Direktlänk till inlägg 24 december 2015

Julskinka, doppet och gröten

Av Bengt Bertilsson - 24 december 2015 00:15

Hustrun fixar skinkan och doppet, själv kokade jag gröten och nu är allt klart inför julen och vi kan lugnt börja fira jul.
En jul utan julskinka är ingen jul så den har högsta prioritet och är given på julbordet. Vit eller svart var ett brukligt talesätt förr när julgrisarna såldes privat och under kristiderna fanns det ransonering på fläskköttet har jag fått mig berättas om. Uppväxt på ett litet arrendebondställe var jag aldrig med om att slakta några julgrisar, fast när jag blev vuxen blev det ganska många grisar styckade i min yrkeskarriär ändå.

 

Första julskinkan jag styckade gick inte så bra minns jag, råkade göra den svålfri och detta var inte enligt styckningsreglerna. Sen skulle skinkorna snöras med bomullsgarn så de höll ihop detta var ett konstycke idag använder de nät istället

Färska julskinkor skulle rimmas, (ligga i saltlake) och då fick man tänka på storleken på skinkorna för hela skinkan skulle bli salt minst en vecka skulle den ligga i saltlaken. Många använde sig av saltsprutor och sprutade in saltlösning som påskyndade processen.

Sen skall skinkan tillagas efter alla konstens regler och detta görs på två sätt som regel. Själv växte jag upp med kokt skinka som griljerats i ugnen efteråt. Men hustrun hade en annan tradition med sig där den först ugnsbakats och sen griljeras med senap. I båda fallen tar vi tillvara på spadet som sparas till dopp i grytan.

 

Många tror att julskinkans historia är mycket gammal och går tillbaka till förkristen tid. Ofta motiverat med att julskinkan skulle representera Särimner eller Gyllenborste. Detta är kanske en sanning med modifikation då julskinka omtalas första gången hos Olof Rudbeck i hans Atlantica och förekom främst hos överklassen där den stektes på spett. Den griljerade skinkan blev populär under 1800-talet.

Under senare år har färdigkokt och färdiggriljerad skinka blivit allt vanligare i livsmedelsaffärerna. Även skinkspad kan köpas färdigt av den som vill ha dopp i grytan men vill slippa jobbet med att koka skinkan.

 

Upplysningsvist så är det hustrun som ser till att skinkan blir perfekt,  likaså doppet, själv kokar jag gröten

 

Mat
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 3 sept 06:00

Våra pelargoner har trivts i sommar och detta är nog hustrun förtjänst för han har gett de lite extra näring allt som ofta              ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 2 sept 05:30

Det är många som hittar till våra frö automater och vi får fylla på varannandag för de är glupska de små liven. Men du skall veta de ger oss sådan glädje tillbaka                          ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 29 aug 05:30

koltrasten och en hungrig             

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 27 aug 05:30

Detta brukar vi säga om dessa ihåliga träd någon dricka hittar vi hittar vi inte. Kanske p.g.a. det var någon figur som stod bredvid, men det var kanske moder natur och fantasin som spelar ett spratt      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 22 aug 05:30

Vatten i våra små vattendrag är mycket sparsamt och det är bara små pölar som går att finna om man tittar noga     ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards