Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - Måndag 12 aug 06:15

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se. Detta tänker jag på när jag titt som tätt hittar dessa små grodor ute i skogen eller är det små paddor kanske

   

 

Lite större padda fann jag i pannrummet i våras, den hade troligen följt med in i pannrummet med en av vedlådorena jag burit in och där dött i värmen och blivit en mummier faktiskt. Jag la de utanför källartrappan och där har den fått ligga hela sommaren 

   

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Måndag 12 aug 06:00

Visst minns jag 50-talet och skolstarten, minnesvärd dag. Föräldrarna längst bak och hela livet låg framför en. Hur skoltiden sen upplevdes det är en annan historia. Då ju mer jag tänker på den inser jag att den var inte så rolig, även om den inte var bedrövlig.  

 

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Söndag 11 aug 06:15

Återigen har jag fått bevittna den enes bröd den andras död. Uppe i den västra Ringsjön finns det sjöfågel men det är sällan jag lyckats se de då de är mycket skygga eller så ligger de långt bort så de knappt går att se vilka det är. 

 
Nu senast fick jag se något vitt som flöt på vattnet, först tyckte jag det såg ut som något skumliknande, men när jag kom närmare såg jag det var fjädrar. Frågan var dock vems

         

Gäss 

Av Bengt Bertilsson - Söndag 11 aug 06:00

Frys, frysskåp och frysbox, är en teknisk apparat som används för att frysa livsmedel och andra varor till temperaturer under 0 grader Celsius. Ett frysskåp ser utvändigt oftast ut som ett kylskåp och ställs ofta bredvid ett sådant, såvida de inte är sammanbyggda med frysskåpet i regel nedanför. Frysboxen har lucka på ovansidan och ställs ofta inte i köket, utan i ett förråd eller källare. Luftens naturliga fuktighet utfälls i form av frost inuti frysen, främst på köldmediekanalerna. Tjocka lager frost ökar elförbrukningen, och blir det alltför mycket frost på kylelementet kan frysen få svårt att hålla temperaturen tillräckligt låg. Frysar måste därför avfrostas regelbundet, vilket på en del apparater kan göras automatiskt. Smältvattnet leds då till en vattenbehållare intill kompressorn. Kompressorn blir varm under drift, och dess värme förångar smältvattnet som återgår till den luft fukten kom från.

Frysarna kom för hemmabruk under 1950-talet och 1956 presenterade Electrolux sin första frysbox, City Box. Namnet Frysbox förekommer i svenska media från 1948

 

Denna minns jag i begynnelsen och dessa frysförpakningar likaså som jag själv var med att sälja i Konsum butiken i Unnaryd 

Av Bengt Bertilsson - Lördag 10 aug 14:35

Det var egentligen rommarana som skapade underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera. Likheten är kanske mer symbolisk idag då besökare fick allt betala kalaset via skattsedeln

Anledningen till det är att kommunen dragit åt svångremmen och det blev bara en Sommar Fredag var att politikerna valt att istället lägga de 900 000 kronor som sparas in på annat som till exempel vård och skola.


Om det finns kommuninnevånare som sväljer detta argument får vara upp till betraktaren, men jag sväljer inre politikerna argument för den besparing som Marks kommun gjort den har vi kommuninnevånare nu betalat av en chefs fallskärm som kommunledningen frikostigt gett två chefer i kommunen vid årsskiftet


Jag ifrågasätter inte själva festligheten fast där finns mycket att utreda hur syftet helga medel för torgets butiker som stängdes inne bakam staket och krogarnas lycka till efterfesterna.
Kinna centrum var tämligen lugnt tills aktiviteterna på torget började vid 18 - tiden.
Underhållning i stationsparken lockade inte så många och de barnaktiviteter som fanns var själva lekplatsen   


Sommarfredag – då fylls torget

 

Artisterna avlöste varandra på scenen och publiken på Mor Kerstins torg trivdes. Att kommunen sparat in och kör en sommarfredag i stället för fyra, verkade inte bekomma besökarna.

Tur med vädret är kanske ett slitet uttryck, men stämmer mer än väl in på arrangemanget på Mor Kerstins torg på fredagskvällen. Vid 19-tiden visade termometern fortfarande plus 24 grader och solen sken från en blå himmel.

