Direktlänk till inlägg 24 december 2015

Julskinka, doppet och gröten

Av Bengt Bertilsson - 24 december 2015 00:15

Hustrun fixar skinkan och doppet, själv kokade jag gröten och nu är allt klart inför julen och vi kan lugnt börja fira jul.
En jul utan julskinka är ingen jul så den har högsta prioritet och är given på julbordet. Vit eller svart var ett brukligt talesätt förr när julgrisarna såldes privat och under kristiderna fanns det ransonering på fläskköttet har jag fått mig berättas om. Uppväxt på ett litet arrendebondställe var jag aldrig med om att slakta några julgrisar, fast när jag blev vuxen blev det ganska många grisar styckade i min yrkeskarriär ändå.

 

Första julskinkan jag styckade gick inte så bra minns jag, råkade göra den svålfri och detta var inte enligt styckningsreglerna. Sen skulle skinkorna snöras med bomullsgarn så de höll ihop detta var ett konstycke idag använder de nät istället

Färska julskinkor skulle rimmas, (ligga i saltlake) och då fick man tänka på storleken på skinkorna för hela skinkan skulle bli salt minst en vecka skulle den ligga i saltlaken. Många använde sig av saltsprutor och sprutade in saltlösning som påskyndade processen.

Sen skall skinkan tillagas efter alla konstens regler och detta görs på två sätt som regel. Själv växte jag upp med kokt skinka som griljerats i ugnen efteråt. Men hustrun hade en annan tradition med sig där den först ugnsbakats och sen griljeras med senap. I båda fallen tar vi tillvara på spadet som sparas till dopp i grytan.

 

Många tror att julskinkans historia är mycket gammal och går tillbaka till förkristen tid. Ofta motiverat med att julskinkan skulle representera Särimner eller Gyllenborste. Detta är kanske en sanning med modifikation då julskinka omtalas första gången hos Olof Rudbeck i hans Atlantica och förekom främst hos överklassen där den stektes på spett. Den griljerade skinkan blev populär under 1800-talet.

Under senare år har färdigkokt och färdiggriljerad skinka blivit allt vanligare i livsmedelsaffärerna. Även skinkspad kan köpas färdigt av den som vill ha dopp i grytan men vill slippa jobbet med att koka skinkan.

 

Upplysningsvist så är det hustrun som ser till att skinkan blir perfekt,  likaså doppet, själv kokar jag gröten

 

Mat
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards