Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - Lördag 27 juli 06:00

Alla dessa äpple odlingar som finns i Kivik och de finns faktiskt bara i Kivik tyckte vi oss bara se imponera. Dock så verkar det som årets skörd inte blir så stor p.g.a av torkan förra året 

   

Att torkan påverkat såg vi också då en hel odling gjort sitt 

      

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Fredag 26 juli 06:30

Årets vinbärsskörd blev inte mycket av i år. De svarta vinbären tog frosten och det blev inga bär.

       

De röda dessa har fåglarna hunnit äta det mesta av innan de mognat.Men 1½ liter lyckades jag rädda.

     

De vita vinbären ratas av fåglarna men jag har bara en buske i år som gett bär fick vi 1 liter allt något. 

ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Fredag 26 juli 06:15

Det lokal husorganet BT skriver om nya forn fynd i Berghemstrakten och vi kunde läsa i våras om fornfynd vid grävningar på Sahara.


Intressanta fynd men egentligen inte så överraskade men intressanta i ett sammanhang om hur vår bygd befolkades se vi stråket utmed Viskan och att de vill gräva även i Kattunga så kan vi ställa oss frågan var stod vaggan i MARK .
De nya fynden i närheten av järnvägen skrev Inger Dahlgren för många år sedan och detta fynd bekräfta hennes egna forskningar i Berghems Historia
http://byalag.se/byalag_page.asp?bid=13&pid=290


Fornfynd funna

 

Inför de planerade vattenledningarna och cykelvägen har arkeologiska utgrävningar gjorts. Fyndet: fornlämningar från järnåldern.

SKENE/BERGHEM. Det var under förra veckan som länsstyrelsen, på uppdrag av Marks kommun, utförde undersökningarna på flera ställen mellan Skene och Berghem. Trots att förundersökningen med alla fynd och kartläggning inte är klar så finns det ett flertal fynd som arkeologerna gjort.

–Vi hittade bland annat boplatslämningar på tre ställen, säger Mats Hellgren, arkeolog på Västarvet som gjort utgrävningen.

Det största fyndet gjordes en bit ifrån den planerade vägen. Enligt Hellgren så sträcker sig även den lämningen en bra bit utanför undersökningsområdet.

– Det handlar om ett femtiotal lämningar i form av stolphål, gropar och eldstäder som förmodligen är från järnåldern. Men exakt hur gamla vet vi inte än, säger han.

Förundersökningen kommer att göras klart senare i augusti och då kommer eventuellt fler undersökningar och utgrävningar göras i området. Men nu är området täckt återigen.

– Man lägger alltid igen såna platser eftersom att fornlämningar inte ska lämnas öppet, sedan får vi se om och när vi kommer öppna upp det igen, säger Mats Hellgren.

Om vattenledningarna ska gå den planerade vägen kommer det förmodligen krävas ytterligare utgrävningar.

Huruvida det ska undersökas vidare ligger på länsstyrelsens bord, då de är uppdragsgivare till utgrävningarna som Västarvet genomför.

– Vi skulle vilja undersöka vidare på allt egentligen, men det kräver finansiering och det har inte vi alltid, säger Jaana Atosu, kommunikatör på Västarvet.

Av Bengt Bertilsson - Fredag 26 juli 06:00

En resa med ångtåg tillbaka i tiden

 

                           

Drygt halvannan kilometer nordost om Brösarp ligger Brösarp station, en tågstation som inte bara erbjuder turer med ånglok utan även en resa tillbaka i tiden. Sträckan Brösarp–S:t Olof trafikeras sommar- och juletid av ångtåg som drivs av museiföreningen Skånska Järnvägar, SkJ. Järnvägen går genom ett vackert och kuperat landskap med utsikt över Hanöbukten och norra Österlen, vilket ger ett helt annat perspektiv från tågfönstret än från bil- och cykelvägar. Stationen har en kiosk med souvenirer och tågleksaker och snett mittemot ligger Kafé Ångloket. Det går också att boka en trerätters middag i restaurangvagnen som följer med tågen.

         

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 25 juli 06:15

Plötsligt så börjar gräset glimma i morgondaggen. Små spindelnät dök upp överallt, någon vimse spindel syntes dock inte till.

                 

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 25 juli 06:00

Efter vi besökt den högsta höjden 93 m ö h gått på rullstensstigar kom vi slutningen fram till grinden och ett nytt landskap öppnas framför oss.

 

Först fann vi vildäppelträd längs stranden, läst någonstans att de är ätbara men det kan lätt bli diarré av dessa. Den som har smakat ett vildäpple vet att dessa är ofta mycket sura så det kan nog ligga en hel del i detta  

     

Väl ute på slättlandskapet tyckte jag mig befinna mig i Astrid Lindgren Nangijala, blomsterängen där utanför lyste i solskenet 

     


Av Bengt Bertilsson - Onsdag 24 juli 06:00

Vad är det i grenen som tittar ut?
På vår vandring på Stenshuvud fick oss att börja fantisera om vi inte hittat Stens könsorgan när vi vandrade genom skogen och fick se något mystiskt på ett träd.  

 

Nog likna det en penis när vi närma oss den eller är det någon som skurit ut detta på stammen 

 

Kolla själv 

     


Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 juli 06:00

På Stenshuvud finns det också en växt som fascinerade oss nämligen lianer. Den vanliga murgröna förstås men sen en annan. Cynanchum aphyllum, en lian. En lian är en förvedad klätterväxt. Den börjar som en buske på marken och växer uppåt mot trädkronorna. Begreppet beskriver endast växtsättet och är inte ett taxonomiskt begrepp. Olika lianer behöver alltså inte vara nära besläktade.

Man skiljer ibland mellan egentliga lianer som då främst syftar på arter som förekommer i tropiska regnskogar och ett vidare begrepp som inkluderar alla möjliga förvedade klätterväxter

             

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se