Att vädret var bra märktes tydligt, många hade samlats på restaurangernas och kaféernas uteserveringar för att njuta av kvällen. Flera som BT pratade med var också nöjda med det utbud som bjöds på scenen.

Veronika Johansson från Bollebygd hade tagit med sig sin mamma.

– Vi har bland annat kommit hit för att lyssna på Shirley Clamp, sa hon och tillade att det överlag var en bra blandning av artister.

Allt eftersom kvällen rullade på blev det allt trängre på Mor Kerstins torg. Inledningsvis när ståuppkomikern Tobias Erehed från norrländska Tärnaby uppträdde var det ganska glest bland publiken framför scenen. Efter uppmaningar från komikern att publiken skulle komma lite närmare tätnade leden något.

En halvtimme senare var det dock desto trängre på torget. Då var det nämligen dags för det unga stjärnskottet Saga Ludvigsson att uppträda, med sig hade sångerskan också fyra dansare på scenen. Efter en kort paus tog sedan lokala bandet Slam över scenen och alla som gillar Magnus Ugglas låtar tog då ett eller två steg fram mot scenen. Vid 21-tiden tog Shirley Clamp över taktpinnen.

Årets Sommarfredagar i Mark har bantats ner rejält jämfört med tidigare år. Istället för fyra tillfällen tidigare blev det bara ett den här sommaren. Anledningen till det är att kommunen dragit åt svångremmen och valt att istället lägga de 900 000 kronor som sparas in på annat som till exempel vård och skola.

– Jag tror att det lönar sig i längden att bara köra en gång per sommar, då kommer det mer folk vid det tillfället och blir bättre gemenskap, säger Bollebygdsbon Yvonne Carlsson.

Hon fick delvis medhåll av Markbon Åse Johansson.

– Man får inte ta bort för mycket av det som är roligt. Det är viktigt att det händer något, men går pengarna till något som är bra så känns det okej, säger hon.

Åses vänner vid fikabordet, Maivor Andersson och Åse Svensson, nickar instämmande.

– Vi brukar gå på Sommarfredag när det arrangeras och andra arrangemang också för den delen, säger Maivor.

TEXT OCH FOTO

HÅKAN ROSENQVIST

http://www.bt.se/mark/sommarfredag-da-blir-det-trangt-pa-torget/
Av Bengt Bertilsson - Lördag 10 aug 06:15

Köpte en påse med majsfrön, men det visade sig att det fanns inget trädgårdsland ledigt så detta har jag sått i kruka och placerat i söderläge där det verkar trivas mer än vad blommorna gjort ovanför.

 

Nu börjar det hända saker med dessa. Fast jag vet inte om det blir några kolvar men detta återstår att vänta på att se

     

Som du kanske såg så finns det en vakt och den har lyckats bita mig en gång

   

Av Bengt Bertilsson - Lördag 10 aug 06:00

Under den aktiva karriären körde han Saab-bilar (ofta en röd Saab 96), till en början privat men under större delen som fabriksförare för Saab.

Smeknamnet "Carlsson på taket" fick han vid SM-tävlingen Sörmlandsrundan. Carlsson åkte av vägen och bilen rullade över på taket. C-G Hammarlund startade efter honom och såg eländet när han passerade. Vid den efterföljande kontrollen frågade funktionären efter Carlsson som borde ha kommit. Hammarlund svarade "Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?"[1] I Sveriges enda radiokanal sändes vid den tiden Astrid Lindgrens barnbok, Karlsson på taket, som radiounderhållning på lördagarna. Så namnet "Carlsson på taket" var mycket aktuellt vid denna tid. Internationellt var Erik Carlsson mer känd som "Mr Saab".[3]

Bland de många framgångarna var troligen de tre raka segrarna i RAC-rallyt och de två raka i Monte Carlo-rallyt de mest kända.[1] Erik har själv nämnt de båda andraplatserna i Spa-Sofia-Liège-rallyt som de största prestationerna.

Efter att han slutat tävla 1970 fortsatte han som testförare[1] och arbetade i olika PR-sammanhang för Saab.

      

Av Bengt Bertilsson - Fredag 9 aug 06:15

Erica tetralix, klockljung men det sattt långt inne innan jag fick veta detta. Kan förstås också bero jag aldrig noterat denna ljungväxt, bara hört talas om den. 

                        

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se