Direktlänk till inlägg 1 juni 2018

Krav på kvällöppet på vårdcentralerna

Av Bengt Bertilsson - 1 juni 2018 06:40

Jo, jo förslaget köper nog många men det är inte staten eller regeringen som har hand om sjukvården är detta kanske mer en blåslampa för landstingen och regioner. Men då får de nog se till att det finns läkare och sjuksköterskor då de inte ens klara av att ha öppet knappt idag på vårdcentralerna.

Krav på kvällsöppet på vårdcentralerna

En nationell satsning för att öka antalet ST-tjänster i allmänmedicin och kvällsöppet på vårdcentralerna. Det är några av de förslag som regeringens utredare Anna Nergårdh lägger fram.


När regeringens utredare Anna Nergårdh på fredag denna vecka lägger fram sitt delbetänkande i utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård” är hon tydlig med att det är förslag som hon anser är nödvändiga. 

– Sverige behöver en primärvårdsreform för att skapa en mer tillgänglig hälso- och sjukvård. Vi tror att de här förslagen kan bidra till att lösa många av sjukvårdens utmaningar, säger hon. 

Regeringen har gett henne i uppdrag att ta fram ett nationellt uppdrag för primärvården. Det förslag hon presenterar innebär bland annat att primärvården ska bli skyldig att erbjuda ett antal kompetenser till patienterna. 

De kompetenser som utredningens förslag listar att primärvården ska erbjuda är fysioterapeut, arbetsterapeut, distriktssköterska, dietist och ”den kompetens som behövs för att möta befolkningens behov när det gäller psykisk hälsa”. Detta är utöver de yrkesgrupper som anses vara självklara i primärvården, som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. 

– Vi behöver vara tydliga med vad primärvårdens erbjudande till patienterna innebär, säger Anna Nergårdh.

För att öka kontinuiteten i primärvården föreslår hon också en tydligare lagstiftning kring patienternas rätt till fast läkarkontakt. 

– Men det största problemet är inte formuleringarna i lagen utan att det saknas tillgång till allmänläkare. Därför föreslår vi åtgärder för att komma tillrätta med den bristen, säger hon. 

Åtgärderna består bland annat av en nationell satsning där staten skjuter till pengar till landstingen för att öka antalet ST-tjänster i allmänmedicin. 

– Det här är ett område där det finns ett behov av nationell samordning för kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården, säger Anna Nergårdh. 

Ett annat av utredningens förslag för att öka tillgängligheten är en rekommendation om att primärvården ska ha generösa öppettider på morgnar och kvällar. 

– För att öka tillgängligheten i primärvården utanför kontorstid bedömer vi att primärvården ska kunna ta emot patienter med brådskande behov klockan 7 till 22, säger Anna Nergårdh, som betonar att det är upp till landstingen att avgöra hur de organiserar sig för att kunna erbjuda detta. 

Men hon är inte beredd att gå lika långt som Göran Stiernstedt, som i sin utredning ”Effektiv vård” föreslog att primärvård skulle finnas tillgänglig dygnet runt. 

– Primärvården behöver inte vara öppen dygnet runt eftersom de vårdbehov som uppstår mitt i natten oftast lämpar sig bäst för en akutmottagning, säger Anna Nergårdh. 

Ett annat av Göran Stiernstedts förslag, som också får tummen ned av hennes utredning, är att dela upp primärvården i två delar. Han föreslog att en särskild del av primärvården skulle rikta sig till de mest sjuka äldre. 

– Vi vill inte lägga förslag som bidrar till en fragmentisering av sjukvården, säger Anna Nergårdh. 

Tanken med omställningen till nära vård är att göra sjukvården mindre sjukhustung, något som också ska reflekteras i lagstiftningen. 

– Vi föreslår att det tydligt ska framgå att primärvården är grunden i första linjens sjukvård.

Hon konstaterar att utredningens förslag kommer att innebära att resurser behöver föras över från sjukhusvården till primärvården. Utredningen föreslår att staten ska finansiera en del av omställningen. Men merparten av finansieringen ska skötas regionalt. 

– I och med att landstingen ansvarar för den största delen av sjukvårdens finansiering så ligger en stor del av ansvaret att omfördela resurser från sjukhusvård till primärvård på landstingen. Men vi föreslår en uppföljning för att följa hur landstingen har omfördelat resurser, säger Anna Nergårdh. 

Hon ska lämna utredningens slutbetänkande senast den 31 mars nästa år. Då ska hon bland annat ta ställning till uppdelningen mellan öppenvård och slutenvård, och om dessa två begrepp behöver finnas kvar.

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sven-Åke

1 juni 2018 13:03

Bara valtaktik, samma med poliserna. Det måste ju finnas utbildat folk. Hjälper inte om det finns hur många utbildningsplatser som helst när det inte finns sökande. SUCK !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 06:15

Varmt och gott ute på trädgårdslandet nu och det blev t.o.m. lite svettigt ibland i allt som skall göras av alla måsten. I år fick jag besök av en inspektör.   I år har jag kommit igång tidigt med vårbruket och det är nog rekord i att sätta pota...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 06:00

Nya sjöfåglar har dykt upp i Ringsjön. Dessa två Canadagäss såg jag simmandes i V Ringsjön och lyckades få några bilder på dessa                  ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 06:15

Minns ni att jag fick massor av sågspån från vedsågningen och snålheten kommer nu fram i mig. Dessa skall användas till de rensade bärbuskarna att täckodla med             Pallkragarna på trädgårdslandet de har varit med några år och dessa ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 06:00

Vi har fortvarande kalla nätter och i de små vattensamlingarna där fryser ytan och där ligger idag grodyngel och flyter fast nu infrysta   Frågan är hur ser det ut på undersidan    Frysta grodyngel och jag såg ingen som rörde sig, men jag l...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 19 april 06:15

När trädgårdslandet var rensat återstod bärbuskarna att rensas från ogräs och där jorden låg jäms med och annat skräp        Återigen gick det lätt fast tröttheten gjorde sig påmind låg jag snart på alla fyra och kröp och rensa runt busken, m...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se