Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 7 jan 06:00

En ny utflykt och besök i Mariebergsparken där vi tände en brasa och fikade, sen blev det en vandring i parken och besök i fornminnes bygget som växt sedan vi var där förra gången och detta noterade också barnbarnen 

             

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Måndag 6 jan 07:20

Spelar det någon roll att vi Markbor sparar på elförbrukningen i tron att vi sparar pengar?
Glöm detta elbolagen både Vattenfall och E.ON har höjt elnätsavgifterna med omkring 40 procent under den senaste femårsperioden så de har kompenserat sig för prisbortfallet. Sen heter det att de investera i elnätet samtidigt som staten fått in stor vinstutdelning.
Nu stänger de ner kärnkraften på Ringhals, (på ont och gott då det finns de som gillar detta också) Risken finns för att eltillgången minskar oavsett om det inte blåser mer eller sol skiner. Sen kan vi hoppas på att det regnar mer så det produceras el via vattenkraften.
Bortfallet måste kompenseras på något sätt annars tvingas vi spara ännu mer och då kommer elbolagen på nytt kompensera sig genom att höja sina avgifter   

http://nilsholgersson.nu/rapporter/rapport-2019/el-2019/


 


Detta påverkar andra kostader också och det är inte billigt att bo i Marks kommun om vi jämför med andra i får omgivning när vi kollar vad kostar det att bo i kommun när de räknat in samtliga kostnader va avfall el värme etc och gäller främst då boende i centralorten där hyresgästföreningen beräknat sina uppgifter på

Jämfört med några kommuner i vår omgivning. Gå in på länken och läs mer och jämför


http://nilsholgersson.nu/rapporter/rapport-2019/totalt-2019/

 

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Söndag 5 jan 06:00

Samtidigt så försöker jag lära mig fota med M -läge men det blir bara fel idag så tog flera kort med M och trodde jag hade hittat ett läge för bländare och slutare men missade då istället ISO och det blev en misslyckade foton utom ett för tur i oturen tog ett kort på auto Skall man använda sig av auto på ISO i början för det verkar som att jag klarar inte att hålla tre saker igång samtidigt

 
Bild ett M-läge 1/ f 5,6 35 mm ISO 100

 

Bild två Auto 1/60 f 6,3 32,5 ISO 800

Av Bengt Bertilsson - Lördag 4 jan 08:45

Åska, hagel, storm och strömavbrott, detta skriver de på om på Facebook denna morgon.
Själva har vi inte märkt detta mer än att det blåst lite ute. Men när ljuset från moder sol lyser upp omgivningen ser jag förödelsen som gått fram här utanför på min farstutrappa och i omgivningen 
       
Enl SMHI väderkarta på radarbilder finns det åska i ett stråk som gått över Mark men vi sov gott   
   

Av Bengt Bertilsson - Lördag 4 jan 06:00

Nog har jag hört talas om att tomten fastna i brevlådan men frågan är om han inte tappat det helt och hållet här

     

Fast det är kanske inte tomtens skägg utan ludder från en päls av något djur som ligger på marken 

Av Bengt Bertilsson - Fredag 3 jan 06:00

Efter nyår så brukar jag hitta raket ute i naturen men nu är det förbjudit med fyrverkerier på pinne. Men det verkar som det finnas annat i vägdiket.

 
Kan detta kanske kommit från en smällkaramell 
kanske

 

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 2 jan 06:00

1 januari 2020 6 plusgrader gråmulet väder och det liknar mer som det drar ihop sig till våren inte vintern.

 

Kommer och går på byvägen här utanför och plötsligt får jag se något brunaktigt framför mig, visar sig vara årets första padda sittandes på asfalten.


 

Något frusen får jag nog erkänna den såg ut och lite vilsekommen också tog jag upp den i min hand för att se om den överhuvudtaget levde.

   

Jo det gjorde den men det var nog inte mer, så jag tog den och la ner den försiktigt i vägdike och tog lite gräs och stoppa över den för att den kanske isolera lite.

