Direktlänk till inlägg 24 mars 2014

Tillhör ni gruppen som kompostera

Av Bengt Bertilsson - 24 mars 2014 00:15

Har tänkt på alla fina bilder som visas för att vi skall börja kompostera vårt avfall.
Kolla Alla bilder på fina behållare och det står någon och stoppa ner material och sen får vi en bild av fin mylla som kommer ut. Men är det så det ser ut i verkligheten i våra komposter?
Är verkligheten inte lika fin och detta talar vi tyst om för att något går snett i processen kommer farstutrappan att spegla detta kommande dagar. Men först lite om principen och den som vil veta mer finns det många andra ställen att finna fakta och tips på nätet.

Så här startar du din kompost
Det enklaste sättet att starta en kompost är att lägga 20-30 cm Kompostmull/Toaströ i botten blandat med luftigt trädgårdsavfall av kvistar och grenar.
När du sedan kastar hushållsavfall första gången så ta grepen och rör in det ordentligt.
Det är viktigt att du håller komposten lucker för god syresättning.

Detta kan du kompostera

  • Matrester  
  • Frukt och grönt (skal och rester)          
  • Bröd och kakor          
  • Kyckling och kött (undvik ben)          
  • Fiskrens, räk- och kräftskal (omröres noggrant)     
  • Mjöl, ris, och pasta          
  • Mjölkprodukter              
  • Äggskal (tar lång tid)     
  • Kaffe- och tesump (inkl filter och påsar)     
  • Hushållspapper, dagstidningar och servetter (rivna)            
  • Vissna blommor och färskt gräs
  • Trädgårdsavfall (flisade grenar och kvistar, nyfallna löv)

Daglig skötsel

Kompostprocessen alstrar värme och då bildas kondensvatten. Börjar komposten lukta illa är innehållet för blött och kompakt. Blanda in torrt trädgårdsavfall och Kompostmull och rör om. Finns det myror i komposten är den för torr. Tillför blött hushållsavfall och rör om. Vattna helst inte direkt i komposten, det rinner bara rakt igenom.
Låt aldrig färskt hushållsavfall ligga kvar på ytan, utan täck med strömaterial och blanda ner ordentligt varje gång nytt avfall läggs i komposten. Då blir det inga problem med lukt, flugor eller råttor!
För att processen inte ska stanna av bör man tillföra avfall i komposten ofta - helst varje dag. Gör man det kan komposten hållas igång hela vintern, även om det är minusgrader!

Att tänka på
Syre
Vid varje tillfälle du kastar något i komposten bör du röra in det nya avfallet med det som redan finns i komposten. Använd en grep eller liten spad som ständigt står vid komposten. God syresättning är en av tre faktorer för ett bra resultat. 

Vatten  
Rätt fuktighet är viktigt för att komposten skall fungera effektivt. En bra tumregel för fuktigheten i komposten är att kompostmaterialet skall kännas som en urkramad tvättsvamp.  

Kol/Kväve    
Kol och kväve måste vara i balans för en effektiv nedbrytning. Det bästa sättet att uppnå balans är att inte lägga i för stora mängder av en sak utan att blanda väl mellan hushålls- och trädgårdsavfall. Under årstider då det inte finns trädgårdsavfall fungerar det bra med kompostmull.


Kommande dagar visar jag verkligheten här på min Blogg hur det går snett men slutresultatet blir bra ändå.

 
 
Ingen bild

Gert Hagman

24 mars 2014 08:41

Visst kan det gå fel men de gångerna är lätt räknade. Du som inte har kompostbehållare, köp en och starta, det är mycket lättare än man tror.

Det viktigaste är som du skriver att syresättningen av komposten sker ofta, då slipper man både myror och flugor, och samtidigt har man koll på fukten. Se bifogad länk: http://www.youtube.com/watch?v=LBHutRx7SIE?

MVH Gert H

 
Ingen bild

Bengt

24 mars 2014 10:44

Tack för tipset Gert.
Haft komposter i många år och det fungera så bra i början varje säsong då jag kan principen i teorin men i praktiken visar sig detta inte fungera som det skall helt ut men jag får kompostjord till slut ändå.
Mer om detta i morgon

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards