Alla inlägg under juni 2022

Av Bengt Bertilsson - 8 juni 2022 06:00

Häggspinnmal (Yponomeuta evonymella) en av omkring 90 arter spinnmalar i Sverige. Häggspinnmalen är en fjäril som i sitt larv-stadium lever i häggarLarverna förpuppar sig och den kollektiva väven kokongerna gör så att hela trädet kan täckas i vit väv. Trädet kan då i folkmun kallas för spökträd. Trots att häggens löv helt kan ätas upp av larverna återhämtar sig trädet.

   

Lagom till pingthelgen såg jag första tecken på Häggspinn Larverna förpuppar sig och den kollektiva väven kokongerna gör så att hela trädet kan täckas i vit väv.
         

Av Bengt Bertilsson - 7 juni 2022 06:00

Fiske mitt i stan något jag knappt trodde var sant om jag skall vara ärlig. Nog har jag läst om hur förorenat vattnet var här förr. Blev det verkligen en överraskning när vi vid vårt besök i Stockholm får se denna fina fångst drar upp.   
Ett unikt fiske mitt i Stockholms stad. Lokalt kallas ''Strömmen''. Stockholmsström erbjuder ett spännande fiske i en ovanlig fiskemiljö.

     

Ett 30-tal fiskarter gör "Strömmen" till det artrikaste vattnet i Stockholmsregionen. Mest känt är fisket efter lax på sommaren och havsöring under höst, vinter och vår. Varje år fångas stora mängder havsöring och ett mindre antal laxar. En bra vattenföring ökar förutsättningarna för ett lyckat fiske efter lax och öring.
       


 

Av Bengt Bertilsson - 6 juni 2022 06:15

Vaktavlösning på slottet i regn lockade få besökare, fast det var nog inte den stora utan bara enskild vi fick bevittna 
   
Senare på dagen fick vi däremot se Vaktparaden och Livgardets dragonmusikkår till fots avmarscherar från Armémuseum på Riddargatan 13. Paradvägen går längs Artillerigatan, Strandvägen, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg och Norrbro. På utvalda dagar avmarscherar vaktparaden till fots från Sergels torg. Paradvägen går längs Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg och Norrbro. 

     

Vaktparaden till Stockholms slott kan vara beriden men denna gång var det bara en polis 

   

Av Bengt Bertilsson - 6 juni 2022 06:00

Tulpaner såg inte så fina ut, men när solen tittade fram och värme luften då händer det saker med tulpanerna. De reser sig upp och står där nästan lika fina återigen  
       

Av Bengt Bertilsson - 5 juni 2022 20:15

Våra tulpaner som stod där så röda och fina var plötsligt en morgon slokande och hängde. Frosten hade slagit till och detta var inte bra 
         

Av Bengt Bertilsson - 5 juni 2022 06:00

En blommande tulpan tilldrog mig mitt intresse för ett tag sedan. Lite morgondagg satt kvar på blomman och jag försökte fånga detta. Blev det mer som solens glans speglar sig lite istället  

 

       

Av Bengt Bertilsson - 4 juni 2022 07:00

Pingstafton infaller i år lördag den 4 juni och pingstdagen är söndag den 5 juni. Annandag pingst är måndag den 6 juni och infaller alltså samma dag som nationaldagen och blir då en röd dag som förr 
 

Men känns som en vanlig dag, körde hustrun in till jobbet kl 6 och det var folktomt på vägarna och gatorna. Själv skall jag på ögonundersökning i Borås. Men vad är det egentligen som firas? 

Pingsten är en helg som är viktig för kyrkan men går många obemärkt förbi – om man inte har ett bröllop att se fram emot förstås.

 
Ordet pingst härstammar från grekiska ordet pentekosté, som betyder den femtionde. Eftersom påsken är vid olika tider varje år varierar också pingstens datum. Pingstdagen firas alltid den 50:e dagen efter påskdagen. Om du vill räkna ut när pingsten är tänker du så här: sju veckor efter första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.
 

Pingsten kallas ofta för "kyrkans födelsedag". Pingsten firas för att den heliga Ande gav sig tillkänna för Jesu lärjungar. Jesus hade lovat att sända en kraft som skulle hjälpa lärljungarna sedan han hade lämnat dem. Tio dagar efter hans himmelsfärd visade sig, enligt Bibeln, Anden för lärjungarna genom storm och eld. Lärjungarna kunde plötsligt tala med nya ord som Anden gav dem. Det kallas tungomålstalande. 
 
Många gifter sig under pingsthelgenPingsten är den traditionella bröllopshelgen i Sverige. Naturen är nyvaknad och vädret oftast fint. Det är romantik i luften. Dessutom är det enkelt att pryda kyrkan och festsalen med fräscha, nyplockade gröna löv och blommor. Eller kanske framför allt späda björkar. Vinden som björkarna vajar i ses ofta som en symbol för Anden – Guds andedräkt.

Foton från fredagskvällen 3 juni 

Av Bengt Bertilsson - 4 juni 2022 06:00

Flerårig ört med uppstigande till upprätt växtsätt med plattad och vingkantad stjälk, till 40 cm. Bladen är grågröna och parbladiga med 2 — 4 bladpar, småbladen är långsmala och saknar klänge. Blommor i fåblommiga klasar. Kronan rosa till blekt rödvioletta med mörkare ådringar och växlar vanligen färg under blomningen, från mer rosa till violett. Frukten är en balja, kal och svart.

 

Blomman är ätbar och således även kallad "gökmat" i vissa områden. Roten är näringsrik och kan bakas till nödbröd. I Skottland lär den ha tuggats rå, utan någon särskild matlagning.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards