Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - Måndag 16 april 06:15

Hörde det plaskade i en lite skogsbäck och ser något som bubbla i vattnet och ser att här det barnkammmare på gång 

           ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Måndag 16 april 06:00

Våra äldre generationer i samhället har varit med om mycket i sina dagar. De har levt under många olika tidsperioder och sett hur samhället utvecklats över tid. Detta gör också att de har viktig livserfarenhet att föra vidare till de yngre som ska forma framtiden.

Men tyvärr tycker ungdomar ibland att de vet bättre än de äldre, utan att de tänker ett varv till. Detta var just vad som hände när en äldre kvinna kom fram till en kassör i en vanlig mataffär. Deras konversation har sedan dess spridits som en löpeld och delats vidare miljontals gånger på Facebook, och det är inte svårt att förstå varför.

Det är lite oklart om detta är en fiktiv historia eller inte då den först spreds via Facebook. Men jag tycker att den är viktig att föra vidare – oavsett det är en historia eller om det verkligen hänt.

Det hela ska i alla fall ha börjat med att den äldre kvinnan närmade sig kassan och skulle packa ihop sina varor. Då uppmanade kassören den äldre kvinnan att ta med sig egna påsar till affären eftersom ”plastpåsarna är inte bra för miljön”.

Den äldre kvinnan bad artigt om ursäkt och försökte förklara:

– Vi hade inte dessa ”gröna saker” på min tid.

Men i stället för att visa förståelse slog kassörskan ifrån sig:

– Men detta är vårt problem i dag. Din generation bryr sig inte tillräckligt om att rädda vår miljö för kommande generationer.

Det var då som den äldre kvinnan blev förvånad, och svarade med orden som alla borde läsa och förstå.

 
 
 

Nu tänkte hon inte ta mer skit från kassörskan, och svarade:

– Förr så återanvände vi våra mjölk-, läsk- och ölflaskor. Vi tog med dem till affären och butiken skickade dem tillbaka till tillverkarna som tvättade och steriliserade glasen innan de fylldes igen och åter kunde säljas i butikerna. På det sättet kunde man använda flaskorna om och om igen. De var verkligen återvunna. Men vi hade inte den här ”gröna grejen” på vår tid, svarade den äldre damen.

Hon fortsätter:

Foto: Pixabay

– På den tiden packades våra varor i bruna papperspåsar i affärerna, och dessa kunde vi sedan använda till massor av olika saker flera gånger. Jag minns att vi, förutom till affären, framför allt att vi använde de här bruna papperspåsarna som bokomslag för våra skolböcker. Det var för att säkerställa att den offentliga egendomen som skolböckerna inte skulle bli försämrade av vårt eget kludder. Och på det sättet kunde vi också kluddra hur mycket vi ville på de bruna omslagspappren, och personalisera våra böcker på ett roligt sätt. Men det är så klart synd att vi inte hade den här ”gröna grejen” på min tid.

Kassörskan tittade storögt på den gamla damen som fortsatte berätta om sina tidigare minnen av miljömedvetenhet som byggt samhället.

– Förr hade vi en tv eller radio i huset. Inte en tv i varje rum. Och tv:n hade en liten skärm, ungefär som en näsduk snarare än att det tog upp ett helt rum. Samtidigt blandade vi och rörde om våra grytor och annat i köket för hand. Vi hade inga elektriska maskiner som kunde göra allt detta för oss. Jag minns också när vi skulle skicka iväg något bräckligt med posten eller flytta tallrikar och annat ömtåligt. Då använde vi oss av gammalt tidningspapper som skulle skydda detta, i stället för de här plastbubblorna som finns i dag. I trädgården behövde vi inte använda oss av bensin för att klippa gräset med en gräsklippare – vi använde oss helt enkelt av våra egna muskler i stället. Men det är klart, vi hade inte den här ”gröna grejen” som ni har i dag.

Vid det här laget hade ytterligare en kassa öppnats vid sidan av denna kö. För den äldre kvinnan var inte klar ännu. Hon fortsatte:

– Jag minns också hur vi brukade tvätta barnens blöjor när de använts. Vi hade inte de som finns i dag, du vet de där som man kan slänga. Och på tal om att tvätta kläder…vi brukade torka dem på torklinor ute i det fria. Inte i en maskin på 220 volt. Då var det verkligen vind- och solenergi som gällde.

– På den här tiden brukade folk ta spårvagnen eller en buss till jobbet, samtidigt som barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att använda sig av sina mammor som en 24-timmar taxiservice.

Nu märkte kvinnan i kassan att den äldre kvinnan höll på att komma till sin slutpoäng.


– Jag tycker det är ledsamt hur den unga generationen ibland klagar på hur vi gamlingar inte är ”gröna” i vårt tänk. Det var bara så att vi inte hade den här ”gröna grejen” på vår tid. Håller du inte med?

Kassörskan visste inte vad hon skulle säga. Den äldre damen packade ihop sina varor och vandrade vidare. Jag är säker på att hon kommer tänka både en och två gånger innan hon attackerar äldre vad gäller miljömedvetenhet nästa gång. Yngre generationer tror ibland att de vet bäst och ibland är det kanske också så, men jag tror absolut att det är bra om de också lyssnar på de äldre i samhället som varit med och fått massor av livserfarenhet. Då slipper man också sådana pinsamma situationer som den här kassörskan i berättelsen måste ha varit med om!

Det kanske helt enkelt är så att gamlingarna har en poäng!


DELA gärna den här berättelsen vidare om du håller med och tyckte den äldre kvinnan hade ett klockrent svar!

Mat
ANNONS
Av Bengt Bertilsson - Söndag 15 april 06:00

Vanlig liten vårlöksväxt dock inte kanske så vanlig på en grusgång 

 

Av Bengt Bertilsson - Lördag 14 april 06:00

Plockade fram sommarmöblemanget i helgen men insåg att trallen på terrassen såg inte vacker ut och farstutrappan hade tagit emot mycket stryk under vintern och en städning behövlig. Främst är det grönalger som bildas under snön som legat på trallen som skall tvättas bort. 

     

Nu har jag ingen högtrycksmaskin utan det är skurborste som gäller, dessutom så har jag inte trallrengöringsmedel utan det blir vanligt skurmedel och varmt vatten 

         

Sen torkade detta och resultatet blev bra tycker jag och vän av ordning tycker kanske jag skulle oljat in trallen, men detta gör jag inte. Gjort det en gång på farstutrappan och året efteråt så fick jag en trappa bestående av olika färg där vi gått och inte gått. Sen är trallen impregnerad från början så är det mer i betraktarens ögon som skall tillgodoses

     

Av Bengt Bertilsson - Fredag 13 april 05:45

Ett teamwork jag och hustrun i 7 timmar höll vi på och var riktigt duktiga och detta måste vi få skryta med. Det var slit och släp bokstavligt då vi dragit ihop ved från 3 stora bokträd som stod på en av våra söners granntomt och det blev mycket ved.

     

Ni skall veta det blir mycket ris också Detta skulle läggas i en hög och sen städas upp efteråt.

 

Dels finns det också 9 st. 3 m jättestockar som har en diameter på 80 – 100 cm och kommer att kräva extra långt sågblad till motorsågen. Dessa kunde vi inte rubba och därunder ligger mer ved.

       

Men det som var löst har vi lagt i högar och sen kvistat och tagit vara på pinnved. Kan ses vara snålhet men då skall ni veta detta värmer bokstavligt många gånger och slutresultat brukar räcka flera veckors eldningsbehovAv Bengt Bertilsson - Torsdag 12 april 19:05

Dikestanten har kommit 

       

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 12 april 06:00

Årets besök vid Hornborgasjön sedvanligt många tranor och svanar

       

           

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 11 april 06:30

Våren kom med stormsteg och värmen likaså kan vi nog hävda. + 14,5 i lördags och söndagen toppades med över + 20. Har det visserligen svallnat av lite nu men krokusen blommar rikligt och bin kom direkt och letar efter nektar.  

                        

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se