Direktlänk till inlägg 12 maj 2013
Söndagsstek som tar lite längre tid att tillaga kanske inte detta är ett lämpligt alternativ.
Tjälknöl, tjälknul ( i Jämtland tjælaknul), är en ursprungligen norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfrust (genomfruset), och knul är ett norrländskt dialektalt ord för "klump".
Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur.
Denna tjälknöl är dock av ett annat slag, fast den är fryst länge på låg temperatur och nu när temperaturen blivit högre har den fortvarande inte tinat upp.
I flera veckor har den retat gallfeber på mig då jag ville utvinna kompostjord i min trädgårdskompost har jag stött på denna varje gång.
Men nu har jag upptäckt att den inte var fast frusen i botten utan gick att gräva fram.
Intressant att studera i närbild var som sker under vintern och materialet bryts ner.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|