   

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 1 jan 06:00

En miljon människor lever i digitalt utanförskap, enligt rapporten Svenskarna och Internet. Av dem är omkring 746 000 personer över 65 år.


 


För äldre kan det bli en dyr historia att stå utanför det digitala samhället.


Fram till för bara några år gick det förhållandevis bra att stå utanför internet. De flesta vardagsärenden har kunnat skötas genom post eller telefon, och den som behövde hjälp med en betalning eller insättning kunde gå till sitt lokala bankkontor.

Men när bankkontoren blir färre och allt fler samhällstjänster blir digitala är risken att vissa grupper stängs ute.

Pensionärernas Riksförbund (PRO) får ofta samtal och brev från uppgivna medlemmar som på grund av att de saknar tillgång till internet eller den senaste tekniken. Att stå utanför internet innebär också en högre kostnad.

– Vi vet att mycket i vardagen blir dyrare för dessa äldre. De som betalar räkningar mer traditionellt med pappersfaktura får betala en högre kostnad, och vill man köpa tågbiljetten över disk är det dyrare, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.


Får betala mer

Den som exempelvis betalar fem fakturor med 50 kronor i fakturaavgift får betala 3 000 kronor extra på ett år.

För kunder som vill köpa sin tågbiljett med SJ över disk eller över telefon tas det ut en serviceavgift på 100 kronor.

"För närvarande är det 100 kronor för manuellt köp, både i resebutik och via telefon. Avgiften är densamma oberoende av biljettens pris eller hur många resor som bokas vid samma tillfälle", skriver SJ i en kommentar.

För äldre som använder fast telefoni kan det också bli dyrt. I september 2017 höjde exempelvis Telia priset för fast telefoni från 165 kronor i månanden till 205 kronor. I april i år höjdes priset ytterligare till 329 kronor i månaden.

Men enligt Telia är det billigare då alla samtal inom Sverige ingår i det nya priset.


"För många har det ändå blivit billigare. Nu kan man ringa precis hur mycket och länge man vill, vilket vi hoppas gör det ännu enklare för många att hålla kontakt med familj och vänner", skriver Telia i ett mejl.


Tid också en kostnad

 

I dag finns möjligheten att sköta sin deklaration via digital brevlåda. Då kan man få skatteåterbäringen snabbare jämfört med den vanliga posten. Men eftersom att många äldre saknar tillgång till digitala tjänster behöver de vänta längre på pengarna, säger Christina Tallberg.

– Det drabbar särskilt många äldre kvinnor som har låga pensioner och kanske dessutom är ensamstående. Det borde vara grupperna med minst ekonomi som får tillbaka pengarna snabbt, inte de som har det bäst ställt.

Den som saknar internet behöva vänta i långa köer i telefon för att få göra ärenden.

– Tid är också en kostnad. Att komma fram till kundtjänsten på banken kan ta en halvtimme, och du kommer snabbare fram till vårdcentralen om du bokar tid eller beställer medicin på nätet. Det är inte alla som har moderna mobiltelefoner, de sitter krampaktigt med luren.


Utbildar äldre

 

PRO har hållit i studiecirklar sedan 90-talet för att utbilda äldre i ny teknik.

– Varenda PRO-förening i vårt land jobbar med detta, det är en av de vanligaste aktiviteterna som finns i våra föreningar. Vi skulle vilja göra ännu mer, men det som bromsar är tillgången till lokaler och ledare.

Hon berättar att en del pensionärer som deltar säger att det är försent att lära sig, och känner en stor uppgivenhet och ibland frustration över att samhället springer iväg från dem.

– Bland en del äldre män kan det vara svårare. Vissa känner att det förväntas av dem att de ska vara duktiga på teknik, och vill inte erkänna att de inte kan. Men väldigt många, inte minst kvinnor är nyfikna på att lära sig nya saker.

Fanny Hällegårdh/TT


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se