Direktlänk till inlägg 20 oktober 2013

Nattsuddande älgar.

Av Bengt Bertilsson - 20 oktober 2013 06:00

Någon nattsuddare är jag inte och knappast kvällsmänniska heller gick jag till sängs vid halva 10 på kvällen i fredags. Men jag sov oroligt och vaknade kvart i elva och gick upp. Tittade ut genom köksfönstret. En fullmåne lyste upp omgivningen och ute i den gamla hästhagen där gräset växer högt numera ser jag tre svarta siluetter ligga i gräset.
Trotts att det inte var kanske inte mer än 25 m mellan oss var det svårt att först se var det var för något, konstaterade jag efter en stund älgar.

 
Plockade fram kameran men av dessa bilder är det svårt att överhuvudtaget se något. Studera jag en bild ser jag två lysande ögon.

Fast överraskad var jag inte, för jag kom att tänka på att sonen hade för några dagar sett en älgfamilj, tjur, ko och kalv springa på andra sidan skogsbrynet. Jag var också ute innan jag gick till sängs på farstutrappan och uppfattade då mystiska ljud bakom huset slog mig tanken att nu är det något djur där och käkar äpplen i grannens trädgård.
Sömnen blev inte bättre efter detta. Hustrun väckte mig när skrek till i sömnen en gång och jag vaknade till av en konstig dröm där jag var ute och jagade en inbrottstjuv.
Kvart i 2 på natten var jag uppe på nytt och älgarna ligger kvar. Nu hade de visserligen flyttat på sig några meter och jag öppnade fönstret och lyste med en ficklampa för att se lite bättre. Men ljusskenet från dessa räckte inte så långt.
Var ändå månskenet tillräckligt för att jag skulle se två av dessa reser sig upp och plötsligt börjar de stånga varandra. Det var inga direkta anfall mot varandra utan mer panna på panna och de tog några steg åt vardera hållet. Såg mer ut som vi brukar se korna gör upp om sin rangordning på vårkanten vid ko utsläppen.
Hur skall jag kunna övertyga hustrun om vad som pågår här utanför när hon vakna. Hon tror väl jag sett i syne och dessutom sov hon i sin törnrosasömn, skulle jag våga väcka henne. Det fick bära eller brista jag väckte henne och detta var inte så populärt.
Nog fick hon se älgarna men dessa hade slutat stångas vilket var en besvikelse, men jag hade bevis på att det var älgar jag sett. Hustrun lommade iväg till sovrummet och jag stod kvar och kollade en stund, då lägger de sig på nytt men på några meters avstånd ifrån varandra. Troligen handlade fajten om var gräset var skönast att ligga.
Lyckades somna om men älgarna fanns i mina tankar vaknade jag på nytt vid halv 5 tiden och dröm om min förvåning tre älgar ligger fortvarande där ute i gräset, fast på nya platser. När jag sen steg upp sista gången (missade första halvlek av naturmorgon) då var älgarna borta. Frågan är dock kommer dessa att överleva, älgjakten pågår för fullt i trakten lär de leva farligt i dagsljuset. Fortsättning kommer imorgon på bevis att de varit där    

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 25 april 06:15

Sådden är avklarad, inget märkvärdigt med denna.    Morötter, sallad, och rödbetor knappast någon blir imponerad av detta. En pallkrage av varje plus en med targetes    Fiberduk på detta för att inte jorden skall torka ut fullständigt och i...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 25 april 06:00

En annan gäst som jag får se via köksfönstret är rödhake, vissa år ser har jag sett den hela vintern som gäst vid fågelautomaten. I år mer sporradiskt har de istället detta detta år dykt upp först på vårkanten        ...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 24 april 06:00

Vad tycker ni om utsikten från köksfönstret     Gäller bara att putsa rutan för annars får jag inte se mina fåglar inpå farstutrappan ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 06:15

Kontrasterna kan vara stora. Boken har sina höstlöv kvar, har björken slagit ut sina nya blad   Men det finns många andra träd som inte slagi ut och då blir kontrasten mer synlig   Syren har börjat slå ut uppe vid farstutrappan      ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 06:00

Så skimrande är aldrig havet för detta är Ö Ringsjön som vårsolen lyser i och mellan trädstammarna inramat är Ringsjön en pärla i min omgivning där jag kan njuta av naturens skådespel         ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se