Direktlänk till inlägg 20 oktober 2013

Nattsuddande älgar.

Av Bengt Bertilsson - 20 oktober 2013 06:00

Någon nattsuddare är jag inte och knappast kvällsmänniska heller gick jag till sängs vid halva 10 på kvällen i fredags. Men jag sov oroligt och vaknade kvart i elva och gick upp. Tittade ut genom köksfönstret. En fullmåne lyste upp omgivningen och ute i den gamla hästhagen där gräset växer högt numera ser jag tre svarta siluetter ligga i gräset.
Trotts att det inte var kanske inte mer än 25 m mellan oss var det svårt att först se var det var för något, konstaterade jag efter en stund älgar.

 
Plockade fram kameran men av dessa bilder är det svårt att överhuvudtaget se något. Studera jag en bild ser jag två lysande ögon.

Fast överraskad var jag inte, för jag kom att tänka på att sonen hade för några dagar sett en älgfamilj, tjur, ko och kalv springa på andra sidan skogsbrynet. Jag var också ute innan jag gick till sängs på farstutrappan och uppfattade då mystiska ljud bakom huset slog mig tanken att nu är det något djur där och käkar äpplen i grannens trädgård.
Sömnen blev inte bättre efter detta. Hustrun väckte mig när skrek till i sömnen en gång och jag vaknade till av en konstig dröm där jag var ute och jagade en inbrottstjuv.
Kvart i 2 på natten var jag uppe på nytt och älgarna ligger kvar. Nu hade de visserligen flyttat på sig några meter och jag öppnade fönstret och lyste med en ficklampa för att se lite bättre. Men ljusskenet från dessa räckte inte så långt.
Var ändå månskenet tillräckligt för att jag skulle se två av dessa reser sig upp och plötsligt börjar de stånga varandra. Det var inga direkta anfall mot varandra utan mer panna på panna och de tog några steg åt vardera hållet. Såg mer ut som vi brukar se korna gör upp om sin rangordning på vårkanten vid ko utsläppen.
Hur skall jag kunna övertyga hustrun om vad som pågår här utanför när hon vakna. Hon tror väl jag sett i syne och dessutom sov hon i sin törnrosasömn, skulle jag våga väcka henne. Det fick bära eller brista jag väckte henne och detta var inte så populärt.
Nog fick hon se älgarna men dessa hade slutat stångas vilket var en besvikelse, men jag hade bevis på att det var älgar jag sett. Hustrun lommade iväg till sovrummet och jag stod kvar och kollade en stund, då lägger de sig på nytt men på några meters avstånd ifrån varandra. Troligen handlade fajten om var gräset var skönast att ligga.
Lyckades somna om men älgarna fanns i mina tankar vaknade jag på nytt vid halv 5 tiden och dröm om min förvåning tre älgar ligger fortvarande där ute i gräset, fast på nya platser. När jag sen steg upp sista gången (missade första halvlek av naturmorgon) då var älgarna borta. Frågan är dock kommer dessa att överleva, älgjakten pågår för fullt i trakten lär de leva farligt i dagsljuset. Fortsättning kommer imorgon på bevis att de varit där    

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 23 jan 06:00

I slutet på 1920 – talet och in på början av 1930 – talet genomfördes en utdikning av maderna och då skapades det ny jordbruksmark och till min stora glädje 90 år senare så brukas åkarna fortfarande kan vi se idag        Läs här ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 22 jan 09:15

Skogens pärlor finns en hemsida som Skogsstyrelsen gjort och denna ger mig nya upptäcker i min omgivning. Ni har läst om torpet Stenlid som finns mellan Ringsjöarna tidigare här på bloggen visar det sig finnas ett söder och ett norr om Ringsjöarna. J...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 21 jan 06:00

Tidig tjällossning i mitten av januari och skogsägare lagt ner stort arbete att återställa körskador blir det tillplattat och vattnet rinner lätt och blir i stort omöjligt att gå där då det blir som gungfly       ...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 20 jan 06:00

En granplanta slagit rot utmed en bäck måste först ses som perfekt då den garanterat får vatten. Men nu råkar det vara hälleberget under tuvan och liten tuva stjälper hela trädet p.g.a. det var sten där under och rotsystemet brett ut sig utan att få ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 19 jan 06:00

Is och vatten och likt islossning blir det vackra isskulpturer          ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se