Direktlänk till inlägg 16 oktober 2013

Sankt Gallus dagen 16 oktober

Av Bengt Bertilsson - 16 oktober 2013 05:45

Naturen bjuder alltid året om på något spännande. Gäller bara att ta tillvara på tillfällen som erbjuds att njuta av den också och det finns egentligen inga tråkiga årstider bara bättre eller sämre sätt att möta dem, har vi kanske en årstid vi tycker mer om än andra.
October eller oktober första höst månad säger vi och i år mycket färggrann enligt de flesta utsago.
Men kärt barn har olika namn
October, har sitt namn av det latinska ordet "octo" som betyder åtta eftersom denna månad var den åttonde i det gamla Romerska året.

Den är dock den tionde i det Julianska året.
Det svenska namnet förr var ”Slaktmånad" kommer av att vid denna årstid brukar boskap slaktas mer än vanligt till förråd för vintern. Fast det är lite tidigt att slakta julgrisen nu.

Första vinterdagen, eller Calixtusdagen efter ett äldre namnsdagsnamn denna dag, infaller den 14 oktober och den därpå följande natten kallades vinternatten. Då fick inget ”kringgärdas”, dvs. något företagas där något gick runt. Inte heller fick något förs bort från gården om man ville ha vinterlycka med kreaturen.  Alltså fick man inte mala denna dag inte heller köra till kvarn med säden och få den mald.
Om det regnar på Sankt Gallus dagen 16 oktober var det ett gott tecken beträffande det kommande årets gröda, ty ”när det regnar på Galle, växer det korn på knalle” Man menade att det t.o.m på hälleberget skulle kornet slå rot. Var däremot torr kunde man bara så ”där vatten hade stått förr”
Idag förlita vi oss på SMHI att dessa spår vädret annat var det förr och våra förfäder som vi kanske inte ens vet namnen på. Våra förfäder skrev ner, levde under helt andra förutsättningar och tog vara på naturen på ett helt annat sätt än vi gör idag.
När vi inte vet något då googla vi men förr var det generationens kunskaper de förde vidare muntligt och mycket också en tradition om naturnära ting som ibland stämde ibland slog helt fel.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 23 jan 06:00

I slutet på 1920 – talet och in på början av 1930 – talet genomfördes en utdikning av maderna och då skapades det ny jordbruksmark och till min stora glädje 90 år senare så brukas åkarna fortfarande kan vi se idag        Läs här ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 22 jan 09:15

Skogens pärlor finns en hemsida som Skogsstyrelsen gjort och denna ger mig nya upptäcker i min omgivning. Ni har läst om torpet Stenlid som finns mellan Ringsjöarna tidigare här på bloggen visar det sig finnas ett söder och ett norr om Ringsjöarna. J...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 21 jan 06:00

Tidig tjällossning i mitten av januari och skogsägare lagt ner stort arbete att återställa körskador blir det tillplattat och vattnet rinner lätt och blir i stort omöjligt att gå där då det blir som gungfly       ...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 20 jan 06:00

En granplanta slagit rot utmed en bäck måste först ses som perfekt då den garanterat får vatten. Men nu råkar det vara hälleberget under tuvan och liten tuva stjälper hela trädet p.g.a. det var sten där under och rotsystemet brett ut sig utan att få ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 19 jan 06:00

Is och vatten och likt islossning blir det vackra isskulpturer          ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se