Direktlänk till inlägg 27 mars 2019

Nedskräpning ökar i naturen

Av Bengt Bertilsson - 27 mars 2019 06:00

Tidningen Land har lagt ut en artikel på Facebook som är mycket läsvärd. Jag undra vem som plockar upp efter dom hemma varför hen inte är med och plocka upp efter dom för själva avsakna de naturvett. Sen så återigen kan jag konstatera att alkohol sätter ner styrkan då de inte orkar bära hem tomburkar/flaskor. Även om denna artikel handlar om fjällen så ser jag ute i naturen massor av skräp efter andra som vandrat före mig.

 

Fler turister ger ökad nedskräpning i fjällen

Allt fler vill fjällturista i Sverige, men det har också lett till ökad nedskräpning i fjälltrakterna.

– Kebnekaise håller på att förvandlas till en soptunna, säger Stefan Hamréus på länsstyrelsen.

 Så här kan det se ut. Stefan Hamréus har själv tagit bilden på vindskyddet i Långfjällets naturreservat. Så här kan det se ut. Stefan Hamréus har själv tagit bilden på vindskyddet i Långfjällets naturreservat. FOTO: Stefan Hamreus

I takt med att fler vill ägna sig åt friluftsliv och vandring ökar också nedskräpningen i fjällen. I Dalafjällen har Stefan Hamréus, tillsynsman på länsstyrelsen i Dalarna, gjort förfärande upptäckter de senaste åren.

– Jag grävde ur en hålighet förra sommaren, mitt ute på kalfjället. 1,5 meter djup, lika bred och den var rågad. Jag kom ner till skräp från 1980-talet med bullens pilsnerkorvar, berättar Stefan Hamréus.

Bryter mot regler

Många av de nya besökarna i de svenska fjällen vet inte hur man beter sig i ett naturreservat.

– Det är en kategori människor som ser en fin utsiktsplats där de slår läger, bryter massa grenar, gör en eldstad. Redan där har de brutit mot tre regler. De tar fram sina konserver och lämnar kvar det man ätit ur.

 

Mängder med alkohol

 Vissa fjällvandrare har med sig mängder med alkohol ut i naturen – och lämnar kvar tomma flaskor och burkar. Vissa fjällvandrare har med sig mängder med alkohol ut i naturen – och lämnar kvar tomma flaskor och burkar. FOTO: Stefan Hamreus

För att inte tala om alkoholen. Stefan Hamréus ger exempel på några fiskare som kommit till sjön med åtta backar öl och en stor kartong med vin och whisky.

– Det går nog räkna på att 90 procent av all nedskräpning sker av män. Man har fått för sig att fiskesemester går hand i hand med alkohol.

Vandrar i foppatofflor

Okunskapen om lämplig utrustning är också ett problem. Många förstagångsvandrare vet inte vad de ger sig in på.

– De tar inte reda på vilken utrustning man ska ha. Det är direkt farligt. Man packar ryggsäckar fulla med konserver, och går i gympaskor. Någon kom hit ut till fjällstugorna vid Hävlingen – 13 kilometer i obanad terräng – i foppatofflor, säger Stefan Hamréus.

Läs också: Stor vandringsguide – här är de klassiska nybörjarmisstagen

Vill lösa problemen

 Här har vandrare uträttat sina behov bara ett par meter från vandringsleden och låtit toapappret ligga. Här har vandrare uträttat sina behov bara ett par meter från vandringsleden och låtit toapappret ligga. FOTO: Stefan Hamreus

I tisdags samlades fjällvärldens olika aktörer i Idre för att under en heldag diskutera gemensamma förslag på hur man kan lösa problemen.

– Länsstyrelsen samarbetar med stiftelsen Håll Sverige rent, som har kontakt med alla fjällänen. De menar att Kebnekaise håller på att förvandlas till en soptunna. En av samerna däruppe hade åkt runt med fyrhjuling hela förra sommaren och plockat skräp.

Attitydförändring

En ökande fjällturism har förstås positiva ekonomiska effekter för regionen men samtidigt måste de som går ut i naturen lära sig vad som gäller, anser Stefan Hamréus.

– Det måste in en attitydförändring. Vi har också börjat samtala med helikopterföretagen, för de kör ut gästerna men har ingen koll på deras bagagevikt. Det ska vara hård kontroll på vad och hur mycket man tar med sig, och vad de tar med sig hem.

Natur · Skog
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 16 april 05:30

Årets vit och blå sipppor i i trädgården                ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 april 05:30

Liten men detta är en för mycket, lär det dyka upp fler mördarsniglar   Får gå lite närmare nästan för att se den      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 12 april 07:01


“Lägga rabarber på” är ett uttryck som används i skämtsamt syfte och betyder att lägga beslag på något.   Det liknar att ta något som kanske inte nödvändigtvis är ens eget, men det har en trevligare framtoning än stöld.      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 11 april 15:30


Kallas för vikingargrav fast det är nog mer en vallgrav för infiltration av spillvatten från brunnen så blir det som en gravplats då blommorna kommer från tidigare planteringar på kyrkogården    ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards