Direktlänk till inlägg 5 november 2014

Rullsylta

Av Bengt Bertilsson - 5 november 2014 11:03

Varit i boa och fick se att det låg rimmat sidfläsk i disken och direkt blev jag sugen på rullsylta. Samtidigt så kommer jag att tänka på tiden som charkuterist och styckare att vid denna tid på året och fram till jul rullades det och kokade syltor i massor. 

Rullsylta kan göra på många sätt men jag gör den enklaste varianten om det är så att sidan är lätt att rulla ihop. Fast ibland måste fläskbiten delas/skäras med ett snitt och sen rullas ihop. Nu var fläsket rimmar eller som de sa förr saltat, men det går lika bra med färskt fläsk också.

 

För att få den goa smacken på rullsylta strör jag efter behag vitpeppar och kryddpeppar på fläsket, hade det varit färskt fläsk även salt. Sen snörar jag ihop fläskbiten med bomullssnöre och lägger syltorna i en gryta med vatten. I grytan lägger jag några lagerblad några vit och kryddpeppar korn.

 

När vattnet börjar kokar skruva ner värmen och lått vattnet sjuda i minst en timme eller tills du kan köra en koksticka genom fläsket då är det färdigt, finns de som använder sig av temperaturmätare och då lär temperaturen visar ca 75 grader tror jag.

 

Jag låter syltorna ligga kvar i grytan tills vattnet svalnat. Därefter gör jag en saltlake och där saltar jag efter behag genom avsmakning. Tänk på att fläsket är salt och salta du för mycket kan du tvingas avsalta syltorna istället innan du skall äta dessa

 

Efter ett dygn blir det dags att avsmaka syltorna, skär några skivor och lägg dessa på en brödskiva, lite senap eller rödbetor på förhöjer smakupplevelsen.

 

Sen vän av god ordning, rullsylta är en tradition, som är vanlig på det svenska julbordet, men det smakar lika gott oavsett tidpunkt på året.

Mat
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Söndag 26 jan 10:45

Är det så att vi inte ser det som finns i skogen för att det växer skog där. Tack vare en i gruppen Lokala Nyheteri Mark uppmärksammade avverkning så har jag och kanske många andra fått möjligheter att se något som vi på flera generationer inte sett...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 25 jan 07:15

Kanske mer i betraktarens ögon men bländaren verkar vara en viktig faktor ljus bild med ett lägre bländartal och mörkar med högre. Men det är nu man skall fatta det där vilket var det nu som betyde vad. Bländaren Bländarens uppgift är att reglera hur...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 23 jan 06:00

Försökte fotografera när det dök upp en dimbank utanför med varierade resultat då jag försöker lära mig inställningar. Troligen inte synbart via webbsidor då det gick inte ser detta på Facebook  bild ett 1/200 f 22 ISO 800   Bild 2 1/200 f 6,3 I...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 22 jan 06:00


Finns ett ordspråk som jag lärde mig när jag flyttade till Marks kommun på 80 - talet "att var sak har sin tid" Detta verkar vara sant för sakta maler den kommunala organisationen och det känns lite ironiskt när det skall genomföras en totalförsvarsö...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 21 jan 08:45

Jakten på den perfekta bilden med manuell inställning fortsätter och jag vet inte om jag blir klokare på detta utan mer frustrerande.  Även om jag försöker komma ihåg slutare/bländare och försöker kameran själv visa ISO så glömmer jag kolla ljusmät...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se