och för olika arter ser kottarna olika ut.Tallen har ganska små och rundare kottar med hårdare fjäll än ex. granen som har avlånga och mycket mjukare fjäll.På de flesta gransorterna växer kottarna först rakt upp men böjer sig sedan neråt för att sist falla av i ett stycke.När träden fäller kottarna är de öppnade och har frön på sina fjäll.

Av Bengt Bertilsson - 11 december 2019 06:00

Marks kommun har ambitionen att försöka skapa julstämning på olika platser och ett av dessa kunde du som följare av bloggen se tidigare i veckan. Tillsammans med föreningar och näringslivet var det på skyltsöndagen också julstämning som alla läsare av Markbladet kunde notera om du inte var på plats.

Men när folket skingrats och vardagen kom då såg jag det varit en frasad i Skene främst och detta föranleder mig att skicka ett 


Medborgarförslag


Skillnaden mellan Kinna och Skene där centralorten Kinna och torget utseende är markant slående kontra centrum i Skene och torget att visuellt denna jul knappast kan anses är något att hänga i julgranen och skryta över.

     

Där den sistnämnda visuellt ser mera ut som en stenöken där en stålkonstruktion skall symbolisera en oas liknar totalupplevelsen en skamfläck för Marks kommun eller så är det en medveten strategi att det är centralorten och Kinna torg som det enbart satsas på och myten om stenöken i Kinna är en illusion.

   
Undertecknad vill inte tro det är en medveten strategi men settunder flera decennier så gick något fel i den kommunala synen på torgverksamheten. Ambitionen var att skapa goda förutsättningar i slutet av 90 – talet och början av 2000 talet genomfördes på båda torgen en genomgripande restaurerings av markytorna där stenplattorna byttes ut. Därefter stannade utveckling på Skene torg och det investerades miljontals kronor på Kinna torg istället.

Medvetet eller har det bara blivit så att Skene torg blivit övergivet för kommuncentralt Kinna där gräddhyllan satsas på och det byggs och påhejas av kommunen som skriver att
Kinna blir en levande mötesplats och attraktiv centralort där vi förverkligar planerna kring Saharaområdet med ny skola, kulturhus, multihall/arena, blomstrande handel, och centrala bostäder

Även Handel i Mark instämmer som gemensamt vill främja en lokal och livskraftig handel och att stärka vår närort och dess utbud. Notera ordet ”närort” när näringsrankningen placerade Kinna högt då plötsligt fanns det över 15 000 innevånare i centralorten Kinna. Det sägs att detta bl.a berott på etableringar i Skene. Hurraropen hann knappt inte upphöra förrän det var ny sammandragning och om satsningar på Kinna centrum visuellt.

   

Marks kommun och näringslivsrådet tillsammans med Handel i Mark varav den sistnämnda främst skall företräda helheten i de tre centralorterna verkar de innerst inne detta är bra också Att de verkar se ett kommuncentrum främst i sina ögon gynnar kommuninnevånarna generellt. Blir det också då i betraktarens ögon så att Skene och övriga orter får vara tacksamma om de får en julgran annars lämnas de mer eller mindre till att försöka överleva själva och privata intressenter tar vid. Är detta en samhällssyn som fått fotfäste i verkligheten och i de politiska ideologierna, men var det så de tänkte.

Marks kommun firar nästa år det är 50 år sedan kommunsammanslagning genomfördes och det kanske besannas vad flera kommuninnevånare i de mindre orterna befarade för över 50 år sedan när de diskuterades och mer eller mindre tvingades in i en storkommun p.g.a samhällsutveckling. Då diskuterades namnet och namnet Mark vann, Verkar det som inte var sannolikt inträffar ändå där Kinna slukar allt mer av kakan och smulorna hamnar lite här och där att det är Kinna kommun som gäller inofficiellt.
 
Förslag
”Även om julen vara till påska” är det kanske försent att förbättra utemiljön på Skene torg idag. Föreslår undertecknad att Marks kommun snarats ser över sin strategi på utvecklingen kring Skene torg med berörda instanser med intressen kring torgverksamheten som verkar havererat. Samt inför Marks 50 år jubileum presentera sin strategi om hur de se på övriga orters utveckling avseende deras centrala samlingsplatser.



Bilder som kompletterar den visuella betraktelsen tagna den 4 december 2019



Av Bengt Bertilsson - 9 december 2019 07:40

Affärsidkarna värna självklart om sin närmiljö och att centrum i byn skall vara attraktivt.

 

Men är det attraktivt med att ha 4 st julbodar stående stängda mestadels då ingen står och säljer något i dessa. Då jag inte hört några stå där och sälja mer än på skyltsöndagen. 

 

Sen säger de att det är så mycket folk i rörelser och handeln ökar är det bara kosmetiskt som bodarna står där. Om det är så mycket folk i rörelser som det hävdas varför verkar det inte som det finnas intresse från föreningar att vara i dessa. Kanske är det bara en skröna om rörelselivet i Kinna centrum och dessa bodar kostrar så mycket att hyra att ingen förening eller tillfällig näringsidkare anser det är lönsamt att stå där.


Av Bengt Bertilsson - 9 december 2019 07:32


Kan tro det är våren som är på gång inte vintern för i min plantering där växer ogräset grönt just nu. Ogräs är dett faktiskt inte om jag tänker efter för denna växt är ätbar och lämplig i sallad. 

 

Det känns lite som naturen är i obalans mot förr eller så förtränger vi historien. Vi har förvisso haft nästan 10 minusgrader men vi har haft nästan 10 plusgrader också denna månad. Vi fick lite snö någon dag men för övrigt har det regnat mer eller mindre varje dag och har det varit uppehåll så har solen mestadels lyst med sin frånvaro


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards