Alla inlägg under november 2020

Av Bengt Bertilsson - 7 november 2020 06:00

Spegel, spegel på vägen där säg vem som vackrast är 

 

Är det jag  
  

Eller är det jag 

 

Kanske är det frågan vilket håll det är 

Av Bengt Bertilsson - 6 november 2020 09:38

Får se upp när jag ger mig ut i skogen numera när träden hänger över skogsvägar och stigar lite överallt och efter hand som regnet faller verkar det som träden gör det också 

 

Gamla träd ger vika nu när marken är blöt och ibland så ligger de tvärs över vägen också 

   


Av Bengt Bertilsson - 5 november 2020 06:00

Gav mig ut på vandring mellan regnskurarna och solskenet och konstatera det har kommit mycket regn senaste tiden.

 

Vattendragen är välfyllda men ändå inte mer än normalt när jag ser i historiken i bloggen och ett besök där förra året vid samma tid se själva. Nedre delen där jag mestadels brukar hålla till 

         

Mycket vatten så mycket har jag nog inte sett någon gång detta år 




Av Bengt Bertilsson - 4 november 2020 06:30

Viadukten i Berghem 
 

Ett minne blottt att vi körde över för idag kör vi under 

Av Bengt Bertilsson - 3 november 2020 09:30

Om tåget inte gick att åka med från Berghemsstation under några år så kunde man ta bilen istället och ta järnvägsspåret till hjälp för att komma vidare mot Borås och Herrljunga 

   

Foto  "Berghem sett mot Herrljunga". fotograf okänd digitaltmuseum.se

 


Av Bengt Bertilsson - 2 november 2020 06:00

Berghems järnvägsstation när den var nybyggd och på bilden skall det vara personalen som står uppställd enl info som framgår på digitalmuseum.se

   

Stationen upphörde1969 och ersattes då av en "plåtstins" där en del tåg stannade. Kom man till fel tåg sträckte lokföraren ut huvudet och ropade: " Tåget stannar inte här".


    

Namnet ändrades 1990 till Viskadalsbanan och hör inte längre till SJ utan är länsjärnväg, men alla tåg stannar än så länge för av- och påstigning.

Text: Inger Dahlgren

Av Bengt Bertilsson - 1 november 2020 06:00

Järnvägen

Järnvägen Borås-Varberg, invigd 1880, går genom Berghem. Tågen stannade vid en s.k anhalt vid Berghems mejeri med på- och avstigning innan det efter många års kamp blev en station för både person- och godstrafik 1918 nära Hulta tegelbruks lastkaj.

 

(utdrag ur skrivelse till Järnvägsstyrelsen för att få station i Berghem)


"Lantbrukare inom kommunen hafva ganska svårt att kunna reda sig med så långt afstånd till stationen. Å Viskans södra sida äro fem bysamhällen Staxered, Desarehult, Hattestad, Guntorp och Lekvad som nu hafva 1 till 3⁄4 mil till närmaste station, och på den norra sidan av Viskan hafva vi lika många, Hulatorp, Berghem, Torp, Dala, Syltered och Skoghem förutom flere handlande och väfvnadsförläggare."

 

1 maj 1907 (undertecknat av Andrew Larsson, Oak Hill och Anders Bengtsson, Lekvad)

Stationen upphörde1969 och ersattes då av en "plåtstins" där en del tåg stannade. Kom man till fel tåg sträckte lokföraren ut huvudet och ropade: " Tåget stannar inte här".

Namnet ändrades 1990 till Viskadalsbanan och hör inte längre till SJ utan är länsjärnväg, men alla tåg stannar än så länge för av- och påstigning.

Text: Inger Dahlgren


Foto ovan digitaltmuseum fotograf okänd)

Har sett ett annat fotografi och letat efter med som de sa förr "med ljus och lykta" men inte funnit detta utan de som jag fann var en fråga i ett forum om detta. Fast det kan vara det som finns överst då beskrivningen stämmer lite.  


Hulta tegelbruk låg på andra sidan bangården och hade ett mindre system av spår för interna transporter och transporter upp till järnvägen. Man hade en lång lastkaj i norra änden på bangården dit det gick spår från bruket. Avståndet mellan bruket och lastkajen borde nog varit ca 1 km.

Så ni som vet mer skriv ner och dokumentera er bygds historia den försvinner med generationer som lämna perrongen





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards