Alla inlägg under januari 2021

Av Bengt Bertilsson - 6 januari 2021 06:15

En bild som jag tror flertalet upplevt i dessa Corona tider och plötsligt har flertalet blivit ett med naturen och vi samlas kring lägerelden som våra förfäder gjorde

 

Av Bengt Bertilsson - 6 januari 2021 06:00

Lyckat eller misslyckat fotografi?

Kan inte bestämma mig för vilket då det speglar sig samtidigt som det speglar naturen jag ser   

Foto · Natur
Av Bengt Bertilsson - 5 januari 2021 06:00

Västra Ringsjön ligger spegelblank och isfri fast det skall vara vinter nu men detta år är sig inte likt som förr eller så har jag förträngt att det var inte vinter förr heller utan detta är något vi tror utan att veta. Dessa fotografier togs den 2 jan och tycker du att de liknar varandra så är detta bara visuellt då varje foto skiljer sig åt p.g.a jag försöker hitta rätt bländare och slutare 

                 

Foto · Natur
Av Bengt Bertilsson - 4 januari 2021 06:00

Fantasi spelar ett spratt eller så är det vanliga att jag vill se att det är något annat när jag ser det lite klarare

 

Men ibland så har jag fel inställning och det syns knappt

 

När jag sen lyckas vrida och justera och trycker av så blir det fel ändå

 

Men nog liknar det ett grönt murmeldjur med lite fantasi för dessa finns inte 



Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2021 09:42

I slutet av 2020 konstaterade vi att Mark kommun rasade ännu längre ner i rankningen som ”Bästa skolkommun 2020” och rankas nu på plats 247. Om detta återspeglas i en undersökning som nu presenterats kanske var och en själv får bedöma.

Enligt Sveriges regioner och kommuners mätning Öppna jämförelser sjunker antalet elever i årskurs 9 som uppnår kunskapskraven i samtliga ämnen från 73,1% år 2019 till 62,9% i år i Sjuhärad där Marks kommun ingår.


Detta konstatera radio 7 i två inslag Var Marks kommun ligger någonstans i undersökningen nämner de inte. Men siffrorna för Marks skolor får vi hämta på Öppna jämförelser för grundskolan 2020 i Kolada (se bild)
 

Den som vill lyssna på radio 7 utsändning i ämnet

Bollebygd toppar listan i Sjuhärad för elever med fullständiga betyg https://sverigesradio.se/artikel/7637284
Antalet elever med fullständiga betyg minskar i Herrljunga kommun

Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2021 06:00

Ett nästan totalt misslyckande – det är slutsatsen när Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen utvärderat hur långt Västra Götaland kommit med sina miljömål 2020 – istället pekar utvecklingen åt fel håll för flera av dem.

          

"Vi behöver ställa om industrin i Västra Götaland för att få ner utsläppen rejält", säger Gerda Roupe, utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

       

"Vi borde vara bättre på att sätta upp kortsiktiga mål, inte bara långsiktiga", säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren. 

 

Om dessa fotografier på mossväxt på träd skall vara ett tecken på detta kanske är min egen hemmasnickrade teori men påfallande de senaste åren är en ökad växtlighet av mossor på träd i min omgivning 

Av Bengt Bertilsson - 2 januari 2021 07:59

Nytt år och första dagen grå och trist, tog jag mig en skogspromenad på gamla skogsstigar som är på väg att växa igen då det inte ens verkar finnas några djur som går där ens längre. Efter en stunds vandring finns det en gammal jordkällare som lär vara från 1800 - talet som står där fortvarande intakt är fantastiskt. De gamla gärderna runt den ligger öde sedan många år och lär knappast synas om 100 år men källan lär nog finnas kvar för eftervärlden  

 

På vägen hem slog plötsligt vädret om och långt bort i SV tändes i horisonten ljuset sent på eftermiddagen. Var detta bara ett spel för galleriet då snöblask kom några timmar senare och nattemperaturen sjönk ner runt nollan. 

