Direktlänk till inlägg 12 januari 2013

Jordkällare

Av Bengt Bertilsson - 12 januari 2013 18:48

En jordkällare är en byggnad helt täckt av jord.
 

Genom att jorden bildar ett isolerande skikt håller en jordkällare alltid en betydligt lägre temperatur än omgivande luft sommartid och är frostfri vintern.
 

Innan kylskåpet var uppfunnet var jordkällare vanliga, framförallt på landsbygden, för att förvara livsmedel. Nu har jordkällarna minskat i popularitet, men man kan se dem ute på landsbygden än idag.

     

Under jordreformen under 1800-tal och tidigt 1900-tal var det vanligt att man var tvungen att riva eller flytta sitt boningshus till ny mark. 
       
Hade man en jordkällare kunde man på många platser vara säker på att få vara kvar, då den ansågs mer värdefull än arbetet som krävdes för att flytta sitt boningshus.

 

Förr i tiden fanns det jordkällare vid så gott som alla gårdar och torp där man förvarade sina baslivsmedel som potatis, rotfrukter, grönsaker och trädfrukter som äpplen och päron.

 

På vintern skyddade källarens tjocka väggar och jordlagret råvarorna från att frysa sönder och på sommaren mot värmen. En fördel med jordkällaren var att markens naturliga fuktighet gjorde att varorna inte torkade utan behölls relativt färska under en lång tid. På 1950-talet började jordkällaren förlora sin betydelse som svalt skafferi och de kom att ersättas av elektriska kylanläggningar. Många jordkällare har numera övergivits och har därför raserats, även om det finns en del som underhållits av kulturella eller nostalgiska skäl.

 

Jordkällarna var till större del nedgrävda i marken och stommen var därför vanligen av murade stenar eller tegel. Runt sekelskiftet 1900 började man använda huggen sten till jordkällare. Från 1920-talet och framåt uppträder även konstruktioner av gjuten betong.

 

Ingångsgaveln har vanligen en kraftig, tätslutande trädörr, ofta i kombinationen en ytterdörr samt en innerdörr med ett lågt placerat, mindre ventilationshål med insektsnät.

 

I den bakre delen av källaren finns en eller två takventiler/skorstenar för att få luften att cikulera och undvika att mögel bildas i källaren.
 

Denna jordkällare fann jag när jag var ute på en skogspromenad. Förvisso tillhör den en förgången tid, men skulle nog fungera även idag om den snyggades upp. Dess placering var inte nära boningshuset utan låg ett par hundra meter ovanför mitt på en gammal åker så troligen har de byggt den av sten de plockat en gång i tiden från åkerjorden. Dock är den troligen inte från någon jordereform. Den är också troligen uppröjd då det knappt finns något skräp vilket brukar vara vanligt. Noterade grönalgerna i taket och ventelationen bak var igensatt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Söndag 22 juli 06:00

Ett besök på andra sidan kölen är ett måste Røros är en tätort i Norge, centralort i Røros kommun, Trøndelag fylke. Förekomsten av kopparmalm ledde till byggandet av ett smältverk år 1644. Røros kopparverk var i drift fram till 1977. Sedan gruvepok...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 21 juli 06:00

Trotts inget regn men mycket sol så finns det sommarblommor att njuta av                      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 20 juli 06:15

Dimman låg lite som ett lock över nejden efter regnet som föll närjag vaknade på morgonen       ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 20 juli 06:00

På får väg uppåt mot Eva-graven ser vi långt bort i horisonten såg vi något sticka upp    Till får förtjusning ser vi det är en rentjur med ståtliga horn som ligger där i fjällgräset   Den ligger inte rakt i får färdväg men plötsligt när vi ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 19 juli 08:00

En fantastisk bra bärsäsong detta år trotts värmen och mycket lite regn verkar inte våra bärbuskar lida någon skada av detta utan gett oss riklig skörd. och frysboxen är välfylld för vintern           ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se