Direktlänk till inlägg 12 januari 2013

Jordkällare

Av Bengt Bertilsson - 12 januari 2013 18:48

En jordkällare är en byggnad helt täckt av jord.
 

Genom att jorden bildar ett isolerande skikt håller en jordkällare alltid en betydligt lägre temperatur än omgivande luft sommartid och är frostfri vintern.
 

Innan kylskåpet var uppfunnet var jordkällare vanliga, framförallt på landsbygden, för att förvara livsmedel. Nu har jordkällarna minskat i popularitet, men man kan se dem ute på landsbygden än idag.

     

Under jordreformen under 1800-tal och tidigt 1900-tal var det vanligt att man var tvungen att riva eller flytta sitt boningshus till ny mark. 
       
Hade man en jordkällare kunde man på många platser vara säker på att få vara kvar, då den ansågs mer värdefull än arbetet som krävdes för att flytta sitt boningshus.

 

Förr i tiden fanns det jordkällare vid så gott som alla gårdar och torp där man förvarade sina baslivsmedel som potatis, rotfrukter, grönsaker och trädfrukter som äpplen och päron.

 

På vintern skyddade källarens tjocka väggar och jordlagret råvarorna från att frysa sönder och på sommaren mot värmen. En fördel med jordkällaren var att markens naturliga fuktighet gjorde att varorna inte torkade utan behölls relativt färska under en lång tid. På 1950-talet började jordkällaren förlora sin betydelse som svalt skafferi och de kom att ersättas av elektriska kylanläggningar. Många jordkällare har numera övergivits och har därför raserats, även om det finns en del som underhållits av kulturella eller nostalgiska skäl.

 

Jordkällarna var till större del nedgrävda i marken och stommen var därför vanligen av murade stenar eller tegel. Runt sekelskiftet 1900 började man använda huggen sten till jordkällare. Från 1920-talet och framåt uppträder även konstruktioner av gjuten betong.

 

Ingångsgaveln har vanligen en kraftig, tätslutande trädörr, ofta i kombinationen en ytterdörr samt en innerdörr med ett lågt placerat, mindre ventilationshål med insektsnät.

 

I den bakre delen av källaren finns en eller två takventiler/skorstenar för att få luften att cikulera och undvika att mögel bildas i källaren.
 

Denna jordkällare fann jag när jag var ute på en skogspromenad. Förvisso tillhör den en förgången tid, men skulle nog fungera även idag om den snyggades upp. Dess placering var inte nära boningshuset utan låg ett par hundra meter ovanför mitt på en gammal åker så troligen har de byggt den av sten de plockat en gång i tiden från åkerjorden. Dock är den troligen inte från någon jordereform. Den är också troligen uppröjd då det knappt finns något skräp vilket brukar vara vanligt. Noterade grönalgerna i taket och ventelationen bak var igensatt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Fredag 19 jan 06:00


Ett fotogafi som av en ren händelse så återvände jag till platsen jag besökte för ett år sedan igår. Ser det nästan likadant ut     ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 jan 10:07

Svårt att se något ljus i trygghetssystemet när molnen skymmer ljuset       Även om det syns visar sig dagens trygghetssystem vara uppbyggt att var själv din egen dräng för ingen är dräng åt dig.         Vem är ansvar när alla säger att...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 16 jan 18:50


Så kom vintern på nytt till farstutrappan. Här kom det ca 10 cm på marken men gick i bara några hundra meter härifrån så var det nästan snöfritt, p,g,a, blåsten  Denna snö bllir kanske inte så långvarig då det regnat hela dagen och ett par plusgrad...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 14 jan 10:23


Den utmärks särskilt av sin långa stjärt. Stjärtmesen har vitt huvud, svart rygg och rödgråa skuldror. De undre kroppsdelarna är vitaktiga. Kroppslängden är omkring 14 centimeter. Mer än halva längden utgörs av stjärten. Locklätet är ett sii-sii-si...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 13 jan 07:21

Star Jelly eller Stjärngele på svenska sökningar på webben ger olika förklaringar  I samband med att meteorer faller ner mot jorden, kan även något annat hittas på marken som på engelska kallas Star Jelly, stjärngelé. Man har hittat Star Jelly i ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se