Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - 22 oktober 2019 06:00

Oktober och hösten kommit - 5 minus och gräset ute på den gamla beteshagen var insvept i rimfrost och det glimmade lite överallt efterhand som solstrålarna träffade iskristallerna

                           

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - 21 oktober 2019 06:00

Hösten är här och med den rimfrost och solsken bäddas växter in i iskristaller om bilderna ser likvärdiga ut är detta p.g.a olika kameror och test av objektiv

               

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - 20 oktober 2019 06:00

Dags att skörda och dra upp ser det ut att vara mycket plast och lite grönsaker för ögat.

         

När jag skurit bort plasten så blev det ändå en hel del smått och gott och det går att använda det mesta.

 

Tvättade dessa vilket kanske inte är bra men vi har provat både otvättade som tvättade poch resultatet brukar vara likvärdigt i förvaringssyfte

     

T.o.m de som är minst är också användbara och jättegoda att äta

Av Bengt Bertilsson - 19 oktober 2019 06:00

Bästa förvaringen av grönsaker sägs vara att de får vara kvar i jorden om de inte tar skada av detta förstås. Så våra morötter och rödbetor har fått stå kvar i ballkragarna och om de växt så har detta bara varit bra för som regel sår jag tätt och då behöver de stå länge och växa för att det skall bli något av det.

   

Hela säsongen har fiberduken fått ligga på för att skydda gräönsakerna mot rådjuren som gärna går över vår trädgårdslandet och jag vet inte om de gillar morötter och rödbetor våga jag inte cjåhansa och ta bort duken. 
Sen har vi haft förr grävling också och de ger sig gärna på all odling i jakt efter mask och andra godsaker som kan finnas i jorden.

   

Höst och frosten har också kommit och duken skyddar mot frost men det var dags att jag tog bort duken och kollade och där fanns det både morötter och rödbetor. I morgon så redovisar jagh skörden

Av Bengt Bertilsson - 18 oktober 2019 06:00

Moderaterna vill att länsstyrelserna avverkar och tar bort döda träd ur naturreservat för att stoppa spridningen av granbarkborren. Partiledaren Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att man inte kan inte använda biologisk mångfald som ursäkt. 
Vilka kunskaper Ulf besitter i frågan avslöjas direkt

Erik Hellberg Meschaks på Naturvårdsverket säger dock att varje naturreservat är unikt och vilka åtgärder som är lämpliga varierar från område till område. I vissa områden är granbarkborren en naturlig art, som bidrar till den biologiska mångfalden.

– När barkborren angriper träd i ett naturreservat bedömer förvaltaren om detta är positivt eller negativt för områdets syfte. Är det positivt får angreppen normalt fortsätta. Är det negativt så får förvaltaren avgöra vad som kan göras. I många naturreservat med lövskog har man redan avverkat gran under den gångna sommaren, säger Erik Hellberg Meschaks.


Södra Skogsägarna hade plockat fram några stockar som var kraftigt angripna och sen skickadee de upp partiledaren Ulf Kristersson i luften för att se vilka skador. 
– För enskilda skogsägare har detta jättestor betydelse. Det är en enorm värdeförlust i den skadade skogen, säger Henrik Holmberg från Södra skogsägarna.
Visst och undra vilka skogsområden de flög över?
Var det naturreservat eller var det privata skogsmarker?

Oavsett det är stora värden som går förlorade för skogsägaren, men det borde kanske också ligga i skogsägaren intressen att se till att grogrunden inte finns där.

                       

 

Av Bengt Bertilsson - 17 oktober 2019 06:00

Ett besök uppe i Kvarnåsbäcken övre del avslöjar att det är inget större vattenflöde denna höst och kommer det inget höstregn som fyller på förråden längre upp kan det bli konsekvenser framledes 

           

Av Bengt Bertilsson - 16 oktober 2019 06:00

Ofta när jag går ute i en skog så hittar jag stigar visa bara dyker upp andra ser man knappt 

               

Ibland är det en gammal körväg och då kan det vara som diken vattenfyllda också 

   

PLötsligt så försvinner stigen och detta förvånar mig verkligen

          

Så det blir att söka nya vägar på frihand istället

Av Bengt Bertilsson - 15 oktober 2019 06:00

Ögat plockar svampen mestadels och då kan man hittar många också 

       

En svamp som brukar synas där det finns en stubbe under mossan har jag noterat förr

     

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se