Av Bengt Bertilsson - 1 januari 2021 07:35

2020 var skottår och detta verkar avslutas som detta också om jag skall tolka natten händelse på nätet och detta är ändå bara en skumning då allt har inte inrapporterats 
En tradition har vi dock brutits detta år och vi har inte varit ute och kört i arla morgonstund då hustrun fick ändrat arbetsplats från morgon till eftermiddag missar vi uppståndelsen på morgon i Skene där det mesta lyste med sin frånvaro. 

Vad har då hänt i natt 

Nyårskvällen och natten har varit stökig i landet – trots pandemin. En mängd olyckor, brott och vårdslösa fyrverkeriskjutningar har rapporterats. På flera håll har polis attackerats med raketer.
Det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket fler än vad vi hade förväntat oss, säger Morten Gunneng vid polisregion Väst.

Runt om i landet vittnar polisen om en hektisk nyårsafton och en intensiv nyårsnatt.

På Möllevångstorget i Malmö samlades folk för traditionsenligt nyårsfirande trots uppmaningar om att undvika folksamlingar. Raketer avfyrades på både höjden och tvären,

– Vi har haft väldigt många samtal om fyrverkeriskjutningar. Man skjuter med raketer mot folk och mot byggnader. Vi får samtal från hela regionen, även de mindre orterna, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Den regionen hade strax före klockan 01 på nyårsnatten fått in 357 fyrverkerirelaterade samtal det senaste dygnet, vilket var över 100 fler larm än vid samma tid förra året.

I samband med ett storbråk mellan ett 20-tal personer i Klippan strax efter tolvslaget fick dessutom en man i 20-årsåldern allvarliga, men inte livshotande stick- eller skärskador. Under natten kunde två personer gripas misstänkta för mordförsök.

Vårdslöst skjutande

Vårdslöst skjutande med raketer och smällare rapporteras även från Stockholm och Gotland, där polisregionen mellan klockan 21 och 02 registrerade 585 händelserapporter, vilket är 116 fler än förra året. Så vitt Stockholmspolisen känner till har dock ingen skadats allvarligt av pyrotekniken.

I Sollentuna, norr om Stockholm, sköt till exempel ungdomar med munskydd raketer mot poliser några timmar före tolvslaget. Polisen har gjort en anmälan om blåljussabotage.

I polisregion Väst har det skett ett tiotal knivskärningar och ett tiotal rån, bedömer vakthavande befäl Morten Gunneng.

– Efter tolvslaget fick vi det ganska stökigt. Det är inga stora händelser, men det tar rätt lång tid att sammanställa allt, det spretar rätt så mycket, säger han.

 

Stenkastning mot polis

Precis som sina kollegor på andra håll i landet vittnar han om många larm om störande raketskjutningar.

– Vi har haft några situationer där polispersonal har blivit beskjuten. Vi har även haft stenkastning mot polis.

I Mölndal blev en man i 20-årsåldern knivhuggen vid klockan 22.30 på nyårsaftonen.

– Han blev utan förvarning huggen i ryggen och fördes till Sahlgrenska med ambulans, säger Morten Gunneng.

Mannens skador ska inte vara livshotande och polisen utreder knivhuggningen som synnerligen grov misshandel.

"Annorlunda"

Morten Gunneng beskriver årets nyårsnatt som annorlunda.

– Det är inte det här krogrelaterade stöket, men det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket mer folk än vad vi hade förväntat oss. Vi har även ingripit lite grann mot svartklubbar som har börjat poppa upp.

Det rapporteras också om många mindre bränder, ofta orsakade av raketer och fyrverkerier.

"Kvällen/natten har präglats av att polisen fått samtal om att personer har hanterat raketer med dåligt omdöme i orter i hela Jämtland/Härjedalen", skriver polisen i Jämtlands län.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards