Alla inlägg den 6 april 2022

Av Bengt Bertilsson - 6 april 2022 06:00

Gör mig smått vansinnig  med värken och Ipren som läkaren gav mig är som att äta sockerpiller känns det som. Sen kanske gör de lite nytta men oavsett så finns och känns symtomen där hela tiden.
Tog kontakt med läkaren i måndags för att få andra värktabletter. Jo det skall du få och glad i hågen gick jag till apoteket och kvitterade ut Alvedon som skall tagas tillsammans med Ipren. 
Varför gå till doktorn det finns mediciner i butikerna att köpa utan recept  

Artros i höften kallas även höftledsartros och coxartros. Det är ett kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas gradvis över månader och år. Symptomen kommer oftast smygande och kan börja med att höftleden smärtar efter träning eller fysisk aktivitet. Höftledsartros är vanligare ju högre upp i åldrarna man kommer men förekommer även bland yngre, då oftast efter tidigare trauma till leden.

Vanliga symtom är smärta i ljumskområdet på den drabbade sidan, över framsida låret och ner mot insidan/framsida av knäet. Smärta kan även sätta sig på andra platser som i säte och skinka. Det kan leda till att man får svårt att böja sig och gå längre sträckor. Det finns inget botemedel mot artros i höften men med anpassad träning, viktnedgång, behandling och hjälpmedel kan förloppet bromsas upp, smärtan minska och aktivitetsförmågan öka betydligt.
 

Symtomutvecklingen vid artros följer ofta ett speciellt mönster. Initialt uppkommer smärta endast vid belastning och fr a då igångsättningssmärta, t ex vid gående efter en stunds sittande eller vid de första stegen på morgonen. Efter hand uppkommer också vilovärk och nedsatt gångsträcka. I avancerade stadier är nattlig värk som leder till sömnstörningar ibland ett bekymmer. Smärtan och värken förläggs ofta in mot ljumsken med utstrålning till låret, ibland ned mot knät.
 

Efter hand tilltar stelhet och inskränkning av rörelseförmågan där inåtrotation och extension påverkas först.
 

Patienten kan ha noterat benlängdsskillnad som kan vara funktionell p g a kontraktur och strukturell beroende på ben- och broskförlust vid avancerad artros.

Egenvård är centralt i behandling av höftledsartros. Att upptäcka och använda sina egna resurser för att ta kontroll över sin sjukdom är viktigt i rehabiliteringen. Eftersom artros är en kronisk sjukdom måste träning integreras i det dagliga livet och inte vara för svårt att utföra dagligen. Det gäller att upprätthålla ledrörligheten och öka uthålligheten och styrkan i muskulaturen i kring höften. Motion och träning fungerar också smärtlindrande.

I akutskede rekommenderas belastningsanpassning och lättare regelbundna cirkulationsövningar för att smärtlindra. Det är bra om du fortsätter att röra dig och promenera så ta hjälp av kryckor eller stavar för avlastning vid gång.

Detta är kopierat från länk

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards