Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - Måndag 4 sept 08:45

Trotts många besök uppe i Tännäs så har det aldrig blivit av att besöka Myskoxarna men någon gång skall vara den första.

Myskoxen ett magnifika djur som inte något direkt kanske önskvärt att möta eller springa på ute i skogen, då det är ett djur som kan stångas rejält och skyddar varandra och går till anfall om vi kommer förnärma säger de som plötsligt sprungit på dessa djur.
Fast att få se dessa i det fria hade självklart varit en annan upplevelse. Att enbart se dessa i ett hägn var inte den riktiga ha, ha, upplevelsen jag trodde det skulle vara.  Är det troligen det närmaste som vi fick/får komma en myskoxe.
Även om jag låter lite negativ är det värt ett besök och mycket hänger på vem av guiderna kanske som är med 

         

Myskoxarna är de sista av de stora istidsdjuren. De levde tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar under den senaste istiden, bl. a. i vårt land. Mammutar och ullhåriga noshörningar är utdöda sedan länge, medan myskoxarna lever kvar i de karga och kalla tundraområdena längst i norr.

Visste du att
För att stärka den genetiska basen i myskoxstammen har utplantering av individer från djurparker till det vilda skett. Järvzoo har varit delaktiga i sådan utplantering.
En ungtjur på vandring hamnade en gång ända nere i Färila i Hälsingland, där den sövdes och flyttades tillbaka till västra Härjedalen.
Myskoxen luktar inte mysk, och namnet är på så vis missvisande, men myskoxen har däremot doftkörtlar som sitter framför/nedanför ögonen. Dessa körtlar sväller kraftigt under brunsten och avger ett sekret som luktar starkt (men inte av mysk).
En vuxen myskoxe kan fälla 2,5 kg bottenull. Ett halvt kilo som spinns till 40-fibrig tråd skulle räcka till en 40 km lång tråd!
Myskoxar är fridsamma djur men blir de irriterade och går till anfall kan de vara livsfarliga. Man ska helst inte gå närmre än 200 meter myskoxar.

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Söndag 3 sept 06:00

Husdjur är kanske att ta i men det finns de som äger dessa fast de går fritt omkring och strövar är de en vanlig syn som vi nästan varje dag såg inpåknuten eller så såg vi dessa när vi var ute och körde på vägarna under vår semesteervistelse i Fjällvattnet uppe i Tännäs

     

De n'ärmaste dagarna kommer jag att publisera bilder från semestervistelse uppe i fjällvärlden  


Djur · Natur
ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Lördag 2 sept 06:00

Jag plantera inga solrosor detta gör mina vinterfågler själv och en har fått växa i mitt trädgårdsland.

 

Nu kan de skörda de också

   

Av Bengt Bertilsson - Fredag 1 sept 06:00

Årets potatisskörd upplockad, kanske inte mycket för världen och räcker knappast hela vintersäsongen. Men några skrovmål blir det och vi har plockat upp lika mycket och jag satte 2 kg potatis och fått 8 kg totalt

 

Däremot hade jag inte satt några prydnads pumpor men dessa växer vilt i min kompost och i tron att det var gurkplanta planterade jag en planta i en kruka och det blev en liten pumpa av den.

 

Däremot satte jag gurkplantor och detta är första skörden  

 

Några rabarber hittade jag också 

 

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 31 aug 06:00

Skogspromenad och plötsligt så lyser solen likt en strålkastare upp en glänta som fånga min blick

 

Vad det är för svamp låter jag vara osagt men vacker i solskenet tristar jag ändå påstå det kan vara tofsskivling.

  vattendropparna som samlats på svamphatten blänker vem vill plocka dessa.

   

Så jag avstod att förstöra ett naturkonstverk

Svamp · Svamp · Svamp
Av Bengt Bertilsson - Onsdag 30 aug 06:00

Äntligen lite vatten i våra små vattendrag och Kvarnbäcken fått liv på nytt kan vi Markbor som vet var den ligger njuta. Skulle du inte veta var denna rinner så finns fler små bäckar i Mark där du kan uppleva samma känsla gäller det bara att vara där när det plötsligt händer solen lyser genom grenverket och skapar bilden åt dig 

            

Natur · Skog
Av Bengt Bertilsson - Tisdag 29 aug 07:05

Fäfotsodling i alla ära så blir det mycket finare när jag rensat bort ogräset i trädgårdslandet

       

Av Bengt Bertilsson - Måndag 28 aug 07:06

Blomkålssvamp (Sparassis crispa) är en ätlig svamp som växer i tallskog som parasitroten eller stammen på gamla tallar. Svampens fruktkropp består av en mycket liten fot, några få centimeter, och en mångflikig och månggrenad struktur som knappast kan kallas "hatt". Svampens struktur påminner om blomkål eller hjärnvindlingar.

 

Blomkålssvampen kan växa till 20-30 centimeters storlek, men även större exemplar förekommer. Säsong: september-oktober.

 
Närbild av den krusiga fruktkroppen

Den mjälla smaken och lena konsistensen gör blomkålssvampen en utmärkt matsvamp, men svampens månggrenade struktur gör den svår att rensa från insekter som kryper i den och jord som svampen vuxit igenom. Enklast rensas blomkålssvampen genom att låta den ligga i vatten ett tag; ett stänk vinäger får dessutom eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se